Auksu apdovanoto midaus ragauti atvyksta ir iš tolimosios Japonijos

 Auksu apdovanoto midaus ragauti atvyksta ir iš tolimosios Japonijos

Prieš karantiną pagreitį pagavęs gastronominis turizmas į Plinkaigalio kaime esančią Šušvės sodybą ir midaus daryklą traukė žmones iš Europos ir net tolimosios Japonijos. Japonai Augustinavičių šeimą lankę yra ne kartą./ Asmeninio archyvo nuotr.

Eglė KUKTIENĖ

Ar dažnai susimąstome apie tai, kiek daug įdomių istorinių vietų, gražios gamtos bei ypatingų žmonių galima rasti čia pat, Lietuvoje, Kėdainiuose? Neretai pažinimo džiaugsmo semtis skubame į kitas šalis, tuo tarpu į visai šalia mūsų esančias įdomias vietas plūsta žmonės iš tolimiausių pasaulio kampelių.

Šalia Plinkaigalio piliakalnio, Šušvės upės slėnyje įsikūrusi Šušvės sodyba, kurioje dirba, bites prižiūri, medų suka bei midų verda AUGUSTINAVIČIŲ šeima, yra ta vieta, kurioje galima nuveikti, sužinoti ir paragauti tiek daug, kad įspūdžių pakaks visoms atostogoms. Bet apie viską nuo pradžių…

Keturios kartos

Šušvės apylinkių augalų žiedus lankančias bites laiko jau ketvirta Augustinavičių šeimos karta. Sodybos šeimininkai Erikas ir Jūratė pasakoja, kad viskas prasidėjo dar tais laikais, kai Eriko senelis susidomėjo bitininkyste. Daugelio metų patirtį jis perdavė Eriko mamai, mama – sūnui, o pats Erikas bitininkystės paslapčių išmokė ir savo sūnus Marių ir Igną.

Ir dabar, pomėgiui bitininkauti tapus gana plačios apimties verslu, beveik visi darbai lieka šeimos rate. Rankų užtenka ir bites apeiti, ir medų išsukti, ir midų išvirti, sodybą puoselėti, svečius priimti bei papasakoti įdomią krašto istoriją.

„Stengiamės žmonių iš pašalies nesamdyti. Žinoma, kartais tenka, tačiau daugumą darbų darome patys, šeimoje.

Žmona prižiūri sodybą, užsiima su svečiais, veda vaško žvakių gamybos edukacijas. Sūnus Marius prižiūri avilius, tiems, kas nori ir nebijo, veda edukacijas apie bites ir bitininkystę.

Ignas veda midaus degustacijas užsieniečiams, nes puikiai moka anglų kalbą“, – pasakoja E. Augustinavičius, kuris yra visoje Europoje žinomas kaip vienas pačių geriausių midaus gamintojų.

Jūratė Augustinavičienė sako, kad dažnai žmonės atvyksta padegustuoti medaus, midaus, susipažinti su jo istorija ir
legendomis, nors sodyboje ir neapsistoja.
/Asmeninio archyvo nuotr.

Turtinga ramybė

„Anksčiau sodyboje ir vestuves keldavo, dabar mados pasikeitė, kitokių sodybų jaunieji nori, o ir mes patys kiek pakeitėme savo prioritetus.

Vyksta pas mus ir didesni susibūrimai – išleistuvės, gimtadieniai, įmonių šventės.

Tačiau kartu dažnai čia apsigyvena ir šeimos, draugai, kurie nori ramaus poilsio“, – sako E. Augustinavičius.

Sodyboje vis dažniau žmonės tiesiog mėgaujasi būtimi gamtoje. Vaizdinga gamta, viena švariausių šalies upių, galimybė paplaukioti baidarėmis, susipažinimas su krašto istorija, kuri, patikėkite, yra įdomesnė, nei galėtumėte tikėtis, masina ne vieną žmogų.

„Sodyboje gali gyventi 20–30 žmonių. Žmonės atvyksta pas mus, norėdami paplaukioti baidarėmis Šušvės upe, susipažinti su bitynu, padegustuoti midaus.

