Atsiranda daugiau vilčių norintiems įsigyti nuosavus namus

 Atsiranda daugiau vilčių norintiems įsigyti nuosavus namus

BNS Eriko Ovčarenko nuotr.

Agota SPIEČIŪTĖ

Nekilnojamojo turto rinka rodo atsigavimo ženklus. Tikėtina, kad po didžiojo pernai įvykusio nuosmukio ir daugybės sudužusių vilčių vis daugiau žmonių galės įpirkti nuosavus būstus. Pokyčius lemia Europos centrinio banko sprendimas sumažti bazines palūkanų normas, mažėjantis  EURIBOR ir stabiliai augantys atlyginimai. Viliamasi, kad būsto sandorių ir būsto paskolų dugnas greičiausiai liks praeityje ir artimiausiais mėnesiais atsigaus būsto paskolų paklausa. Gyventojus nuo būsto pirkimo labiausiai stabdė padidėjusios EURIBOR palūkanų normos, dėl didelės infliacijos atsiradę sunkumai sukaupti pradinį įnašą. Gyventojai ir patys buvo sunerimę bei baiminosi skolintis, atsargiau vertino savo galimybes.

Didėja paskolų poreikis

„Swedbanko“ duomenimis, dėl būsto paskolų besikreipiančių gyventojų skaičius šiuo metu yra apie penktadaliu didesnis, lyginant su praėjusiais metais. Banko atstovas teigia, kad gyventojų susidomėjimas būsto įsigijimui skirtomis paskolomis nuosekliai auga.

Per 2024 m. penkis mėnesius „Swedbankas“ padėjo 18 Kėdainių rajono gyventojų ar šeimų persikelti į naujus namus bei suteikė paskolų už daugiau kaip 900 tūkst. Eur.

Vertinant 2023 metų metinius duomenis, tokių gyventojų buvo 50, o suteiktų paskolų suma siekė daugiau kaip 2,7 mln. Eur. Taip pat apie penktadalis klientų įsigijo pirmąjį būstą su valstybės finansine paskata.

SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė teigia, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį bankas būsto paskolų šalies gyventojams išdavė už 102 mln. Eur, tai 15 proc. mažiau negu analogišku laikotarpiu pernai.

Didžiausios nekilnojamojo turto kainos – senamiestyje./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

,,Jei vertintume atskirai Kauno regioną, banko suteiktų būsto paskolų suma šiuo laikotarpiu buvo 4 proc. mažesnė negu tuo pačiu metu pernai, – teigia pašnekovė. – Pernai išties stebėjome, kad yra sumenkęs būsto paskolų paraiškų skaičius, tam įtakos turėjo sumažėjęs aktyvumas rinkoje. Būtent Pernai SEB bankas sulaukė ir apie penktadaliu mažesnio klientų būsto paraiškų kiekio“.

Nuo ko priklauso situacija?

Kaip teigia bankų ekspertai, paskolų paklausa šiaip metais labai priklausys nuo to, kokie bus tolimesni Europos centrinio banko sprendimai dėl palūkanų normų. Birželio mėnesį palūkanos jau buvo sumažintos 0,25 proc. punktais, o EURIBOR palūkanų normos sumažėjo nuo šių metų pradžios. Abu šie faktoriai daro teigiamą įtaką būsto įperkamumo rodikliams.

SEB banko ekonomistai tikisi, kad Europos centrinis bankas  šiemet bazines palūkanų normas mažins dar du kartus po 0,25 proc. punkto: rugsėjį ir gruodį, o 3 mėn. EURIBOR palūkanų norma metų gale bus 3,4 procento. Šiandienai 3 mėn. EURIBOR ateities sandoriai rodo 3,3 proc. palūkanų normas metų pabaigoje.

Per 2024 m. penkis mėnesius „Swedbankas“ padėjo 18 Kėdainių rajono gyventojų ar šeimų persikelti į naujus namus bei suteikė paskolų už daugiau kaip 900 tūkst. Eur.

Aut. past.

Dar geresnė žinia yra ta, kad gyventojų pajamos Lietuvoje šiemet tebeauga, o infliacija yra arti nulio. Pagal Valstybės duomenų agentūros pateiktus duomenis, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis 2024 metų pirmąjį ketvirtį Lietuvoje siekė 2 161 eurą. Nors atlyginimų pokyčiai skirtinguose sektoriuose buvo nevienodi, bet tai yra 2,4 proc. didesnis atlyginimas nei buvo 2023 metų ketvirtąjį ketvirtį. Šis augimas atspindi ekonomikos stabilumą ir augimą, todėl perkamoji žmonių galia auga ir besiruošiantiems įsigyti nuosavą būstą bus lengviau sutaupyti pradiniam įnašui negu prieš metus ar dvejus.

Kinta ir būstų kainos

Pigiausi butai – senos statybos daugiabučiuose./BNS/ Vidmanto Balkūno nuotr.

Paskolų paklausą lems ir tai, kaip keisis būsto kainos antrąjį šių metų pusmetį. Lietuvos banko duomenimis, Lietuvoje vidutinė nenaujo buto sandorio kaina gegužę buvo 6,5 proc. didesnė negu prieš metus, o toks pokytis yra mažesnis negu per metus padidėjo vidutinis darbo užmokestis. Jeigu įvyktų taip, kad būsto kainos vėl imtų stipriau augti, tai darytų neigiamą įtaką nekilnojamojo turto rinkos aktyvumo atsigavimui. „Swedbank“ dalinasi ir savo įžvalgomis dėl įsigyjamo būsto tipo.

