Blynų dieną, per Užgavėnes, visi susitinka „Uršulėje“!
Rasa JAKUBAUSKIENĖ
Kėdainių meškutė jau bunda iš žiemos miego ir kovo 1-ąją, per Užgavėnes, kviečia pas save varyti žiemą iš kiemo bei ragauti pačių gardžiausių blynų mieste. Bulviniai blynai, miltiniai blynai, blynai su mėsa, varške, sūriu, dešrelėmis, vaisiais, uogomis, uogiene – galima būtų vardinti ir vardinti. Kiekvienas – mėsavalgis, vegetaras ar žaliavalgis tikrai turi savo mėgstamiausius. Buvusiuose blynų namuose, o dabar pačioje Kėdainių širdyje įsikūrusioje „Uršulėje“ visi savo skonio receptorius nudžiugins galbūt seniai ragautais, bet itin pamėgtais ir vaikystę primenančiais tradiciniais, nostalgija dvelkiančiais, o gal atras naujų, bet labai gardžių blynų, kurie taps šių metų hitu. Juos Užgavėnėms taip pat galėsite pasigaminti ir patys, nes restorano „Uršulė“ virtuvės darbuotojos dalijasi net keturiais firminiais blynų receptais!
Darbe – kaip namuose
Daugiau nei dešimtmetį „Vikonda grupei“ priklausančiuose skanaus maisto namuose virėja dirbanti Aurelija Činikienė prisipažįsta, jog darbas jai – antri namai, o kolektyvas – dar viena šeima, kurioje gera ne tik kartu dirbti ir džiuginti klientus skaniais patiekalais, bet ir kurti kažką naujo, dalintis idėjomis, o kartais ir tiesiog įprastos kasdienybės vargais ar džiaugsmais.
„Esame nedidelis kolektyvas – mūsų, virėjų, tėra keturios, – bet labai gerai sutariame, suprantame viena kitą. Jei reikia, visada pavaduojame, padedame, – atmosfera darbe džiaugėsi moteris. – Kurdamos receptus, visada tai darome drauge. Ragaujame, žiūrime, ko trūksta, ko per daug, o paskui nusprendžiame, patiekti klientams ar ne.“
BULVINIAI SKLINDŽIAI SU VIŠTIENOS IR GRIETINĖLĖS PADAŽU
Bulvinių sklindžių tešlai reikės: 250g kvietinių miltų, 250 g virtų bulvių, 200 g pieno; 7 g sausų mielių, 2 vnt. kiaušinių, 7 g cukraus, 150 g aliejus kepimui, druskos.
Miltus persijojame į dubenį, beriame sausas mieles, druską, cukrų, pilame šiltą pieną, dedame kiaušinius ir užmaišome tešlą. Virtas bulves sutarkuojame burokine tarka ir sudedame į paruoštą tešlą, paliekame šiltai pakilti 30-45 min.
Vištienos ir grietinėlės padažui reikės: 200 g vištienos filė, 100 g konservuotų agurkų; 100 g pievagrybių, 80 g valytų svogūnų, 100 g aliejus kepimui, 10 g Dižono garstyčių, 200 g grietinėlės, 150 g vandens, druskos, pipirų.
Vištienos filė supjaustome kubeliais, apkepiname keptuvėje, išimame iš keptuvės, padedame į šalį. Į tą pačią keptuvę dedame smulkintus svogūnus, apkepiname, dedame smulkintus konservuotus agurkus. Atidedame į šalį. Pakepiname smulkintus pievagrybius, tada prie jų dedamą apkepintą vištieną ir sumaišome su svogūnų ir agurkų mišiniu. Pilame grietinėlę, dedame garstyčias. Jei matome, kad padažas per tirštas, įpilame šlakelį vandens. Sudedame druską, pipirus, patroškiname 10-15 min.
Į įkaitintą keptuvę dedame po šaukštą tešlos ir kepame sklindžius iš abiejų pusių. Dėliojame į lėkštę, pilame vištienos ir grietinėlės padažą, pabarstome žaluma.
