„Kunionių rūkyklėlės“ gaminiuose – šeimos tradicijos ir iš kartos į kartą perduodami receptai

 „Kunionių rūkyklėlės“ gaminiuose – šeimos tradicijos ir iš kartos į kartą perduodami receptai

„Kunionių rūkyklėlės“ įkūrėjas ir vadovas Dainius Kižauskas: „Mano nuomone, valgant saikingai kokybiškus mėsos produktus, jokia žala organizmui negresia. Atvirkščiai, ypatingai dirbant fizinį darbą, jie suteikia stiprybės ir ilgesnį sotumo jausmą. Man pavyzdžio toli ieškoti nereikia – keturiasdešimt metų užsiimantis mėsos rūkymo veikla ir pats ją valgydamas mano tėvukas sulaukė garbingo amžiaus – jam šiuo metu 83-eji. Tai, manau, geriausias įrodymas, kad minėti gaminiai ilgaamžiškumui ir gerai sveikatai netrukdo“./Asmeninio archyvo nuotr.

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Patirtis, perduodama iš kartos į kartą – tokiu principu vadovaujasi Kėdainių rajone, Kunionių kaime, veikiančios „Kunionių rūkyklėlės“ įkūrėjas ir vadovas Dainius Kižauskas. Jis pasakoja, kad prieš vienuolika metų veiklą pradėjo, kaip pats sako, norėdamas perimti tėvuko šaltai rūkytų mėsos gaminių gamybos patirtį. Praplėsti veiklą ir įkurti naują įmonę, kuri tiektų kokybiškus mėsos produktus vartotojams Lietuvos didmiesčiuose. Tačiau dabar natūraliais ir šviežiais gaminiais aprūpinami ne tik didžiųjų šalies miestų gyventojai, bet ir užsienyje esantys tautiečiai.

Vieta veiklai atsirado savaime

„Tėvukas ir jo rūkyklėlė yra Jonavos rajone, kur savo veiklą vysto jau keturiasdešimt metų. Mūsų mintis buvo sustiprinti gamybinį procesą, praplėsti jį, tad nutarėme įkurti naują ir visiškai nepriklausomą įmonę Kėdainių rajone, Kunionių kaime, – prisimena pašnekovas. – Nebuvo jokių konkrečių minčių, kad būtent čia norėtume kurti įmonę. Juolab kad aš pats kilęs nuo Akademijos, Padotnuvio kaimo, ten yra visa mūsų tėvonija. Tačiau taip susiklostė aplinkybės, kad čia, Kunioniuose, liko giminių poilsiui skirta sodyba. Vėliau šeimoje svarstėme, kaip užpildyti ją, kad sodyba būtų skirta ne tik savaitgaliams pailsėti, bet ir atliktų dar kažkokią pridėtinę vertę.“

Taip po diskusijų šeimos rate 2010 metais kilo idėja viename iš ūkinių pastatų įrengti gamybinį cechą, kuris veiklą pradėjo 2011 metais.

„Per 2011 metus pavyko renovuoti ūkinį pastatą ir įrengti europinius standartus atitinkantį cechą. Tuomet gavome Maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtinimą, kad mūsų patalpos atitinka mėsos perdirbimo patalpų reikalavimus ir suteikė leidimą veiklai“, – sako D. Kižauskas.

Sukūrė darbo vietų kaime

Rūkyklėlės įkūrėjas džiaugiasi, kad pavyko ne tik sukurti sėkmingai veikiantį verslą, bet ir darbo vietų, kurių kaimiškose vietovėse ypatingai trūksta.

„Pradžioje pas mus dirbo keturi darbuotojai, po kelerių metų jų skaičius išaugo iki dešimties. Tačiau atėjusi pandemija, veiklą kiek pristabdė, o darbuotojų sumažėjo iki 7–8. Tiek jų dirba ir šiandien. Tai kol kas yra optimaliausias variantas.

Apsijungė kai kurios funkcijos, darbuotojai apsiprato su darbu, pradėjo efektyviau dirbti, įvykdome visus užsakymus, kuriuos turime, todėl nebėra poreikio didinti jų skaičiaus“, – darbų užkulisius aiškina įmonės vadovas.

Šiuo metu joje dirba trys darbuotojai mėsos apdorojimo srityje, keli rūkytojai ir keli pakavimo-realizavimo srityje: „Aišku, kolegos padeda vieni kitiems ir, esant poreikiui, pereina iš vienos veiklos į kitą“.

Daugiausia „Kunionių rūkyklėlėje“ dirbantys žmonės yra vietiniai kaimo gyventojai, tačiau dalis yra ir atvykstantys iš kitur.

„Visos moterys yra iš Kunionių, o vyrai – iš besiribojančių kaimo vietovių ar net miestų. Ilgą laiką dirbo darbuotojai ir iš Kėdainių, dabar kalbamės su kauniečiais, turinčiais patirties mėsos apdirbimo srityje. Administracijos darbuotojai – vadybos, buhalterijos – dirba tiek Vilniuje, tiek Kaune“, – apie per daugiau nei dešimtmetį išplėtotą verslą kalba D. Kižauskas.

