Josvainių gimnazistams – vasaros stovyklėlė (fotogalerija)

 Josvainių gimnazistams – vasaros stovyklėlė (fotogalerija)

2017m. birželio 5-9d. Josvainių gimnazijoje kaip ir kasmet vyko dieninė vasaros stovyklėlė mokiniams, gaunantiems nemokamą maitinimą ,,Smalsučių vasara 2017“. Stovyklėlėje siekėme vaikus užimti prasminga ir įvairia vieta, kuri ugdytų jų gyvenimiškas kompetencijas visose srityse, o labiausiai gilinomės į sveikos gyvensenos ir menų sritis. Veiklas įgyvendinti padėjo nemaža dalis mokyklos pedagogų, bei Josvainių bendruomenės narių, socialinių partnerių.

Stovyklėlės metu vaikai turėjo išvyką į Josvainių gaisrinę, kur artimiau susipažino su ugniagesių profesija, uždavė apie ją rūpimus klausimus. Gaisrinės darbuotojai mielai supažindino vaikus su turima technika, apranga, leido pabandyti purkšti vandenį iš gaisrinės automobilio žarnos ir t.t. Po to stovyklautojus užėmė technologijų mokytoja V.Šilkaitienė, kuri mokė vaikus serviruoti salą ir kepė sveikuoliškus sausainukus. Mažieji labai susidomėję dalyvavo visame kepimo procese: susipažino su receptu, atsirinko reikalingus produktus, pasvėrė reikiamus kiekius ingridientų, maišė tešlą iš sveikuoliškų produktų, o iškepę sausainiukus vaišinosi jais užsigerdami mėtų arbata. Vėliau dailės mokytoja A.Mackevičienė vedė vaikams atvirukų gamybos užsiėmimą, kuris pareikalavo daug susikaupimo, kūrybiškumo, kruopštumo, tačiau rezultatas džiugino visų akis, nes darbeliai gavosi be galo išradingi, meniški ir išskirtiniai. Surengtoje pagamintų atvirukų parodėlėje vaikai galėjo pasigrožėti vieni kitų sukurtais darbeliais.

[#gallery=821#]

Kitą dieną mažieji stovyklautojai dalyvavo A.Giedrienės vedamame užsiėmime ,,Muzika gydo sielą“, kurio metu mokytoja mokė vaikus dainuoti linksmas sutartines, groti akmenukais, šokti tautinius lietuvių liaudies šokius, žaisti žaidimus. Vėliau mažieji vyko į Josvainių bažnyčią, kur buvo vedama susikaupimo valandėlė su parapijos klebonu ir tikybos mokytoja V.Sirtautiene ,,Ramybė – emocinės sveikatos veiksnys“. Vaikai  daugiau sužinojo apie bažnyčios istoriją, mokėsi susikaupti maldoje, galėjo užduoti klebonui jiems rūpimus klausimus. Dienos kulminacija buvo mokytojos padėjėjos R.Laukaitytės – Balandės vedamas aktyvus pažintinis užsiėmimas ,,Lobių paieška“, kuris leido vaikams ne tik susipažinti su žemėlapių gamyba, bet ir naudojanti jais ieškoti tam tikrų vietovių, kuriose buvo paslėpti lobiai, o taip pat su kiekvieno lobio atradimu turėjo galimybę išgirsti įvairiausių klausimų bei atlikti užduočių, susijusių su gyvąja gamta. Mokiniai praėjo netrumpą kelią Josvainių apylinkėmis ieškodami paslėptų lobių, o pakeliui kiekviena grupė dar turėjo atlikti užduotis: vieni rinkti augalus, kiti stebėti gyvūniją ir paukščius, treti – rinkti kerpes ir samanas.  Vaikus šis užsiėmimas tiesiog užbūrė. Vyravo gera nuotaika ir daug teigiamos energijos buvo pasisemta iš gamtos. O ,,Lobių paiešką“ vainikavo paties  tikriausio lobio– auksinių monetų skrynios (monetos viduje buvo šokoladinės) atradimas.

