Gaminimas ant grilio šaltuoju metų sezonu: ką reikėtų žinoti?
Vis daugiau žmonių atranda, kad maisto kepimas lauke nėra vien tik vasaros pramoga – ją pratęsti galima ir šaltuoju metų sezonu. Kas gali būti geriau už gardų ant grotelių keptą maistą net žiemos metu? Tereikia žinoti keletą pagrindinių dalykų, užtikrinsiančių saugų ir malonų gaminimo procesą.
Paruošiamieji bei saugos darbai
Gali kilti klausimas, kada gaminti ant grilio būna per šalta? Atsakymas – niekada. Gaminti ant grilio įmanoma net per pūgą, tačiau, kad tai pavyktų, reikia imtis atitinkamų veiksmų. Vertėtų nukasti sniegą tarp namo ir kepsninės, kad neprineštumėte sniego į vidų.
Gamindami dėvėkite karščiui atsparias pirštines, kad apsisaugotumėte tiek nuo ugnies, tiek nuo šaltuko. Šiam tikslui ypač patogu pirštinės be pirštų. Apsirenkite šiltus, tačiau ne laisvai kabančius rūbus ir venkite šalikų – saugokitės ugnies. Dėvėkite drabužius, kurių nebūtų gaila sutepti.
Kai būsite pasiruošę kepti ant grotelių, nusausinkite visus paviršius popieriniais rankšluosčiais. Sausoje kepsninėje geriau išlaikoma kepimo temperatūra, ypač jei naudojate medžio anglimi kūrenamą grilį. Turėkite omenyje, kad žiemą greičiau temsta, tad jei gaminimas užsitęsia, gali tekti pasirūpinti lauko apšvietimu.
Grilio priežiūros ABC
Taip pat reikėtų skirti dėmesio grilio priežiūrai – valyti ir tepti groteles aliejumi, geriausia augaliniu arba rapsų. Naudokite nerūdijančiam plienui skirtus valiklius, kad išvalytumėte kepsninės išorę ir suteiktumėte blizgesio. Patikrinkite, ar grilio rankenėlės bei dangtis nėra užšalę ar užstrigę.
Jei tokių problemų yra, perkelkite įrenginį į garažą ar kitą šiltą vietą, kad atitirptų. Šį procesą galite pagreitinti naudodami plaukų džiovintuvą. Nebandykite jėga atidaryti užšalusios kepsninės – taip galite ją sugadinti.
Neleiskite sniegui kauptis ant kepsninės ar aplink ją. Palikus sniegą tirpti ant grilio, atsiras rūdžių. Norėdami apsaugoti kepsninę nuo šalto oro, galite įsigyti kepsninės apvalkalą. Yra ir kitų izoliacijos alternatyvų, padedančių lengviau išlaikyti šilumą: izoliacinės juostos, plokštės, suvirinimo antklodės ir kita. Svarbiausia palikti ventiliacines angas atviras ir naudoti aukštai temperatūrai atsparias medžiagas.
Jei naudojate dujinį grilių, būtinai patikrinkite, ar žarnos nėra įtrūkusios. Apžiūrėkite purkštukus, degiklius ir dujų linijas, ar nėra užsikimšimų, galinčių apriboti dujų srautą. Liepsna turėtų degti mėlynai, o ne geltonai. Pastaroji spalva perspėja apie užsikimšusius degiklius, kuriuos reikėtų išvalyti arba sureguliuoti. Jei jūsų grilis varomas propano dujomis, turėkite omenyje, kad esant žemai temperatūrai bako rodmenys gali būti mažesni.
Baigus kepti, iškart reikia pradėti valyti. Kol kepsninė dar šilta, daug lengviau nuo grotelių pašalinti maisto likučius ir riebalus. Baigus valyti, palikite grilį atvėsti. Kepsninę laikykite šiltoje, sausoje vietoje. Nenaudojamą ir atvėsusį grilį laikykite uždengtą.
