Kur vasarą palikti vaikus, kai darželiai atostogauja?

 Kur vasarą palikti vaikus, kai darželiai atostogauja?

Vasarą, kai nemažai žmonių atostogauja, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose vaikų lankomumas labai sumažėja. Darželiams dirbti nuostolinga, tad kai kurios įstaigos kurį laiką atostogauja.

Kas prižiūrės vaikus?

Darželiams užvėrus duris atostogoms, tėvams tenka sukti galvas, kur palikti atžalas. Vieni prie darželio darbo grafiko derina ir savo atostogų planus, kiti prašo senelių ar kitų giminaičių pagalbos, treti – ieško kitos ugdymo įstaigos, kurią vaikas galėtų lankyti laikinai.

Ką siūlo savivaldybė?

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintas įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ugdymo programas, darbo grafikas, pagal kurį iš 17-os rajone esančių įstaigų tik 4-ios (lopšeliai-darželiai „Varpelis“, „Vyturėlis“, „Žilvitis“ ir „Vaikystė“) neatostogaus. Kitos mieste esančios ikimokyklinio ugdymo įstaigos atostogauja maždaug po mėnesį.

„Kai lankomas darželis atostogauja, vaikai gali būti ugdomi kitoje įstaigoje. Pavyzdžiui, „Pasakos“ vaikai gali eiti į „Aviliuką“, o „Obelėlės“ – į „Vyturėlį“. Jei tėvams nepatogu vesti vaiką į siūlomą įstaigą, iki birželio 1 dienos jie apie tai turėjo informuoti įstaigos, kurią norėtų laikinai lankyti, direktorių. Na, o jei tėvams tiko pasiūlyta įstaiga, vaikus į ją ir veda.

Jei į pavaduojančią įstaigą eina didesnė grupė vaikų (lopšelinukų iki 15, o darželinukų iki 20), su jais kartu eina dirbti ir to darželio auklėtoja“,  – sako savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Tamašauskas.

Kaip sekasi adaptuotis?

„Į „Vyturėlį“ atėjau su nemaža grupe „Obelėlės“ vaikų. Vyresni vaikai prie naujos  aplinkos adaptavosi greičiau, mažesniems reikėjo ilgesnio laiko, bet dabar jau viskas gerai, vaikai krykštauja, bėgioja, žaidžia, bendrauja su kito darželio vaikais ir auklėtojomis“, – teigė „Obelėlės“ auklėtoja Sigita Bagdonavičiūtė.

Jei į pavaduojančią įstaigą eina vos vienas kitas vaikas, auklėtoja su jais neina dirbti į tą įstaigą, tad vaikams tenka pratintis ne tik prie naujos aplinkos, bet ir prie naujos auklėtojos.

„Jei mūsų darželis atostogautų, vaiko negalėčiau vesti į kitą įstaigą, nes tai jam būtų per didelė psichologinė trauma. Anksčiau, kai pasikeitė mūsų auklėtoja, vaikas sunkiai priprato prie naujos darbuotojos, o jei dar būtų nauja aplinka – vaikui būtų dar sunkiau. Su tokia problema, manau, susidurtų ir kiti tėvai. Jiems reikėtų prašyti atostogų, kol jų darželis atostogauja, arba prašyti senelių, kad prižiūrėtų vaikus“, – sakė darželinuko mama Viktorija.

Atostogaus visą vasarą?

Dar sudėtingesnė situacija yra kaimuose. Po mėnesį atostogauja Labūnavos pagrindinės mokyklos „Ąžuoliuko“ ir „Dobiliuko“ skyriai, po 2 mėnesius – Akademijos „Kaštonas“, taip pat Krakėse, Nociūnuose, Josvainiuose, Šėtoje ir Lančiūnavoje ikimokyklinio ugdymo paslaugas teikiančios įstaigos, o tiskūniečiams nebus kur vesti vaikų visą vasarą. Šią problemą tėvai sprendžia kaip kas išmano.

Gal ir vaikams reikia atostogų?

„Vaikai į darželį eina kaip kad mes į darbą. Jiems tai irgi savotiškas darbas. Manau, kad vaikams taip pat reikia pakeisti aplinką, pailsėti nuo darželio taisyklių. Juk ir jiems norisi ilgiau pamiegoti, daugiau pabūti su tėvais. Kai atostogauju pati, vaikų į darželį nevedu“, – sakė kėdainietė Kristina.

Jei vaikus vežate pailsėti pas senelius, būtinai pasidomėkite, kur laikomi vaistai, degtukai, žirklės ir kiti grėsmę vaiko saugumui keliantys daiktai. Juos reikia padėti vaikams nepasiekiamose vietose. Jei prie namo yra tvenkinys ar baseinėlis, juos reikėtų aptverti arba net ir trumpam nepalikti vaikų be priežiūros.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video