Alergija ar maisto netoleravimas: kokie skirtumai?
Pasireiškus nepageidaujamai organizmo reakcijai į tam tikrą maistą, pavyzdžiui, sutrikus virškinimui ar pradėjus viduriuoti, dažnai pradedama spėlioti – tai alergija ar netoleravimas? Jeigu tokioje situacijoje teko atsidurti ir jums, kviečiame susipažinti, kuo iš tiesų skiriasi alergija maistui ir jo netoleravimas.
Kaip atpažinti alergiją?
Alergijos maistui simptomai yra pakankamai intensyvūs. Jie gali atsirasti per 30 min. arba vėliau – iki 2 val. po tam tikro produkto vartojimo. Žmonėms, kurie yra alergiški žemės riešutams ar sojai, suvartojus net ir nedidelį tokių maisto produktų kiekį, gali pasireikšti greita ir stipri reakcija – anafilaksija.
Jos simptomai gali apimti bėrimą ir dilgėlinę, lūpos, liežuvio arba gerklės patinimą, pasunkėjusį kvėpavimą ar švokštimą. Pasireiškus anafilaksijai, būtinas kuo skubesnis gydymas – epinefrino arba adrenalino injekcija. Kitaip tokia alerginė reakcija gali būti netgi mirtina.
Siekiant atpažinti alergiją maistui, labai svarbu stebėti atsirandančius simptomus ir jų pasireiškimo trukmę. Dažnai tokia imuninės sistemos reakcija sukelia ne tik virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip skrandžio spazmai, viduriavimas ar pilvo pūtimas, bet ir bėrimą, kvėpavimo takų sutrikimus.
Alergija maistui paprastai yra daugialypė sisteminė reakcija. Pastebėjus tokius simptomus, gali padėti gydytojas alergologas. Užsiregistruoti vizitui pas jį galite spustelėję ant pateiktos nuorodos. Atlikite tyrimus klinikoje ir sužinokite, kam esate alergiški.
Kaip atpažinti maisto netoleravimą?
Dažnai bet kokia organizmo reakcija į maistą vadinama alergija. Tačiau kartais tai gali būti maisto netoleravimas. Pavyzdžiui, jeigu išgėrus pieno ar suvalgius jo produktų sutrinka virškinimas, tai gali reikšti piene esančio angliavandenio laktozės netoleravimą.
Tokia organizmo reakcija atsiranda ne dėl imuninio atsako, o dėl sutrikusios fermentų, kurie skaido laktozę, veiklos. Paprastai ji suprastėja senstant, todėl vyresnio amžiaus žmonės dažniau netoleruoja laktozės. Tačiau verta pastebėti, kad maisto netoleravimas būdingas įvairaus amžiaus žmonėms.
Tokia būklė nėra pavojinga gyvybei, tačiau gali sukelti didelį diskomfortą, kuris atsiranda dėl pilvo pūtimo, pykinimo ar viduriavimo. Žmogus, kuris netoleruoja tam tikro maisto, paprastai gali suvalgyti nedidelį jo kiekį ir nepajusti jokių simptomų. Tačiau alerginė reakcija gali pasireikšti suvalgius net ir labai mažą produkto kiekį ar net jo nevalgius, o paprasčiausiai palietus.
Tokiais atvejais kontakto vietoje dažniausiai atsiranda bėrimas. Todėl alergiškiems žmonėms geriau vengti bet kokio maisto, kuriame gali būti nepageidaujamą imuninį atsaką sukeliančių medžiagų.
Jeigu jums pasireiškė kažkurie iš anksčiau išvardintų simptomų, gali būti naudinga pasikonsultuoti su gydytoju alergologu. Atlikęs reikiamus tyrimus, jis gali padėti išsiaiškinti, kas sukelia nepageidaujamą organizmo reakciją.
Žinant tikslią diagnozę, bus kur kas lengviau išvengti nemalonių simptomų. Užsiregistruokite vizitui pas geriausius savo srities specialistus, kurie jums skirs ypatingą dėmesį. Tinkamai pasirūpinkite savo sveikata – juk tai vienas didžiausių turtų!
1 Komentaras
Maistas tikrai labai smarkiai veikia mūsų organizmą ir sukelia alergines reakcijas. Reikia labai stebėti savo odos būklę ar kreiptis pas specialistus iderma.lt