Šiais metais įrengta nauja erdvi degustacinė salė, kurioje medų ir midų gali degustuoti tiek mažos, tiek didelės grupės žingeidžių turistų. Aplankę kitas mūsų rajono lankytinas vietas, žmonės neretai atvyksta padegustuoti medaus, midaus, susipažinti su jo istorija ir legendomis, nors sodyboje ir neapsistoja.

Sodyba prie pat piliakalnio, šalia senojo Lietuvoje labai gerai žinomo geležies amžiaus kapinyno.

Vieta labai gera atsigauti, pailsėti, ypatingai kai nėra laiko kažkur labai toli keliauti“, – pasakoja sodybos šeimininkė Jūratė Augustinavičienė.

Susigrumia su upe

Plaukimas baidarėmis – itin pamėgtas lietuvių aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdas. Augustinavičiai sako, kad sezonui įsismarkavus nutinka ir taip, kad ir baidarių pritrūksta – tiek daug norinčių Šušve pasiplaukioti atsiranda.

„Ši upė, kaip aš sakau, tikrai ne tinginiams. Esame sudėlioję keletą maršrutų, kurie priklauso nuo vandens lygio upėje. Populiariausias maršrutas yra apie 16–17 km ilgio, kai mes nuvežame poilsiautojus aukštyn palei upę ir paleidžiame grįžti į sodybą.

Yra senų malūnų užtvankos kelios, naujai supiltų užtvankėlių nedidelių, pro kurias reikia rasti vietą, kaip geriau išplaukti. Šušvė yra akmenuota, yra ir ekstremalesnių etapų, upė nenuobodi, bet plaukia žmonės ir su vaikais ir problemų tikrai dėl to jokių nėra buvę. Upė nepalyginamai įdomesnė nei Nevėžis ar ta pati Dubysa“, – sako E. Augustinavičius ir priduria, kad šie metai baidarėms, bent kol kas, labai palankūs.

Asmeninio archyvo nuotr.

Vyksta vienur, užklysta kitur

Be abejonės, gyventojai Šušvės sodyboje poilsį sutaria pasiskambinę tiesiai sodybos šeimininkams. Midaus degustacijas taip pat sutaria iš anksto. Tačiau neretai nutinka taip, kad žmonės vyksta apžiūrėti piliakalnio, o atklysta į sodybą ir išeina iš jos ir su bitėmis susipažinę, ir medaus ar midaus paragavę ar įsigiję.

E. Augustinavičius sako, kad pernai labai aiškiai pasimatė, kad lietuviai, negalėdami išvykti į užsienį, ėmė pramogų ieškoti savame krašte. Nors Plinkaigalio piliakalnis gana gerai žinomas, netoliese jo gyvenantys Augustinavičiai sako, kad dar niekada jis nebuvo toks lankomas, kaip pastaruoju metu.

Neretai žmonės, užsukę į sodybą, šeimininkų klausinėja ir ką dar Kėdainiuose galima pamatyti.

„Mūsų sodybą dažnai įtraukia ir kaip vieną iš lankytinų Kėdainių rajono vietų. Vieta, kurioje esame įsikūrę, taip pat yra labai istoriškai įdomi. Pats tas kapinynas gal ir nėra gražus pažiūrėti, bet jo archeologiniai radiniai yra nepaprastai svarbūs ir, lankytojams papasakojus, kas ten buvo, kas ten gyveno ir kas yra rasta – palieka didžiulį įspūdį“, – pasakoja E. Augustinavičius.

Auksu apdovanotas

Šušvės midų verdantis Erikas Augustinavičius yra labai gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir laikomas vienas geriausių Europos midaus gamintojų. Kelis metus iš eilės jis į Lietuvą parveža sidabro ir aukso apdovanojimus.

„Esame vieninteliai Lietuvoje to tikrojo midaus gamintojai. Lietuvoje yra stereotipas, kad midus yra stiprus, labai saldus gėrimas, bet tai netiesa. Tai fermentuotas ir ilgai brandintas medus – mūsų tautinio paveldo produktas.

