Vasara – šiltesnė ir sausesnė

 Vasara – šiltesnė ir sausesnė

Pavasaris atsisveikino, o vasara pasilabino permainingais orais: kepinančią kaitrą netikėtai pakeitė, palyginti, žvarboka vėsa. Dotnuvos meteorologijos stoties viršininkė Natalija Gaurilčikienė sako, jog tai nutiko dėl vadinamosios troposferinės duobės. „Kai papuolame ant bangos, sulaukiame šilumos, o kai pasislenka toliau, orai atvėsta“, – aiškina pašnekovė.

Trūko kritulių

„Tris savaites nesitraukė Arkties anticiklonas, todėl jau ketvirtą savaitę – nuo gegužės vidurio pas mus Dotnuvoje nelyja. Gal ir iškrito keli nežymūs lašai, bet jų net prietaisai neužfiksavo“, – sako N. Gaurilčikienė.

Keičia kryptį

Meteorologijos stoties viršininkė atskleidė, kad permainingų orų galime tikėtis visą vasarą. Mat jau ne vienus metus keičiasi vėjo kryptis.

„Anksčiau vyraujanti vėjo kryptis buvo vakarų, o dabar keičiasi į šiaurės rytų. Stebime, kad pastaruosius trejus metus vakarų vėjas, ypač vasarą – retenybė. Tai irgi lemia sausrą“, – pokyčius dėsto N. Gaurilčikienė.

Laipsniu šiltesnė

Anot pašnekovės, vasara turėtų būti 1–1,5 laipsnio šiltesnė nei įprasta, o kritulių sulauksime mažiau.

„Kad kritulių bus mažiau, jau jaučiame. Pirmoji birželio dekada tuoj baigsis, bet pas mus – Lietuvos centre, kritulių nėra“, – pastebi N. Gaurilčikienė.

Nustebino gegužė

Gegužė orų stebėjimo specialistus nustebino. Visi laukėme šiam mėnesiui būdingų šalnų, tačiau jų taip ir nebuvo.

„Gegužę turėjome beveik trimis laipsniais šiltesnę. Vidutinė temperatūra buvo 15 laipsnių, o norma – 12,4 laipsnio. Gegužė buvo ir labai sausa. Kritulių nė pusė normos neiškrito. Sulaukėme 27,3 mm, kai vidurkis – 68 mm. Taip pat vėjas buvo didesnis nei įprasta ir rajone nesulaukėme šalnų, nors jos gegužei būdingos“, – aiškina meteorologijos stoties viršininkė.

Iš stebėjimų

2013 m. gegužė buvo šilčiausia per visą beveik 100 metų Dotnuvos meteorologijos stoties orų stebėjimo laiką. Vidutinė mėnesio temperatūra siekė 16 laipsnių. Šalčiausią gegužę turėjome pernai – vidutinė temperatūra siekė vos 11,4 laipsnio.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video