Naujasis konservų fabriko vadovas L. Šepetys: pokyčiai įmonėje neišvengiami
Pokyčių vėjai šių metų pradžioje supurtė vieną didžiausių Lietuvos įmonių – Kėdainių konservų fabriko direktoriaus kėdę paliko daugiau nei dvidešimtį metų jam vadovavęs Vygantas Vanagas. Jį pakeitė buvęs „Vilniaus pergalės“ vadovas Lionginas Šepetys. Vos apšilęs kojas naujame poste L. Šepetys planuoja rimtas permainas milijonų eurų apyvartą skaičiuojančiame fabrike.
– Vos prieš kelias savaites atsiėmėte 2015 metų gaminio apdovanojimą už pikantišką lašišos užtepėlę. Tačiau Kėdainių konservų fabriko vadovo pareigas einate nuo šių metų sausio ir prie tokio pirkėjų įvertinto produkto gimimo neprisidėjote. Ar nesijaučiate nuskynęs svetimo medžio užaugintus vaisius?
– Tikrai taip ir jaučiuosi, todėl dvejojau ir su kolegomis tariausi, ar man dera atsiimti šį apdovanojimą. Siūliau važiuoti kitiems, tačiau bendromis jėgomis vis dėlto buvo patikėta šią garbę prisiimti man. Nėra ko slėpti, tai iš tiesų didelė garbė, kuria dalijuosi su visu kolektyvu, žmonėmis, kurie savo laiku ir sukūrė šį produktą.
Asmeniškai man tai įpareigojimas ateityje padaryti ne blogiau, o geriau. Jausdamas visą atsakomybę įpareigojimą priimu. Savo ruožtu galiu tik padėkoti tiems kone penkiasdešimčiai žmonių, sukūrusių, pagaminusių ir tebegaminančių šitą konkretų produktą. Apdovanojimas yra jų, aš tik pabuvau savotiškas kurjeris, kuris jiems tą apdovanojimą parvežė, todėl dėkoju už man suteiktą tokią galimybę.
– Pakeitėte žmogų, kuris per dvidešimt savo darbo metų sukūrė Kėdainių konservų fabriką. Kaip atrodo įmonė šiandien?
Susipažinau su ponu V. Vanagu ir manau, kad jis labai daug gerų darbų nudirbo. Fabrikas šiandien yra puikiai veikiantis, modernus ir gamina iš tiesų puikius gaminius. Tai, be jokios abejonės, didelis buvusio direktoriaus nuopelnas. Vertinu jį kaip puikų vadovą. Bet mano užduotis – padaryti geriau, todėl kartelė šiuo atžvilgiu užkelta tikrai aukštai. Pokyčių laikas atėjo mums abiems.
Tiesa, turiu pripažinti, kad pirmos dienos ar savaitės einant naujas pareigas buvo sudėtingos tiek man, tiek darbuotojams. Vieni į kitus žiūrėjome skvarbiu žvilgsniu ir tarytum laukėme, kas dabar bus. Visi laukė ir nerimavo, klausinėjo. Tačiau kad atsakyčiau į šiuos klausimus jiems, sau, o svarbiausia – akcininkei Jolantai Blažytei, turiu įsigilinti į įmonės darbą, išsiaiškinti daugelį subtilių aspektų ir tada nuspręsti, kokie bus pokyčiai.
Tačiau kad jie bus, galiu drąsiai pasakyti jau dabar. Ir tie pokyčiai leis įmonei žengti į priekį, nes Kėdainių konservų fabrikas išaugo ir jam atėjo laikas žengti toliau, nes dirbant visą laiką tais pačiais metodais augimas neišvengiamai sustoja.
– Tačiau įmonė iki šiol dirbo finansiškai pelningai, tad kodėl sakote, kad jos augimas sustojo?
– Augant įmonės finansiniams rezultatams turi kilti ir darbuotojų gerovė. Tai nėra vien tik skambūs žodžiai iš mano lūpų ar propagandinis sakinys. Tiesą sakant, tai – vienas svarbiausių akcininkės man iškeltų uždavinių, nes įmonės pelnas ir joje dirbančių asmenų motyvacija yra neatskiriami dalykai. Esu įsitikinęs, kad nelaimingi ir nemotyvuoti darbuotojai niekada nesukurs vertės, kuri leistų įmonei klestėti.
Žinoma, neslėpsiu – teks priimti ir sunkių sprendimų, galbūt atsisakyti tam tikrų pozicijų, kad likę žmonės galėtų efektyviau dirbti. Ir dirbti būtent tą darbą, kurį jie išmano ir moka geriausiai. Būtent tada atsiranda abipusis supratimas tarp darbuotojo ir įmonės, žmogus jaučiasi reikalingas, nebijo dėl savo ateities ir tada atsiranda ta tikroji kuriama vertė.