Aurelijai antrina ir jos kolegė Marytė Sirtautienė: „Restorane dirbu jau devynerius metus. Galima sakyti, esu senbuvė. Atėjau čia dirbti kaip pagalbinė darbuotoja, bet po poros metų tapau virėja. Sunku buvo patikėti savo galimybėmis, bet su dideliu kolektyvo palaikymu nusprendžiau išbandyti savo jėgas. Nenusivyliau, pati supratau, kad galiu dirbti ne tik pagalbinės darbuotojos, bet ir virėjos darbą. Dabar daugiausiai gaminu šaltus užkandžius, patiekalus ir kepu picas“.
Pirmenybė – jaukiai darbo aplinkai
Jaunatviška ir aktyvi Marytė nustebino, kai paklausta, ar nenorėtų išbandyti savo jėgų ir kokiame dideliame restorane, prasitarė, jog šiais metais švęs šešiasdešimties metų jubiliejų.
„Daug kas sako, kad atrodau jaunesnė nei esu iš tiesų, – juokiasi virėja. – Bet nepaisant amžiaus labai gerai jaučiuosi „Uršulėje“ tarp savo mylimo kolektyvo. Nors dirbu jau ne trumpai, bet vis dar mokausi, tobulėju, kaskart atrandame kartu vis kažką naujo.“
Didesnę nei dvidešimties metų virėjos patirtį turinti Aurelija sako, jog jai iš pradžių teko dirbti mokyklos valgykloje, vėliau – klubo virtuvėje, o dabar puikiai jaučiasi nedideliuose, bet jaukiuose „Uršulės“ skanaus maisto namuose.
„Niekada nesu pagalvojusi apie darbą kokiame nors dideliame restorane didmiestyje, kur maistą reikia gaminti žymiai didesnei žmonių grupei. Man labiau patinka, nedidelė, jauki, galima sakyti, netgi naminė aplinka – čia viskas vyksta tikriau, nuoširdžiau. Ten, kur yra skubėjimas, darbas tampa tarsi mechaniškas, techniškas, nebelieka laiko meilei. O kad maistas būtų skanus, vienas iš pagrindinių ir privalomų patiekalo ingredientų – meilė“, – šypsosi virėja.
Nors labiau tradicinę, autentišką virtuvę vertinanti Aurelija sako mėgstanti su maistu eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių. O geriausiai jai tai sekasi daryti, kaip ji pati teigia, su mėsa ir mieline tešla.
„Labai mėgstu bandeles – ir valgyti, ir kepti, – juokiasi moteris. – Vieno vienintelio mėgstamo gaminti ar valgyti patiekalo išskirti negalėčiau – man patinka labai įvairūs. Taip pat ir bandeles mėgstu tiek saldžias, tiek ir kitokias, ne desertines.“
Skirtingai nei A. Činikienė, jos kolegė Marytė labiau mėgsta gaminti įprastus ir laiko patikrintus patiekalus.
„Jaučiuosi saugiau juos gamindama. Labai malonu, kai gauname gerus atsiliepimus, įvertinimus iš klientų, tada, atrodo, ir geriau viskas sektis pradeda. Visada norisi, kad būtų viskas kuo geriau, skaniau, gražiau ir greičiau“, – apie atsidavimą darbui pasakojo moteris.
SALDŽIŲ BLYNELIŲ BOKŠTELIS
Mums reikės: dviejų rūšių blynelių (šokoladinių ir riešutinių), šokoladinio kremo „Nutella“, plaktos grietinėlės, cukraus pudros, mėgstamų uogų.
Blyneliams reikės: 200 g natūralaus jogurto, 140 g kvietinių miltų, 1 kiaušinio, 15 g cukraus, 2 g druskos, 6 g kepimo miltelių, 50 g aliejus kepimui, 15 g graikinių riešutų, 30g „Nutellos“.
Papuošimui: 60 g plaktos grietinėlės, cukraus pudros, uogų.
Blynelių pertepimui: 80 g šokoladinio kremo „Nutella“ .
Persijojame miltus į dubenį, pilame jogurtą, dedame kiaušinį, beriame druską, cukrų, kepimo miltelius. Viską išmaišome iki vientisos masės. Tešlą dalijame į 2 dalis: į vieną dalį beriame smulkintus graikinius riešutus, į kitą – šokoladinį kremą Nutella. Kepame įkaitintoje keptuvėje.