Trečią dieną Josvainių kultūros centro renginių organizatorė I.Mikusievičienė vaikams pravedė nuostabų edukacinį užsiėmimą ,,Mokomės pasigaminti sveikus gėrimus“. Mažieji mokėsi gaminti sveikuolišką morkų arbatą bei kavą. Stovyklautojai dalyvavo visame arbatos gamybos procese: skuto ir tarkavo morkas, kurios vėliau skardelėje buvo pašaunamos į orkaitę ir džiovinamos. Arbata buvo paskaninama tarkuota apelsino ir citrinos žievele, pienių medumi. O kavai paskrudintos keptuvėj morkos užplikomos ir skaninamos cinamonu bei grietinėle. Vaikai daug sužinojo apie morkų naudą organizmui. Paruoštos sausos arbatos ir kavos su receptu mažieji galėjo parsinešti namo, įpakuodami jas savo pasigamintuose dovanų maišeliuose. Po to vyko užsiėmimas ,,Piešiame ant akmenukų“, kurį Josvainių miestelio bibliotekos patalpoje vedė tautodailininkė L.Raižienė. Mokiniai dekoravo akmenukus spalvotu vašku, kuris nuolat buvo palaikomas skystoje formoje kaitinant iš apačios žvakutėmis ir ant senovinio lygintuvo. Puošti akmenukus buvo galima ir specialiais akriliniais dažais. Taip gimė daug nuostabių meno kūrinių. Mokiniai dirbo susikaupę, nes darbas pareikalavo daug kruopštumo ir kūrybiškumo. Po pietų socialinė pedagogė J.Kaselienė pravedė vaikams linksmąją viktoriną ,,Kodėlčiukai“. Vaikai mokėsi ne tik atsakyti į loginio mąstymo reikalavusius smagius klausimus, bet ir dirbti komandomis, palaikydami vieni kitus. Viktorinos pabaigoje visos komandos buvo apdovanotos saldžiais prizais.

Ketvirtąją dieną pradėjome socialinės pedagogės J.Kaselienės vedamu edukaciniu užsiėmimu ,,Kuriame žemės meną“. Pirmiausia klasėje vaikai pasižiūrėjo skaidres apie žemės meną, pamatė daug skirtingų pavyzdžių, sužinojo pagrindines šio meno kūrimo taisykles. Po to Josvainių miestelio parkelyje buvo komandomis kuriami meno kūriniai iš aplinkoje esančių gamtinių medžiagų, kurias vaikai susirinko patys. Komandos pristatė savo sukurtus darbus, sugalvojo jiems pavadinimus, papasakojo, kokias medžiagas panaudojo kūrybos procese. Po pietų iškeliavome į Juodkaimių bendruomenės centrą. Čia vaikai žaidė smagias estafetes ir žaidimus, paminėdami praėjusią Vaikų gynimo dieną. Vėliau bendruomenės centro atstovės vaikus supažindino su savo vaistažolių daržu, kuriame augina ir po to pačios džiovina pačius įvairiausius vaistinius augalus. Mažieji turėjo galimybę pačiupinėti ir pauostyti daugybę vaistažolių, sužinoti kam jos naudojamos.

Stovyklos veiklas vainikavo pati smagiausioji diena, kuomet mažieji stovyklautojai buvo vežami į sveikatos specialistės R.Paškevičienės bei socialinės pedagogės J.Kaselienės suorganizuotą edukacinę ekskursiją Kaune naujai atsidariusiame ,,Curiocity“ mieste smalsiems vaikams. Šią ekskursiją finansavo Josvainių gimnazija, padovanodama socialiai remtinų šeimų vaikams nepakartojamą dovaną – tikrą šventę. Toks didžiulis edukacinis pramogų centras vienintelis visose Pabaltijo šalyse. Mokiniai čia praleido nuostabų laiką, praktiškai galėjo prisiliesti prie pačių įvairiausių profesijų, gamtos reiškinių, pažinti fizikos ar net chemijos dėsnius. Mažieji pabuvo gydytojais, gaisrininkais, fermos darbuotojais, statybininkais ir t.t. Sužinojo, kodėl egzistuoja spalvos ir kaip jos susidaro, kodėl žaibuoja, kaip gaminama elektra, susipažino su garso sklidimo mechanizmu, galėjo įrašyti ir perklausyti savo balso įrašus, piešti dideliame elektroniniame ekrane, lipti virve ar strypu ir gelbėti iš gaisro katytę, pabuvojo kosminiame erdvėlaivyje, susipažino su planetų išsidėstymu, mokėsi teikti pirmąją pagalbą ir gydyti ligonius, susipažino su žmogaus kūno dalimis, vidaus organais ir dar daugybe kitų dalykų. Grįždami namo vaikai kalbėjo, kad tai buvo nuostabiausia ekskursija jų gyvenime ir garsiai skandavo ,,Ačiū ačiū…“

                  

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video