Gimnazistams – kėdainietiškų šaknų turinčio žydo paskaita

 Gimnazistams – kėdainietiškų šaknų turinčio žydo paskaita

„Atžalyno“ gimnazijoje lankėsi svečias iš Australijos. Tai kėdainietiškų šaknų turintis žydas Eli Rabinowitz. Jis susipažino su gimnazistų akademine, projektine veikla ir apsilankė Kėdainių krašto muziejuje.

Patirtis – iš pirmų lūpų

Tolimą svečią į Kėdainius pakvietė „Atžalyno“ gimnazijos anglų kalbos mokytoja Laima Ardavičienė. Nuo 2012 m. įstaiga vykdo projektą, kurio metu gimnazistai detaliau susipažįsta su žydų bendruomenės istorija mūsų krašte. Kasmet gimnazijoje apsilanko svečias ir pasidalija savo patirtimi bei įžvalgomis. Projektas vykdomas anglų kalba, tad moksleiviai ne tik praplečia akiratį, bet ir pritaiko bei sustiprina savo anglų kalbos žinias.

Šiais metais projekto ašis – žydų šventės. Kai mes šventėme Kalėdas, žydai šventė Chanuką. E. Rabinowitz moksleiviams surengė virtualią konferenciją ir pristatė šią šventę. Atvykęs į Lietuvą svečias tęsė pasakojimą apie kitas tradicines žydų šventes.

[quote author=“E. Rabinowitz“]Šiuolaikiniai žmonės neturi laiko skaityti ilgų istorijų. Šiuolaikinė karta to nemėgsta.[/quote]

Ne pirmą kartą

E. Rabinowitz atskleidė Kėdainiuose viešintis ne pirmą kartą. Sykį jis protėvių krašte jau buvo su gidu. Jo nuomone, žydai turėtų ieškoti savo šaknų. Pasak svečio, 95 proc. Pietų Afrikos Respublikoje gyvenančių žydų į šį žemyną atvyko iš Lietuvos.

Svečias pasakoja daug keliaujantis po Rytų Europą ir fiksuojantis žydų kultūros pėdsakus čia. Prisiminimus pašnekovas saugo fotografuodamas ir filmuodamas. Nuo 2011 jis sukaupė 18 000 nuotraukų archyvą. Būtent vaizdai E. Rabinowitz yra patraukliausia forma perteikti savo patirtį jaunajai kartai.

„Šiuolaikiniai žmonės neturi laiko skaityti ilgų istorijų. Šiuolaikinė karta to nemėgsta. Moksleiviams visus pasakojimus pateikiu per trumpus vaizdo siužetus bei naudodamas kitą vizualią medžiagą“, – sako E. Rabinowitz.

Siūlo galas – Vilniaus žydų gete

Kartą E. Rabinowitz buvo pakviestas projektą pristatyti didelėje Pietų Afrikos Respublikos mokykloje. Ten moksleiviai jidiš kalba dainavo seną dainą, tačiau nesuprato, apie ką šis kūrinys. E. Rabinowitz siūlo galą aptiko Lietuvoje.

„Pasirodo, tą dainą 1943 m. Vilniaus gete parašė 20-metis žydas, kuris vėliau buvo nužudytas. Dainą iki dabar dainuoja holokaustą išgyvenę žydai. Kūrinys tapo labai populiarus. Noriu šią dainą paskleisti jauniems žmonėms, kad jie kūrinį išsaugotų savo lūpose – dainuotų, žinotų, suprastų. Dainos idėja aktuali ir šiandien“, – atskleidžia E. Rabinowitz.

Daina išversta į lietuvių kalbą. Vienas moksleivis jai suteikė savo balsą, kurį pagyvino violončelės muzika. Žodžius iliustravo senųjų Kėdainių nuotraukos.

„Žinoti savo istoriją svarbu kiekvienam, nes jei nežinai, iš kur atėjai, nežinosi ir kur eiti“, – išmintingai taria E. Rabinowitz.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video