Gyventojų prioritetas dabar – mažesnio ploto būstai. Dažniau tai butas, o ne namas.

Būsto kainos kyla

Nekilnojamojo turto rinka, kaip visoje Lietuvoje, taip ir Kėdainiuose atsigauna. Nors mūsų rajone didžiausią paklausą turi butai, bet pastaruoju metu nekilnojamojo turto brokeriai jaučia didesnį domėjimąsi ne tik butais, bet ir namais, ir sklypais.

Būsto kainos priklauso nuo vietos, remonto, buto aukšto, namo vietos ir t. t., o pasiūla šiandien rajone yra. Vyresnio amžiaus žmonės pageidauja jau mažesnės kvadratūros buto žemesniame aukšte. 1 kv. m senos statybos namo rajonų centruose, išskyrus didmiesčius, šių metų pirmą ketvirtį buvo galima įsigyti už 607,4 Eur. ir tai buvo 25,0% brangiau, nei tokiu pačiu metu 2023 metais, bet 2,3% mažiau nei 2023 m. IV ketv. Kituose miestuose ir kaimo vietovėse – už 711 Eur. (25,9 proc. brangiau nei 2023 m. pirmąjį ketvirtį ir 26,7% brangiau, nei 2023 m. IV ketvirtį.

Gyventojų prioritetas dabar – mažesnio ploto būstai. Dažniau tai butas, o ne namas.

Aut. past.

Rajonų centruose (išskyrus didmiesčius) pirmą šių metų ketvirtį seno buto vidutinė 1 kv. m kaina buvo 840,7 Eur, t. y. 9 proc. daugiau nei buvo 2023 m. pirmąjį ketvirtį, o kituose miestuose ir kaimo vietovėse 873,4 Eur (21,1 proc. daugiau nei 2023 m. pirmąjį ketvirtį).

Naujos statybos butą kituose Lietuvos miestuose ir kaimo vietovėse (išskyrus sostinę ir kitus didmiesčius) galima įsigyti už 1 614,2 Eur už 1 kv. m arba 11,2 proc. daugiau nei 2023 m. pirmąjį ketvirtį, o naujo statybos namą net 16,4 proc. brangiau nei 2023 m. IV ketvirtį – už 1 455,5 Eur už 1 kv. m ploto.

Nekilnojamojo turto pardavėjai sako, kad pageidavimų būna labai įvairių. Vieni nori iš karto gyventi įsigytame bute ar name. Kiti planuoja jau gyvendami po truputį tvarkytis ir remontuoti. Jaunos šeimos dažniausiai pageidauja visiškai įrengto ir sutvarkyto buto arba namo. Rajone domimasi ne tik pirkimu, bet ir būsto nuoma.

Pasiūla rajone gana įvairi

Lankomiausiame nekilnojamojo turto portale ,,Aruodas“ šiuo metu galima rasti 103 buto pardavimo skelbimus. Butai parduodami ir Kėdainių mieste, ir visame rajone.

Brangiausiai prašoma už 3 ir daugiau kambarių įrengtus arba naujus butus. 

Mažiausiai kainuos 2-ų kambarių butas prieš 54 metus statytame daugiabučio namo ketvirtajame aukšte Aukštuosiuose Kapliuose – tik 4 100 Eur. Turėdami apie 50–60 tūkst. eurų arba tikėdamiesi tiek pasiskolinti iš banko Kėdainiuose galite darytis visai padoraus buto.

Aut. past.

Jeigu Kėdainių mieste norėsite gyventi Didžiojoje g. teks mokėti 120 tūkst. eurų, o gal tiks įrengtas 3-ų kambarių butas J. Basanavičiaus gatvėje mūriniame name už 135 tūkst. eurų.

Žydų gatvėje 4-ių kambarių bute per du aukštus įsikursite už 225 tūkst. Eur. tik su daline apdaila. Mažiausiai kainuos 2-ų kambarių butas prieš 54 metus statytame daugiabučio namo ketvirtajame aukšte Aukštuosiuose Kapliuose – tik 4 100 Eur.

Turėdami apie 50–60 tūkst. eurų arba tikėdamiesi tiek pasiskolinti iš banko Kėdainiuose galite darytis visai padoraus buto. Maždaug už tiek galima įsigyti ir 2023 metais nesenai naujai rekonstruotame bei moderniems butams pritaikytame sename pastate Dotnuvos gatvėje su uždaru vidiniu kiemu skambiu pavadinimu ,,Alchemikų skveras“. Čia įsigysite butus už maždaug 1 200 Eur už 1 kv. m.

Iš visų 32 butų parduoti septyni. Dar laisvas visas pirmas aukštas. Yra butų ir antrame, trečiame bei ketvirtame pastato aukštuose. Yra ir pačių mažiausių plotų butukai, po 29 kv. m, bei didesni – iki 64 kv. metrų. Tame pačiame skelbimų portale rasite ir 143 skelbimus apie parduodamus namus. Jų kainos ir būklė bei vietos taip pat labai įvairios.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video