Kėdainiuose įsitvirtino apie pusę tūkstančio ukrainiečių

 Kėdainiuose įsitvirtino apie pusę tūkstančio ukrainiečių

Daugiausia darbo vietų karo pabėgėliams suteikė „Vikeda“, taip pat Kėdainių konservų fabrikas bei ukrainiečių įmonė „Kormotech“./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Eglė KUKTIENĖ

Migracijos departamento duomenimis, Kėdainių rajono savivaldybėje registruoti 415 ukrainiečių, apie trečdalis yra vaikai. Dalis jų jau lanko krašto ugdymo įstaigas, kelios dešimtys suaugusiųjų dirba mūsų įmonėse, tiesa, siūlomų darbo vietų dar yra pakankamai. Ukrainiečiai palaipsniui integruojasi į mūsų kraštą, lankosi ekskursijose, muziejuje, siekia susipažinti su miestu ir visos šalies kultūra labiau – kas žino, kiek laiko jiems teks čia būti, kol jau galės grįžti namo.

Privačiuose

Absoliuti dauguma atvykusių ukrainiečių gyvena privačių asmenų jiems nemokamai perleistuose arba išnuomotuose būstuose.

Savivaldybės patalpose gyvena tik apie 10 proc. karo pabėgėlių.

„Savivaldybės patalpos, kuriose yra apgyvendinti ukrainiečiai, yra „Spindulio“ mokykla, Pagalbos šeimai centras, profesinio rengimo mokykla, kultūros centras, Kėdainių bendruomenės socialinis centras.

Dauguma atvykusiųjų visgi gyvena privačiuose būstuose, kuriuos suteikė Kėdainių rajono gyventojai ir verslininkai“, – informuoja savivaldybė.

Tiesa, tie, kurie gyvena savivaldybės suteiktuose būstuose, neturi mokėti ne tik nuomos, bet ir kitų komunalinių mokesčių.

Maistu ukrainiečiai turi apsirūpinti patys.

Migracijos departamento duomenimis Kėdainių rajono savivaldybėje registruoti 415 ukrainiečių, apie trečdalis yra vaikai.

Aut. past.

Darbo dar yra

Kėdainiečiai karo pabėgėliams siūlo 62 laisvas darbo vietas. Septynis ukrainiečius priimtų Krekenavos agrofirma, po 6 darbo vietas siūlo „Rivona“ ir „Ryterna modul“. Iš viso darbo vietas ukrainiečiams siūlo 28 įmonės, ūkininkai, asmenys, turintys individualią veiklą.

Tuo tarpu lig šiol su darbo sutartimis jau yra įsidarbinę 29 ukrainiečiai, dar 6 jų dirba žemės ūkyje.

Daugiausia darbo vietų karo pabėgėliams suteikė „Vikeda“, taip pat Kėdainių konservų fabrikas bei ukrainiečių įmonė „Kormotech“. Ukrainiečiai darbuojasi ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre, Truskavos seniūnijoje, viešbutyje „Novus Rex“, „Rivonoje“ ir kitur.

Apie 10 proc. ukrainiečių gyvena savivaldybės suteiktose patalpose. Jie neturi mokėti ne tik nuomos, bet ir kitų komunalinių mokesčių. Maistu ukrainiečiai turi apsirūpinti patys.

Aut. past.

Nemokamai

104 karo pabėgėliai vaikai lanko krašto švietimo įstaigas. Dalis Kėdainiuose apsigyvenusių karo pabėgėlių vaikus leidžia į kitų rajonų ugdymo įstaigas, o Kėdainių rajono savivaldybė pasirūpina vaikų nuvežimu ir parvežimu.

Visos paslaugos nuo karo bėgantiems vaikams ugdymo įstaigose yra nemokamos.

Daugiausia vaikų mokosi pagal pagrindinio ugdymo programą, kiek mažiau pagal pradinio ugdymo programą, nemažai yra ir ikimokyklinukų.

Bando įsilieti

Krašto politikams patvirtinus nemokamų paslaugų karo pabėgėliams paketą, jie jau ėmė jomis naudotis.

Nemažai jų naudojasi galimybe nemokamai važinėti „Kėdbuso“ autobusais – tai, pirmiausia, vaikai, važiuojantys į mokyklas, taip pat senjorai, kuriems reikia nuvykti į gydymo įstaigas.

„Ukrainiečiai lanko ir Sporto centro užsiėmimus: baseiną, vaikai užsiima sportine popamokine veikla. Lankomi ir muziejai, yra ateinančių į biblioteką.

Kėdainių krašto muziejuje jau buvo 17 lankytojų, Kunigaikščių Radvilų mauzoliejuje Evangelikų reformatų bažnyčioje – 14 lankytojų, ekskursijose po senamiestį dalyvavo 12 ukrainiečių“, – informuoja savivaldybė.

Du ukrainiečiai buvo paskiepyti nuo koronaviruso, 19 vaikų paskiepyta rekomenduojamais pagal amžių skiepais, dar dviem žmonėms buvo reikalinga skubi pagalba.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video