Miesto šventės prekymetis: nuo daržovių traškučių iki kalviškų dirbinių

 Miesto šventės prekymetis: nuo daržovių traškučių iki kalviškų dirbinių

Šeštadienį akis turėjo kur paganyti ir norimą daiktą įsigyti kiekvienas kėdainietis. Miesto šventės prekymetyje buvo galima įsigyti įvairiausių maisto produktų, amatininkų dirbinių, vaiskrūmių ir medelių sodinukų, išskirtinių rankų darbo drabužių ir avalynės. Žodžiu, mugėje sau norimą daiktą galėjo atrasti net ir išrankiausio skonio žmogus.

Iš Babtų atvažiavęs sodininkas Zenonas sakė, kad žmonės daugiausia dairosi obelaičių. / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.Daugiausia – maisto produktų

Daugiausia ant prekystalių buvo matyti maisto produktais prekiaujančių prekybininkų. Jie siūlė įsigyti įvairių rūkytų dešrų, dešrelių, lašinių ir kitų gardumynų. Prekybininkai atskleidė, kad kėdainiečiai niekuomet neaplenkia jų palapinių ir pasmaguriauja kaimiška produkcija.

„Esame iš Kauno rajono. Dalyvaujame jūsų mugėse dažnai. Pažįstame kėdainiečius, žinome jų skonius. Siūlome tik lietuvišką mėsą, kuri apdorota mūsų ūkyje. Viską darome patys, natūraliai, tad žmones tai ir vilioja. Žmonės nori kaimiško, natūralaus produkto, nors jo kaina gali būti ir šiek tiek aukštesnė. Geriau jau šiek tiek daugiau sumokėti, bet valgyti kokybiškai“, – šypsojosi iš Kauno rajono atvykę mėsos prekybininkai broliai Donatas ir Kęstutis.

Kainos aukštesnės

Broliai atskleidė, kad mėsos kainos mugėse būna šiek tiek aukštesnės nei turguose, mat jiems reikia sumokėti dalyvio mokestį.

„Viskas susideda: ir mokesčiai, ir prekybinės vietos nuoma. Mums juk kainuoja ir pagaminti, ir atvežti. Kaina mugėse vidutiniškai euru aukštesnė nei turguje. Bet iš kitos pusės – juk čia šventė. Ji metuose būna tik vieną kartą. Tai gal galima save palepinti gardesniu kaimišku kąsniu. Ar ne?“ – retoriškai klausė ir šypsojosi broliai.

Ypatingas aliejus

Iš Suvalkijos į Kėdainius viena įmonė atvežė ypatingą produktą. Kėdainiečiams jie siūlė įsigyti kanapių, moliūgų, linų sėmenų, rapsų, judros ir saulėgrąžų aliejaus.

„Drąsiai galime teigti, kad mūsų išgauti aliejai bei ekstraktai išgyvena savo aukso amžių. Apie pastarojo naudą kūno sveikatai kalbos netyla ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kad įvairūs aliejai pasižymi sveikatinimo savybėmis, girdėjome ne kartą, bet norime priminti, jog jis naudingas grožiui“, – dėstė prekybininkė Rasa, kėdainiečiams siūliusi išbandyti sveikatos ir grožio eliksyrų.

Dar vienas įdomesnių prekybininkų siūlomų produktų mugėje buvo įvairių daržovių sveiki traškučiai. / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.Naudinga paįvairinti

Pasak prekybininkės, labai naudinga retkarčiais keisti namuose naudojamas aliejaus rūšis, nes kiekvienai jų būdingos skirtingos savybės. Nors daugelis aliejų nepigūs, salotoms ar košei pagardinti užtenka ir šaukštelio, tačiau jų nauda – didelė. Salotoms, šaltiesiems patiekalams patariama rinktis kuo geresnės kokybės, geriausiai pirmo spaudimo šaltai spaustą arba ekologišką, bent jau genetiškai nemodifikuotų augalų aliejų.

„Svarbu atsižvelgti ir į sveikatos sutrikimus, tada maistas taps ir vaistu. Kiekvienas aliejus turi tam tikrų gydomųjų savybių ir sveikatai naudingų medžiagų: vitamino E, antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, virškinimo trakto ligų ir kt. Augalų sėklų aliejus ypač naudingas sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis“, – pabrėžė moteris.

Mažiausią kiekį aliejaus mugėje buvo galima įsigyti nuo 1,5 euro.

Laikas sodinti

O kokia gi mugė, koks prekymetis be rudens karalių – įvairių medžių sodininkų. Jų kėdainiečiams įsigyti siūlė iš Babtų atvažiavęs sodininkas Zenonas, kuris sakė, kad žmonės daugiausia dairosi obelaičių.

