Jau skina pirmąsias braškes: už kilogramą prašo 8 eurų
Kėdainių rajono Kunionių kaime savo braškių ūkyje besidarbuojantys Sigita ir Nerijus Žilinskai skina pirmąsias uogas. Uogų jau užtenka ne tik sau pavalgyti, bet ir pardavimui. Tiesa, kol kas braškių paragauti tenka tik ištikimiausiems klientams, o didesnius kiekius ūkininkai planuoja skinti artimiausiomis dienomis.
Uogas augina du dešimtmečius
Žilinskai šiltnamiuose uogas augina beveik dvi dešimtis metų. Įprastai pirmuoju derliumi šeima visada džiaugdavosi jau balandžio pabaigoje, o pernai ir šiemet pirmąsias uogas ragavo gegužės pradžioje.
„Dar tik pačios pirmos noksta. Derlius, kaip ir pernai, taip ir šiemet vėluoja dėl permainingų orų. Jau netrukus, po kelių dienų, prasidės didesni skynimai. Pirmosios šių metų braškės keliaus pas žmones ir tiesiai iš mūsų, ir į krautuvėles, ir po to tik ant žmonių stalų“, – pasakojo Žilinskai.
Atvyksta tiesiai į ūkį
Ūkininkai sako, kad šviežių vitaminų išsiilgę gyventojai savo pamėgtas uogas galės įsigyti tokiomis pačiomis kainomis, kaip ir pernai.
„Žmonės skambinti prašydami uogų pradėjo jau prieš kelias savaites. Taip būna kasmet, visiems pavasarį vitaminų norisi. Pirmąsias uogas parduodame draugams, ištikimiausiems klientams. Jie atvyksta tiesiog pas mus, į ūkį“, – dėstė S. Žilinskienė.
Sirpsta lėtai
Ūkininkai planuoja, kad šiųmetis derlius bus vidutiniškas. Nors uogos auginamos šiltnamiuose, tačiau joms įtakos turi ir permainingi orai.
„Pernai buvo vėliau ir šiemet, palyginus pagal ankstesnius metus. Apie savaitę vėluoja.
Dabar mums atrodo lauke šilta, bet braškėms labai šalta, o prieš tai ir lietaus, ir sniego juk turėjome. Gana vėsūs orai buvo, braškės augo lėtai, nesirpo“, – pasakojo braškių augintojas N. Žilinskas.
Žilinskai juokauja, kad pirmomis braškėmis džiaugiasi visa šeima. Visi giminės gardžiuojasi kvapniomis uogomis, o netrukus jų galės paragauti ir visi kėdainiečiai.
Aut. past.
Kainų žada nekelti
Žilinskai pirmų braškių kainų kelti nežada – jos bus tokios, kaip jau keletą metų buvo – 8 eurai už kilogramą.
Visgi tenka pripažinti, kad Žilinskų uogas mielai perparduoda ir kiti verslininkai, kurie taip pat nori ir turi uždirbti, tad neretai, kol atkeliauja iki miesto, braškės gali pabrangti ir iki dešimties eurų už kilogramą.
„Mes kainų tikrai nedidinsime. Klientų ratą turime, žmonės domisi, perka. O ir patys norime pavalgyti pirmųjų vitaminų. Uogos turi daug vitamino C, geležies ir kitų naudingų medžiagų.
Pirmosios uogos skirtos pasigardžiavimui, pasimėgavimui, vitaminų dozei. Šaldyti reikia vėlesnes uogas, kai jos atpigs ir jų bus kiekviename darže“, – patarimais dalijosi Žilinskai.
4 Komentarai
Piskites į subine su tom braškem 8 eurai kurva meningitai o kiek skynejams mokat po 0.60 centu už kilogramą
Šaunuoliai, kiek darbo įdėta, o nuskina patys šeima
Aš pati pirma paėdžiau. Mėgstu paėst uždyką ypač valgykloje
Pamenu prie ruso buvo daug geriau – tokiu laiku braškių nebuvo visai ir visi buvo patenkinti.