Žmona degustacijų metu dažnai pasako, kad midus yra gėrimas skirtas ne skrandžiui, o sielai. Jis skirtas pasimėgavimui, tradicijų puoselėjimui, istorijos atminimui“, – sako E. Augustinavičius.

Midaus degustacijose išragaujamos devynios Šušvės midaus rūšys. Erikas sako, kad panorėjęs, galėtų sugalvoti dar daugybę receptūrų, tačiau ar to reikia? Kiekvienas atranda ir išpuoselėjasavo skonius. O pats midus pasaulyje kartais yra gaminamas ir su labai egzotiškais ir netikėtais komponentais, pavyzdžiui, grybais.

„Midus labai dėkingas gėrimas kūrybai. Midui tinka augalų šaknys, žievės, pumpurai, žiedai, vaisiai, uogos, žolelės. Yra midus gaminamas net ir su grybais, kava, šokoladu, sunku kartais net įsivaizduoti midaus komponentus.

O mes turime agurkinį, tokį kėdainietišką midų, kuris yra labai gaivus ir populiarus“, – pasakoja Erikas ir priduria, kad midaus pagrindu išlieka nemažas kiekis medaus, griežtai nededama jokio cukraus bei negalima midaus spirituoti.

Iš tolimų kraštų

Šušvės sodybą aplanko ir midų ragauja ir užsienio svečiai. Prieš karantiną pagreitį pagavęs gastronominis turizmas į Plinkaigalio kaimą traukė žmones iš Europos ir net tolimosios Japonijos.

Šušvės sodyboje midų degustavę yra vokiečiai, austrai, švedai, lenkai, net ir japonai, o pastarieji atvykę buvo ir ne vieną kartą.

„Midus yra vertinamas pasaulyje ir laikomas labai brandžiu, kokybišku gėrimu. Jo net negalima lyginti su kokiu distiliuotu, cukrumi saldintu alkoholiniu gėrimu.

Visa, ką medus turi geriausio, turi ir midus. Senovėje midus buvo laikomas maistu, vaistu, o ne alkoholiniu gėrimu.

Užsieniečiai, pas mus atvykę, neretai nusistebi, kad mes midaus pakankamai nevertiname, o jiems mūsų midus palieka geriausius įspūdžius, jo degustacija tampa vienu iš kertinių vizito Lietuvoje atsiminimų“, – sako Šušvės sodybos šeimininkas.

****

Midus – tai natūralios fermentacijos, nespirituotas alkoholinis gėrimas. Visas Šušvės midus pagamintas iš savų bičių medaus, o verdant midų jo negailima – kiekviename midaus litre yra iki 750 gr medaus. Gamyboje nenaudojama jokių cheminių priedų, tik natūralias žaliavas (sudėtyje esantys nedideli sulfitų kiekiai atsiranda savaime gamybos proceso metu). Tuo Šušvės midus skiriasi nuo kitų gamintojų.

Midus brandinamas ne mažiau kaip 1 metus, kai kurios midaus rūšys brandinamos ne mažiau kaip 3 metus. Midui spalvą, skonį, kvapą suteikia pagrindinis ingredientas – medus.

Brandinto midaus skonis taurus, neįkyriai saldus, pilnas.

Šušvės midus pilstomas į originalaus dizaino butelius, kamščiai padengti natūraliu bičių vašku, todėl aromatas sklinda net neatidarius butelio. Šis gėrimas rekomenduojamas kaip puiki dovana ar suvenyras iš Lietuvos.

KONTAKTAI:

Jūratės ir Eriko Augustinavičių kaimo turizmo sodyba ŠUŠVĖ

Plinkaigalio k., Krakių sen., LT-58032 Kėdainių r.

Tel.: +370 686 37 987; +370 610 87 886

El. p. susvietis@gmail.com

www.sodybasusve.lt

www.susvesmidus.lt

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video