„Siūlome kėdainiečiams o­belų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, abrikosų sodinukų. Taip pat turime ir įvairių vaiskrūmių: serbentų, agrastų, šilauogių. Visus medelius parduodu po 10 eurų už vienetą. Už krūmelį prašau nuo 3 iki 5 eurų. Visuomet galima derėtis“, – aprodydamas medelius šypsojosi Zenonas.

Prekybininkė Rasa kėdainiečiams siūlė išbandyti sveikatos ir grožio eliksyrų – įvairių aliejų. / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.Geri pirkėjai

Prekybininkas sakė, kad kėdainiečiai geri pirkėjai. Vyras pastebėjo, kad žmonės linkę daugiau pakalbėti, pasiderėti.

„Tam ir yra mugės. Juk čia ne parduotuvė. Čia žmonės ateina ne tik pirkti ar parduoti, čia žmonės renkasi pakalbėti, padiskutuoti. Praktiškai su visais pasikalbame apie tai, kaip reikia sodinti vieną ar kitą augalą, apie tai, kaip jau pasodinti augalai duoda vaisių. Mums labai svarbus ir grįžtamasis ryšis. Mums svarbu, kad žmonės liktų patenkinti mūsų sodinukais. Džiaugiuosi kėdainiečiais, kurie drąsiai ir aktyviai klausinėja. Mugėje taip ir reikia daryti, o derėtis dėl kainos – tiesiog būtina“, – juokėsi prekybininkas.

Ir tujos, ir pušelės

Mugėje taip pat netrūko ir įvairiausių dekoratyvinių augalų. Labiausiai žmones domino įvairiausių rūšių tujos, dekoratyvinės kalninės pušelės. Už tują prekybininkai prašė nuo 1,5 iki 4 eurų. Pušelių kainos svyravo nuo 3 eurų ir daugiau. Viskas priklauso nuo rūšies, nuo augalo dydžio, nuo to, ar jis pasodintas puodelyje, ar tiesiog iškastas iš žemės. Prekybininkai pirkėjams taip pat siūlė atvykti pas juos į ūkius ir pasirinkti norimų augalų iš didesnio kiekio. Jie taip pat siūlė ir atvežimo į namus ir net pasodinimo paslaugą.

Kalviški gaminiai

Kraštiečių akį traukė ir ypatingo grožio kalviški gaminiai. Jų įsigyti siūlė prekybininkas Rokas iš Šiaulių krašto. Įvairūs namų papuošimai – vorai su voratinkliais, kitos dekoracijos, kepsninės ir šašlykinės – traukė kėdainiečių žvilgsnius. Už minimalią dekoraciją su voru, kurią galima pakabinti ant namo sienos, vyriškis prašė 30 eurų, už lauko kepsninę ar šašlykinę – nuo 100 iki kelių šimtų eurų.

„Darbo tenka įdėti tikrai labai daug. Tai ilgas ir kruopštus darbas. Kėdainiečiai domisi mano produkcija, apžiūrinėja. Žmonėms gražu, tik gal kaina kiek didoka, bet juk čia mugė, nieko nepakeisi. Iš namų būtų galima įsigyti ir pigiau. O čia yra kaip yra“, – paaiškino šiaulietis.

Sveiki traškučiai

Dar vienas įdomesnių prekybininkų siūlomų produktų mugėje buvo įvairių daržovių sveikuoliški traškučiai. Įsivaizduokite, jūs gulėdami prie televizoriaus galite mėgautis visiškais sveikais burokėlių ar morkų traškučiais. Kažkas neįtikėtino? Ne, tai tiesa. Traškučių kėdainiečiams siūlė įsigyti mažosios bendrijos „Traškuva“ atstovas iš Klaipėdos.

„Morkų traškučiai susideda iš morkų, saulėgrąžų aliejaus, pomidorų miltelių, druskos, saldžiosios paprikos. Burokėlių traškučiai susideda iš burokėlių, saulėgrąžų aliejaus, kietojo sūrio, į kurį įeina pasterizuotas pienas, bakterinis raugas, druska ir fermentas. Traškučiai visiškai natūralūs, o jų pakelio kaina siekia tik vieną eurą“, – paaiškino iš Klaipėdos atvykęs prekybininkas Saulius.

Plečia asortimentą

„Idėja gaminti daržovių traškučius gimė ne iš karto. Įmonės veiklos pradžioje gaminome įvairius saldumynus iš morkų: morkų cukatos, saldainiai iš morkų su šokoladu ir t.t. Bandydami įvairius receptus ir technologijas pagaminome ir morkų traškučius. Sulaukę teigiamų įvertinimų iš vartotojų praplėtėme traškučių asortimentą ir šiuo metu gaminame traškučius iš įvairių daržovių. Didžiuojamės, jog visas daržoves įsigyjame tik iš Lietuvos ūkininkų. Intensyviai plečiame veiklą ir gamybą, todėl netolimoje ateityje asortimentą planuojame dar labiau išplėsti“, – kalbėjo mažosios bendrijos atstovas

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content