Maisto ruošimo įpročiai, kurių vertėtų atsisakyti

Daugelis gaminančių namuose turi įpročių, kurie, jų manymu, nėra blogi, tačiau iš tikrųjų kenkia maisto kokybei ir skoniui. Galbūt atšildote mėsą virtuvėje ant stalviršio, o gal dedate kepsnį į dar pilnai neįkaitusią orkaitę? Tiesa ta, kad taip atsiranda rizika ne tik sugadinti patiekalus, bet ir dar blogiau – tokie įpročiai gali būti netgi pavojingi.
1. Netinkamai atšildomas maistas
Ruošiant patiekalus visada svarbu atsižvelgti į savo ir tų žmonių, kuriems gaminama, sveikatą. Jei mėsa atšildoma paliekant ją ant stalviršio arba karštame vandenyje, reikėtų pakeisti šį įprotį.
Renkantis tokį atitirpinimo būdą, rizikuojama apsinuodyti, nes maisto temperatūra pasiekia „pavojingąją zoną“, kurioje pradeda greitai daugintis bakterijos. Siekiant išvengti tokios rizikos, maistą atšildyti reikėtų šaldytuve, šalto vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
2. Keptuvės perkaitinimas arba neįkaitinimas
Jei gaminama dar pilnai neįkaitintoje arba perkaitintoje keptuvėje, mėsa ar kiti maisto produktai gali iškepti netolygiai. Pavyzdžiui, norint teisingai paruošti šoninę, pirmiausia ją reikėtų dėti į dar neįkatusią keptuvę.
Tačiau puikiam kepsniui paruošti jums reikės karštos ketaus keptuvės. Apibendrinant galima teigti, jog siekiant geriausio rezultato, reikėtų atsižvelgti į tai, kokius maisto produktus planuojama kepti. Jeigu dar neturite aukštos kokybės keptuvės arba norite atsinaujinti, patogiai ir greitai ją galite įsigyti internetu https://zana.lt/ketaus-keptuves.
3. Orkaitės neįkaitinimas
Vienas iš svarbiausių skanių pyragaičių ir kitų saldžių patiekalų paruošimo žingsnių yra tinkamas orkaitės įkaitinimas. To nepadarius, ypač prieš kepant sausainius, jie gali per daug išsiskleisti, ištyžti, o, pavyzdžiui, pyragai – iškepti netolygiai. Tiek dujinėms, tiek elektrinėms orkaitėms įkaitinti paprastai reikia maždaug 15–20 min. Todėl prieš dedant į jas maistą, reikėtų palaukti bent tiek laiko.
4. Per dažnas kepančio maisto tikrinimas
Bene dažniausiai pasitaikanti paukštienos (ir ne tik) kepimo klaida – pernelyg dažnas orkaitės atidarinėjimas, norint patikrinti, ar mėsa jau iškepusi. Kiekvieną kartą tai padarius, išleidžiamas karštas oras, kuris būtent ir reikalingas maisto kepimui. Todėl uždarius orkaitę gali praeiti dar šiek tiek laiko, kol temperatūra vėl pasieks tą, kuri nustatyta.
Temperatūros svyravimai gali lemti tiek ilgesnį kepimo laiką, tiek nepakankamą arba netolygų maisto iškepimą. Atsižvelgiant į tai, patikrinti ruošiamą patiekalą patariama praėjus maždaug dviems trečdaliams kepimo proceso ir pagal tai reguliuoti likusį laiką.
5. Keptuvės perpildymas
Yra daugybė patarimų, kaip vienu metu paruošti daugiau maisto, tačiau perpildyti keptuvės tikrai nereikėtų. Dažnai kyla pagunda vienu metu į ją sumesti kuo daugiau ingredientų. Tačiau perpildžius keptuvę gali pailgėti maisto ruošimo laikas ir suprastėti jo skonis.
Jei vienu metu gaminama keletas patiekalų, kuriems paruošti reikia mažiau nei 1 val., patariama tiesiog naudoti atskiras keptuves, puodus. Nepaisant to, kad po to reikės išplauti šiek tiek daugiau indų, maistas iškeps greičiau ir bus žymiai skanesnis. Pasistengti tikrai verta – tiesa?
Atsisakyti netinkamų maisto ruošimo įpročių pakankamai lengva. Todėl, jeigu norite pradėti gaminti dar skaniau ir sveikiau, dabar gali būti pats metas tai padaryti. Įsigijus naujus virtuvės reikmenis motyvacijos tam atsiranda tik dar daugiau.