Virtinukai – kiekvieno skoniui

 Virtinukai – kiekvieno skoniui

Kėdainių pašonėje, Sirutiškyje, įsikūrusi kavinė-viešbutis „Raganė“ šiltąjį metų sezoną pasitinka net su trimis džiugiomis naujienomis – atnaujintu interjeru, pasikeitusiu meniu, kurio „vinis“ – skanieji virtinukai, bei nauja edukacine veikla vaikams.

Virtinukai – sotu ir skanu

Kavinėje „Raganė“ nuo šiol didžiąją valgiaraščio dalį užima skanieji virtinukai. Kodėl būtent jie?

„Kai ruošėmės atnaujinti kavinės meniu, su komanda sutarėme, kad svečiams norėtume pasiūlyti kažko lietuviško, sotaus ir visų mėgstamo. Todėl etnografės padedami, išsamiai išnagrinėjome krašto virtuvę ir nusprendėme, kad tai bus virtinukai, mat jie yra ir skanūs, ir sotūs bei Lietuvoje  gaminami nuo seniausių laikų“, – sako kavinės „Raganė“ savininkė Daiva Gronskienė.

Dar viena priežastis, kavinės kolektyvą pastūmėjusi virtinukų link, buvo šio patiekalo gaminimo specifika.

„Dauguma žmonių tikrai mėgsta virtinukus, bet… pritingi juos daryti. Ir tai suprantama, nes virtinių gaminimas užima tikrai nemažai laiko, juk kiekvieną mažą kąsnelį reikia rankomis iščiupinėti, o kur dar tešlos kočiojimas ir pan., – šypsodamasi sako D. Gronskienė. – Todėl pamaniau, kodėl nepamaloninus klientų ir jiems nepasiūlius įvairiausių virtinių, kurie niekuo nesiskirtų nuo pagamintų namuose, na, nebent tuo, kad jie čia gali būti dar skanesni.“

Rankų darbo

„Raganėje“ visi virtinukai yra gaminami rankomis. Čia siūlomi ne tik tradiciniai, visų nuo vaikystės mėgstami – su varške, bulvėmis ar tradicine mėsa, bet ir ypatingi – įdaryti elniena, antiena ar šamu bei pagardinti pačiais įvairiausiais prieskoniais.

„Šiuo metu kavinėje siūlome paskanauti 15 rūšių virtinukų, tačiau planuojame jų asortimentą didinti iki 30. Dabar meniu esantys virtinukai yra sukurti tiek pagal senovinius autentiškus receptus – su elniena virti baravykų nuovire, tradiciniai kėdainietiški su varške ir peletrūnu ir kt., tiek pagal modernius receptus – kepti aliejuje, su įvairiais sūriais, alyvuogėmis ir pan. Taip pat turime desertinių virtinukų su „Nutela“, braškėmis ir kt. Jie yra patiekiami karšti su ledais ir labai tinka prie kavos ar arbatos“, – sako Daiva.

Ir į namus

„Raganės“ rankų darbo virtinukai yra gaminami tik iš aukščiausios kokybės produktų. Jų tešla minkoma iš trijų rūšių miltų – tradicinių kvietinių, pilno grūdo ir speltos. Mėsa ir visi kiti įdarai yra daromi tik vietoje, t.y. paruošto faršo kavinė „Raganė“ neperka, visa mėsa yra malama kavinės virtuvėje, lygiai tas pats ir su kitų įdarų gamyba. Todėl virtinukai čia yra ne tik visada švieži, bet ir labai skanūs.

Ir, žinoma, visi virtiniai kavinėje patiekiami su kruopščiai priderintais padažais, kurių prie kiekvienos porcijos pridedamos bent kelios rūšys, be to, juos galima pasirinkti pagal savo skonį.

Dar viena naujovė – puikiųjų „Raganės“ virtinukų galima paskanauti ne tik kavinėje, bet ir parsivežti namo. Užšaldytais ir supakuotais patogiuose termomaišuose virtinukais prekiaujama pačioje kavinėje.

Dar reikėtų pridurti, kad kavinėje „Raganė“ nerasite masinės gamybos alkoholio, čia prekiaujama tik tikru, natūraliu naminiu lietuvišku alumi, midumi bei vynais (aviečių, svarainių, serbentų ir kt.).

„Pagranduko“ virtuvėlė

Tėveliams, svarstantiems, kur vaikučiai galėtų linksmai ir prasmingai atšvęsti gimtadienį, yra naujienų. Kavinėje „Raganė“ nuo šiol mažųjų laukia nuotaikinga „Pagranduko“ virtuvėlė, kurioje jie gali švęsti gimtadienius ar kitas savo šventes.

„Vaikų pramogų kambarį turėjome jau senokai, tačiau pastebėjome, kad jame vaikams per šventes trūksta prasmingo užimtumo, o personažų siūlomas atrakcijas taip pat ne visi mažyliai priima. Todėl nusprendėme vaikams įkurti edukacinę virtuvėlę, kur jie patys gali išsikepti pagranduką, pasigaminti mėgstamų virtinukų, o vėliau ir patys serviruoti stalą. Tad čia, kitaip nei tradiciškai vaikų šventėse, vaišėmis mažieji turės pasirūpinti patys“, – šypsosi pašnekovė.

Ir pavalgyti, ir akis paganyti, ir įsigyti

Kavinės „Raganė“ kolektyvas neseniai įgyvendino dar vieną ilgai brandintą idėją. Nuo šiol čia galima ne tik pavalgyti, bet ir įsigyti meno dirbinių bei įvairių kepinių (šakočių, sausainių ir pan.).

„Nemažai keliauju ir labai įstrigo užsienyje matytų kavinių-parduotuvių koncepcija, todėl nusprendžiau kažką panašaus sukurti ir čia. Kavinėje daugiausia parduodame Kėdainių krašto amatininkų bei auksarankių dirbinius – muilus, papuošalus, medų ir jo gaminius bei kita. Taip pat dar galima įsigyti keramikos, vilnos, fotografijos ir kitokių dirbinių. Kartu su Jumis norime ištarti TAIP lietuviškai rankų darbo produkcijai, senųjų tradicijų, amatų ir kulinarinio paveldo puoselėjimui bei turiningam laisvalaikio praleidimui!“ – atsisveikindama sako kavinės „Raganė“ savininkė.

[#gallery=247#]

1 Komentaras

  • Važiuodami pro šalį buvom užsukę į Jūsų kavine. Įsigijom produkcijos , labai viskas patiko . Kai būsime tame krašte tikrai dar kartelį Jus aplankysime . Ačiū už labai skanius gaminius.❤️❤️ Elektrėnai

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content