„Tėvukas ir jo rūkyklėlė yra Jonavos rajone, kur savo veiklą vysto jau keturiasdešimt metų. Mūsų mintis buvo sustiprinti gamybinį procesą, praplėsti jį, tad nutarėme įkurti naują ir visiškai nepriklausomą įmonę Kėdainių rajone, Kunionių kaime.

D. Kižauskas

Asortimentas – daugiau nei iš 50 rūšių gaminių

Pristatydamas „Kunionių rūkyklėlės“ gaminius, pašnekovas vardija daugybę jų rūšių, o apibendrindamas pažymi, jog visi šalto, karšto rūkymo ir sūdyti gaminiai yra iš kiaulienos.

„Galbūt ateityje, nes matome didelį poreikį, pradėsime gaminti ir ekologinės kiaulienos ar vytintus gaminius. Turime tokių tikslų kitiems, 2023, metams, – nepaisydamas niūrių ekonominių prognozių ateities planais dalijasi D. Kižauskas. – „Šiandien rūkyklėlės asortimentą iš šaltai, karštai rūkytų bei sūdytų gaminių sudaro apie 50 rūšių produktų – 30 rūšių bazinių produktų ir dvidešimt – išvestinių.

Baziniai: skilandžiai, kumpiai, lašiniai, šoninės, nugarinė. O išvestiniai – taip pat šaltai ar karštai rūkyti mėsos gaminiai, tik su skirtingais prieskoniais skoniui paryškinti. Pavyzdžiui, sprandinė, šoninė, nugarinė ar dešros su česnakais, dar kitokiais prieskoniais. Taip gimsta skirtingi produktai, kurie atranda savo pirkėją ir vartotoją.“

Rūkymui specialiai ruošiamos malkos

Pasakodamas apie gamybos procesą rūkyklėlės įkūrėjas pažymi, jog jis yra gana ilgas, kol gaminys pasiekia stalą.

„Atvykus kiaulienos žaliavai, ceche ji tarp skirtingų procesų keliauja apie dvi tris savaites, kol išvyksta kaip galutinis produktas į prekybos lentynas. Didžiausią gamybos laiko dalį sudaro mėsos brandinimas arba, kitaip sakant, marinavimas – apie savaitę ar net dvi. Paskui, jeigu tai rūkyti gaminiai, keliauja į rūkyklą. Čia jie praleidžia nuo paros iki trijų parų – priklauso nuo gaminio“, – pasakoja D. Kižauskas.

Kaip sako pašnekovas, ypatingai svarbu paminėti, kad gaminiai rūkomi tik alksnio ir juodalksnio dūmuose.

„Jokios kitos medienos mėsos rūkymui naudoti negalima. Patys nepraktikuojame ir kitiems nesiūlome. Juodalksnis – sena, tradicinė mediena, turinti ypatingų savybių, nuo kurių mėsa tampa labai aromatinga, pasižyminti išskirtiniu skoniu, – pabrėžė rūkyklėlės vadovas. –

Griežtai dirbame su medžio apdirbimo įmonėmis, kurios specialiai mums ruošia medieną. Iki naudojimo ją kruopščiai ruošiame – kapojame, dedame į specialias eiles, kad vėdintųsi ir natūraliai džiūtų. O po pusmečio ji jau keliauja į rūkyklą. Taigi, alksnio mediena ir jokiu būdu jokia kita!“

„Jokios kitos medienos mėsos rūkymui naudoti negalima. Patys nepraktikuojame ir kitiems nesiūlome. Juodalksnis – sena, tradicinė mediena, turinti ypatingų savybių, nuo kurių mėsa tampa labai aromatinga, pasižyminti išskirtiniu skoniu.

D. Kižauskas

Per mėnesį – 8 tonos gaminių

„Turime nuolatinius kassavaitinius užsakymus. Per vienuolika veiklos metų jau esame puikiai įsivažiavę į visą veiklos procesą – žinome, kiek kas užsako, kiek tiksliai reikia pagaminti produkcijos, nes mes jos nesandėliuojame. Visuomet užsakovams atiduodame šviežius, ką tik pagamintus gaminius, – pabrėžia pašnekovas. – Nors turime tikrai nemažai užsakymų, ypatingai prieš šventes, tačiau šiuo metu gamybiniai pajėgumai mums leidžia gaminti dar daugiau produkcijos. Todėl, jei tik yra norinčių prekiauti šviežiais ir aukštos kokybės gaminiais, visuomet galite kreiptis ir suderinsime detales.“

Kalbant apie kiekius, per ketvirtį, t.y. tris mėnesius, rūkyklėlėje pagaminama apie 20–25 tonos įvairių gaminių. Vadinasi, per mėnesį cechas pagamina apie 8 tonas aukščiausios kokybės natūralių mėsos produktų.

Kaip sako D. Kižauskas, „Kunionių rūkyklėlės“ klientai yra ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, ypatingai ten, kur plati lietuvių diaspora.