Iškeptus blynelius pertepame Nutella iš vienos pusės ir dedame į lėkštę vieną ant kito, keisdami šokoladinį su riešutiniu. Taip formuojame norimo aukščio bokštelius. Ant viršaus spaudžiame išplaktos grietinėlės, barstome cukraus pudra ir beriame mėgstamų uogų.
Asocijuojasi su vaikyste
Virėjos Aurelijos pastebėjimu, nors „Uršulės“ restorano meniu siūlo ne tik autentiškus lietuviškus patiekalus, bet ir, pavyzdžiui, picas, burgerius, kepsnius, salotasar pan., tačiau klientai vis tik pirmenybę teikia lietuviškiems valgiams.
„Žmonės labai vertina ir mėgsta tradicinius, įprastus patiekalus. Pavyzdžiui, kai „Uršulėje“ būna dienos pietūs, pastebėjau, kad klientai mielai renkasi maltinukus, žemaičių blynus, – vardijo restorano virėja. – Aš pati labai mėgstu žemaičių blynus. Jie turbūt yra vieni iš mano mėgstamiausių blynų.“
Šio populiaraus patiekalo užsakymų, kaip pastebi pašnekovė, itin padaugėja besibaigiant žiemai – per Užgavėnes. O idėjos ir receptai jiems dažniausiai ateina iš praeities su šiltais prisiminimais.
„Įprastame restorano meniu turime kelių rūšių blynų. Tačiau Užgavėnėms visada sugalvojame dar papildomų receptų.
Pavyzdžiui, šiais metais klientams pasiūlysime ypatingus bulvinius sklindžius, kurie man pačiai asocijuojasi su vaikyste. Atsimenu, mama ir močiutė juos gamindavo. Labai skanu…“ – į prisiminimus pasinėrė pašnekovė.
Paklausta, kokius blynus vis tik dažniausiai renkasi „Uršulėje“ apsilankę klientai, tiesą pasakius, Aurelija labai ir nenustebino: „Žmonės labai mėgsta legendinius Kėdainių blynus. Tai yra tarsi mūsų miesto vizitinė kortelė – jų paskanauti klientai atvyksta net iš kitų miestų!“.
Kolegei antrindama Marytė dar prideda: „Labai dažnai per Užgavėnes sulaukiame visokių blynų užsakymų iš įvairių įmonių išsivežti. Biuruose žmonės, matyt, irgi švenčia šią šventę“.
LIETINIŲ SUKTINUKAI SU MALTA MĖSA
Pirmiausia pasiruošiame maltos mėsos įdarą, pievagrybių padažą, išsikepame lietinius.
Maltos mėsos įdarui reikės: 400 g kiaulienos faršo, 100 svogūnų g, 5 g česnakų, 90 g smulkintų pomidorų, 30 g aliejus kepimui, druskos, pipirų.
Svogūnus supjaustome kubeliais ir pakepiname aliejuje. Dedame kiaulienos faršą, smulkintą česnaką ir kepiname apie 15 min. Po to dedame kubeliais smulkintus blanširuotus (be odelės) pomidorus, pabarstome druska, pipirais ir troškiname kol nugaruoja skystis (apie 10 min.) Nukeliame ir atvėsiname įdarą.
Pievagrybių padažui reikės: 150 g pievagrybių, 75 g valytų svogūnų, 20 g sviesto; 10 g aliejus kepimui, 150 g 35 proc. grietinėlės, 25 g 30 proc. grietinės, druskos, pipirų, 5 g krapų.
Pievagrybius supjaustome riekelėmis, svogūnus pjaustome pusžiedžiais. Viską pakepiname ant sviesto ir aliejaus apie 6 min. Pilame grietinėlę ir patroškiname 10 min., kol grietinėlė sutirštės. Dedame grietinę, prieskonius, druską. Užviriname. Sudedame smulkintus krapus ir nukeliame atvėsinimui.
1 porcijai pagaminti reikės: 2 vnt. keptų lietinių, 90 g maltos mėsos įdaro, 30 g kietojo sūrio, 120 g pievagrybių padažo, žalumos (papuošimui).