Labai svarbu – kepsninės vieta
Žiemą norėsis išvengti šaltų vėjo gūsių, tad kepsninę reikėtų statyti užuovėjoje. Atkreipkite dėmesį, iš kurios pusės pučia vėjas, ir uždenkite tą kepsninės pusę. Grilį statyti patariama 90° kampu vėjo atžvilgiu, kad liepsnos neišsisklaidytų.
Savaime suprantama, kepti uždaroje patalpoje, garaže ar verandoje – negalima. Nestatykite kepsninės ir arti pastatų bei degių medžiagų. Pašalinkite visas kiemo šiukšles, esančias aplink ar ant kepsninės. Saugumo sumetimais visada netoliese laikykite lengvai pasiekiamą gesintuvą.
Ką svarbu žinoti apie gaminimo procesą?
Gaminant maistą šaltuoju metų laiku prireiks daugiau kantrybės. Kepsninės įšilimas užtruks ilgiau, ypač jei ji buvo ilgą laiką nenaudota. Prieš ruošiant maistą gali tekti skirti 10-15 minučių daugiau laiko grilio įšilimui. Kepimo temperatūrai palaikyti teks sunaudoti daugiau kuro, tad vertėtų iš anksto apsirūpinti didesnėmis medienos, anglies ar dujų atsargomis. Šaltesniais mėnesiais surasti šių prekių parduotuvėse sunkiau, tad vertėtų pradėti rūpintis jau dabar.
Storesni jautienos, vištienos gabalai ir šonkauliukai keps gerokai ilgiau nei vasarą, tad gal vertėtų apsvarstyti kitų valgių alternatyvas. Žiemą gaminti puikiai tinka jūros gėrybės, daržovės ir mažesni mėsos gabaliukai: dešrainiai, mėsainiai, vištienos sparneliai ir t.t. Maistą, kurį reikia dažnai apversti ar aptepti, taip pat būtų patogiau pasilikti šiltesniems orams.
Turėkite omenyje, kad kaskart atidarydami grilį įleisite šaltą orą ir prarasite šilumą. Kuo dažniau atidarinėsite dangtį, tuo ilgiau kepsite maistą. Pravartu būtų turėti nuotoliniu būdu valdomą skaitmeninį termometrą su zondu, su kuriuo galėsite stebėti mėsos vidaus temperatūrą neatidarydami dangčio.
Maisto produktus, kurie pagaminami greičiau nei kiti, derėtų laikinai laikyti ketaus keptuvėje. Laikomi ketaus keptuvėje valgiai toliau keps, tad nuimti juos nuo grotelių reikėtų kiek anksčiau. Jei mėsą perkelsite į keramikinę keptuvę, šiek tiek ją įkaitinkite ant viryklės, kad patiekalas neatšaltų.
Pačioje kepsninėje taip pat rekomenduojama naudoti ketaus kepimo groteles. Jos labai greitai įkaista ir ilgai išlaiko šilumą bei suteikia gražų atspalvį mėsai. Vos tik maistas nukeliamas nuo grotelių, iškart uždenkite jį ir parsineškite į namus, kad neišeitų šiluma.
Itin šiuo klausimu gelbėja „Kamado Bono“
Esant žemai temperatūrai, skirtingos kepsninės veikia skirtingai. Žiemos sezonui puikiai tinka ekonomiški, pasižymintis paprasta vidaus temperatūros kontrole ir naudojantys mažai degalų modeliai. Kadangi žiema – švenčių metas, patogu, kai kepsninė yra didesnė ir pajėgi sutalpinti stambų kalakutą ar kitą patiekalą šventėms.
Vieni kokybiškiausių yra „Kamado Bono“ gaminiai. Šios kepsninės paprastai kūrenamos anglimis ir ilgai išlaiko šilumą. Jomis galima gaminti ne tik žuvies ar mėsos patiekalus, bet ir desertus bei duonos kepinius.
Pasibaigus šiltajam sezonui tikrai nereikėtų paslėpti grilio. Ant grotelių keptu maistu galima ir toliau mėgautis žiemą. Svarbiausia apsišarvoti kantrybe, pasipildyti kuro atsargas ir nepamiršti prižiūrėti kepsninės.