„Mes šiuo metu esame daugiau didžiųjų miestų vartotojų tiekėjas, ypatingai Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės. Taip pat iki 10 proc. gaminių sudaro ir eksportas. Pirkėjai daugiausia yra lietuviai, gyvenantys Didžiojoje Britanijoje, ne tik Anglijos sostinėje Londone, bet ir Birmingeme, kituose didžiuose miestuose, Škotijos sostinėje Edinburge, Airijoje, taip pat Švedijoje, Norvegijoje“, – vardija įmonės vadovas.

Jis taip pat pabrėžia, kad rūkyklėlės gaminių pirkėjai yra su Lietuva susiję žmonės, kurie vis dar puoselėja mūsų maitinimo tradicijas, nepaisant kai kurių sveikos gyvensenos šalininkų skeptiško požiūrio į rūkytus gaminius.

„Mano nuomone, valgant saikingai kokybiškus mėsos produktus, jokia žala organizmui negresia. Atvirkščiai, ypatingai dirbant fizinį darbą, jie suteikia stiprybės ir ilgesnį sotumo jausmą. Man pavyzdžio toli ieškoti nereikia – keturiasdešimt metų užsiimdamas mėsos rūkymo veikla ir pats ją valgydamas mano tėvukas sulaukė garbingo amžiaus – jam šiuo metu 83-eji. Tai, manau, geriausias įrodymas, kad minėti gaminiai ilgaamžiškumui ir gerai sveikatai netrukdo“, – įsitikinęs D. Kižauskas.

Kur įsigyti „Kunionių rūkyklėlės“ gaminių?

Vardindamas gaminių paklausą, „Kunionių rūkyklėlės“ vadovas sako, kad šalto rūkymo gaminiai, kaip ir sūdyti, yra populiarūs visus metus ir pirkėjų ratas gana platus, o karšto rūkymo mėsos gaminiai populiaresni tampa prieš šventes.

Kokybiškų ir šviežių „Kunionių rūkyklėlės“ gaminių, D. Kižausko teigimu, visuomet galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose „Maxima“ su „Linkėjimai iš kaimo“ prekės ženklu. Taip pat „Rimi“ lietuviškų gamintojų krautuvėlių tinkle „Vikis“, su kuriuo rūkytos mėsos gamintojai bendradarbiauja jau daugiau nei septynerius metus.

„Kėdainiuose draugaujame su „Šamūkio“ dukterine įmone „Gurkė“, kuri prekiauja keliomis mūsų produktų rūšimis, o didesnį pasirinkimą visuomet rasite krautuvėlėje „Ragauk“, kuri yra įsikūrusi Didžioji g. 56, – apie tai, kur galima įsigyti kokybiškų ir natūralių rūkytos mėsos gaminių, pasakoja pašnekovas. – Aišku, Kėdainių rajono gyventojams pagal poreikį ir norą, visada galima užsisakyti nuotoliniu būdu ir atsiimti krautuvėlėje „Ragauk“. Tereikia kreiptis į parduotuvėlės šeimininkus, pateikti savo užsakymą, o jau mes pasirūpinsime, kad jis kuo greičiau atsidurtų ant jūsų stalo.

Patys internetinės prekybos nevykdome ir pardavimų neatliekame, esame tik gamintojai.“

Jei vis tik kyla kokių nors klausimų, D. Kižauskas kviečia apsilankyti „Facebook“ paskyroje www.facebook/rukyklele.lt arba tiesiog ieškant KUNIONIU RUKYKLELE bei susisiekti tiesiogiai.

Užs. Nr. 215

6 Komentarai

  • Kas čia per žinovas teigia, kad negalima jokios kitos medienos naudoti rūkymui, kai viso pasaulio kulinarai bei mėsos gamintojai teigia kitaip?
    Alksnis naudojamas nebent iš taupumo- tai pigiausia mediena tinkanti rūkymui. O pasirinkimo yra tikrai nemažai: visi kaulavaisiai (popoliariausia- obelis, vyšnia) įvairūs riešutmedžiai, kamado kepsninėse dažniausiai naudojama karijos, amerikietiško ąžuolo, hikorijos, cukrinio klevo, buko, alyvmedžių ar net ąžuolinių viskio/romo statinių mediena.
    Žmogus, 10m užsiemantis mėsos rūkymu tikrai turėtų tai žinoti ir galvoti ką šneka užsakydamas straipsnį. Gi korespondentas atsiuntė peržvelgti galutinį variantą, buvo proga pasitaisyti 🙂
    Geros prekybos!

  • Obelis jau kaulavaisis?

    • Jei suvalgai graužuką su sėklomis ir jų nepajauti tai tau gal ir ne kaulavaisis 🙂

  • Geriausia rūkyt padangomis ,o likę suodžiai tinka juodajam betonui gaminti.

    • Būtiant tak. Vot točno kaip Krekianavos – kai norysi miasos!

      • kumeliena skani miasa…“.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Rekomenduojami video