Į lietinių vidurį per visą plotį dedame įdarą, užberiame kietuoju sūriu ir pašlakstome pievagrybių padažu. Susukame lietinius standžiu voleliu ir tuomet susukame į sraigės formos ritinėlį. Persmeigiame mediniu iešmeliu. Ant lietinių viršaus užberiame tarkuoto kietojo sūrio ir kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min. Išimame iš orkaitės ir dedame lietinius į lėkštės vidurį. Pašildome pievagrybių padažą ir pašlakstome šalia lietinių. Puošiame žaluma.
Anūkėlės džiugina širdį
Blynai yra vienas iš mėgstamiausių patiekalų ir M. Sirtautienės namuose.
„Kai buvau jaunesnė, mėgdavau gaminti įvairius desertus. Dabar, kai turiu jau suaugusią dukrą ir dvi mažas anūkutės, tenka dažnai kepti lietinius blynus, kurie gali būti be jokio įdaro arba su varške, bananais ir kitais įdarais. Taip pat labai mėgstami ir čirviniai blynai.O mes, suaugę, labiausiai mėgstame Kėdainių blynus arba lietinius vokelius su vištiena, pievagrybiais ir majonezo bei marinuotų agurkėlių padažu. Šių blynų galima rasti ir „Uršulės“ meniu“, – kvietė paragauti virėja.
Kiek kartų esate girdėję arba ištarę frazę: „Niekas taip skaniai nemoka kepti blynų, kaip mano mama, močiutė, teta, uošvė ar pan.!“? Marytė kuklindamasi džiaugėsi, jog jai tai tenka išgirsti gana dažnai.
„Labai smagu, kai mano mažos anūkėlės pasigriebia, kad ir šaltą blynuką į rankytes ir bėga savo reikalais. Labai paglosto savimeilę, kad joms skanūs mano kepami blyneliai ar kitas gaminamas maistas“, – šiltai kalbėjo laiminga močiutė.
Nors pati Aurelija sako nėra labai didelė blynų mėgėja, tačiau, kaip jau minėjo, mėgstamiausius ji vis tik turi – tai žemaičių blynai. Tiesa, ne vien įprasti su virta mėsa.
„Įdarų šiems blynams gali būti įvairių – grybų, varškės, troškintų raugintų kopūstų (jie vadinami kokorais ir labiau paplitę Žemaitijoje) ir visokių kitokių, kokių tik sugalvojate“, – vardijo pašnekovė.
Virėjos šeimoje blynai taip pat yra mėgiami, tik kiekvienas turi savo favoritus: „Vyras labiausiai mėgsta lietinius, o įdarą jiems susigalvoja pagal nuotaiką ir norus. Kol dukra buvo maža, labai mėgdavo čirvinius blynus. Vėliau išmoko juos kepti pati. Anūkų kol kas dar neturiu, bet, kai turėsiu, pildysiu jų pageidavimus“.
Tiek Marytė, tiek Aurelija ragina per Užgavėnes prisiminti tradicijas ir pasimėgauti galbūt dar neragautais, naujais blynų receptais. O jei neturite laiko ar didelio noro sukiotis virtuvėje, visada galite užsukti į „Uršulę“, kur galėsite išsirinkti iš kelių rūšių blynų, o patyręs personalas ne tik skaniai pamaitins, bet ir maloniai aptarnaus.
LIETINIAI SU VARŠKE ROŽYTĖS
Pirmiausia pasiruošiame varškės įdarą, išsikepame lietinius.
Varškės įdaras: 150 g varškės (9 proc.), kiaušinio trynio, 15 g cukraus, 1 g vanilinio cukraus, 1 g druskos.
Varškę sumaišome su kiaušinio tryniu, vaniliniu cukrumi, cukrumi, druska ir labai gerai ištriname trintuvu.
Lietinius ištepame varškės įdaru, susukame į volelį, tada išilgai, bet ne iki galo jį perpjauname. Supiname kaip kasą ir susukame lyg formuodami gėlytę. Patepame sviestu ir kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Patiekiame su grietinė ir/ar mėgstama uogiene.