Mano tikslas – vienaip ar kitaip padaryti, kad kuo daugiau Kėdainių konservų fabriko darbuotojų pajaustų, jog jie kuria įmonės vertę ir gauna už tai atitinkamą atlygį. Juolab kad absoliuti dauguma fabriko darbuotojų – ilgamečiai ir lojalūs, savo darbą neabejotinai geriausiai išmanantys specialistai.
– Jūs pats esate vilnietis, iki šiol ėjote taip pat didelės įmonės vadovo pareigas. Kuo jus prisiviliojo į Kėdainius?
– Pasaulis tampa vis mažesnis, tad nuvažiuoti šimtą ar pusantro šimto kilometrų į darbą šiais laikais nebėra jokia problema. Taip jau sutapo, kad ir aš pats buvau pribrendęs pokyčiams, kai sulaukiau pasiūlymo užimti Kėdainių konservų fabriko vadovo vietą.
Kadangi turiu reikiamos patirties atlikti įmonės vertinimą ir įgyvendinti reikalingus pokyčius būtent gamyklinėse įmonėse, jaučiuosi reikalingas ir vertingas įmonei dėl savo patirties, o man tai labai svarbu. Juolab kad pastaruoju metu buvusioje darbovietėje jaučiausi įstrigęs komforto zonoje. Ar jau buvo laikas man kažką savo gyvenime keisti? Manau, kad tikrai taip. O mano perėjimas iš vienos įmonės įvyko greitai ir sklandžiai. Praėjusių metų gruodžio 31-ąją palikau vieną fabriką, o šių metų sausio 4-ąją atėjau į kitą. Tiesa, įmonę stebėjau kiek ilgiau ir galvojau, ką daryti, ar priimti gautą pasiūlymą. Tačiau iš esmės apsispręsti sunku nebuvo – man norėjosi šitokio iššūkio ir aš jį mielai priėmiau.
[quote author=“L. Šepetys“]Kėdainių konservų fabrikas išaugo ir jam atėjo laikas žengti toliau, nes dirbant visą laiką tais pačiais metodais augimas neišvengiamai sustoja.[/quote]
– Dalyvausite kuriant įmonės produktus? Gal galima tikėtis naujo asortimento?
– Iki šio buvau paprastas vartotojas, ant kurio pietų ar vakarienės stalo tikrai buvo galima rasti Kėdainių konservų fabriko gaminių. Dabar su šiais produktais tenka susidurti dar daugiau ir jau nebe kaip vartotojui. Bet siūlyti gaminti vienokius ar kitokius produktus neketinu, nes fabrike dirba puikūs technologai, kurie ir atlieka tą darbą.
Mano funkcija – pasirūpinti, kad darbas vyktų sklandžiai ir žmonės, kurių darbai įvertinti daugeliu apdovanojimų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, galėtų kuo efektyviau dirbti toliau. Nors mano skonio receptoriai ganėtinai jautrūs ir tai liudija sertifikatas, matyt, pasinaudosiu galimybe prisijungti prie fabrike jau esančios atestuotų degustuotojų komandos ir, pasinaudodamas savo juslinėmis savybėmis, prie naujų produktų gimimo tikrai prisidėsiu.
Galbūt po metų kitų vykdamas atsiimti apdovanojimo nebesijausiu nejaukiai ir galėsiu drąsiai ir garsiai pasakyti – šį kartą tai ir mano nuopelnas.
Faktai apie Kėdainių konservų fabriką:
Kėdainių konservų fabriko gaminių kokybę patvirtina įvairūs gauti apdovanojimai. Nuo 1998 m. „Lietuvos metų gaminio“ titulą yra pelnę 11 gaminių: marinuoti agurkai, sriubos, padažai, majonezai.
17 Kėdainių konservų fabrike gaminamų produktų buvo apdovanoti medaliais. Ir ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
Fabriko gaminiai – marinuotos daržovės, įvairios sriubos, užkandėlės, majonezai, padažai, uogienės, džemai – yra kokybiški, sveiki, atitinkantys rinkos ir vartotojų poreikius. Šių gaminių metinė apyvarta siekia daugiau nei 17 milijonų eurų.
Kėdainių konservų fabrikas turi prestižinį BRC arba kitaip visuotinį maisto saugos standarto sertifikatą, kurį Lietuvoje turi toli gražu ne kiekviena įmonė. Norint jį gauti, būtina atitikti itin aukštus reikalavimus kokybei, gamybos įrangai.
Kėdainių konservų fabriko gaminiai eksportuojami į Vokietiją, Didžiąją Britaniją, Airiją, Ispaniją, Švediją, Jungtines Amerikos Valstijas, Kanadą, Rusiją.