Baigėsi gausi renginių Suaugusiųjų mokymosi savaitė

 Baigėsi gausi renginių Suaugusiųjų mokymosi savaitė

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Lapkričio 15– 21 dienomis jau 22 kartą vyko suaugusiųjų mokymosi savaitė „Mokaisi – gyveni, gyveni – mokaisi!“. Kaip sakė Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro (KSJMC) direktorė Irina Jančiukienė, ją organizuoja Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacija, bendradarbiaudama su įvairiomis suaugusiųjų švietimo, kultūros, verslo, bendruomeninėmis institucijomis. 

„Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo centro bendruomenė viena iš pirmųjų prisijungė prie šios iniciatyvos ir ėmėsi lyderio vaidmens Kėdainių savivaldybėje, telkiant įvairias besimokančias bendruomenes bendrai veiklai, tuo parodydama suaugusiųjų mokymosi svarbą ir galimybes įvairioms visuomenės grupėms regione“, – kalbėjo I. Jančiukienė.

Atidaryme dalyvavo ir savivaldybės atstovai

KSJMC Neformaliojo suaugusiųjų švietimo skyriaus vedėja Jūratė Vaitonienė pažymėjo, kad nuo 2021 metų centras Kėdainių rajono savivaldybės Tarybos sprendimu paskirtas Kėdainių rajono savivaldybės neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi 2021–2023 m. veiksmų plano įgyvendinimo koordinatoriumi. Todėl už nemažą dalį vykusios Savaitės programos renginių Kėdainiuose buvo atsakingas būtent KSJMC. 

„Suaugusiųjų švietimo savaitės ,,Mokaisi – gyveni, gyveni – mokaisi!“ atidarymo nuotoliniame renginyje „Suaugusiųjų mokymosi galimybių įvairovė“ be suaugusiųjų švietėjų dalyvavo ir savivaldybės atstovai. Mero pavaduotojas Paulius Aukštikalnis sveikindamas renginio dalyvius pabrėžė mokymosi visą gyvenimą svarbą nuolat besikeičiančiame pasaulyje. Vilma Dobrovolskienė, Švietimo skyriaus vedėja, džiaugėsi, kad Savaitės atidaryme ir renginiuose aktyviai dalyvauja ir nevyriausybininkai, organizacijos, atstovaujančios skirtingoms bendruomenėms, linkėjo prasmingai praleisti laiką mokantis vieniems iš kitų“, – Savaitės atidarymo akimirkas prisiminė J. Vaitonienė

Renginių įvairovė

Centro direktorė I. Jančiukienė sakė, kad suaugusiųjų mokymosi savaitė – tai visas ciklas renginių, kurių metu Kėdainių suaugusiųjų švietėjai organizavo naudingus, prasmingus ir įdomius edukacinius susitikimus: skaitmeninio raštingumo mokymus, rankdarbių kūrybines dirbtuves ir saviraiškos užsiėmimus bei edukacines pamokėles, praktinio fizinio aktyvumo užsiėmimus, šiaurietiško ėjimo pamokas. 

Pasak Suaugusiųjų ir jaunimo skyriaus vedėjos Audronės Valienės, didelio susidomėjimo sulaukė kalėdinio žaisliuko – burbulo gamybos paslapčių užsiėmimai. Taip pat daug prisijungusiųjų mielai klausėsi aktoriaus Mariaus Jampolskio gyvenimiškų istorijų/ Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro nuotr.

„Visi renginiai orientuoti į pagrindinių Mokymosi savaitės tikslų įgyvendinimą: atskleisti mokymosi svarbą gyvenimo kokybei, parodyti suaugusiųjų mokymosi svarbą ir galimybes įvairioms visuomenės grupėms, didinti jų dalyvavimą mokymęsi, įkvėpti suaugusiųjų švietėjus – andragogus – dirbti kūrybiškai ir skatinti juos bei besimokančiuosius mąstyti, kaip galima pasiekti geresnių suaugusiųjų mokymosi rezultatų“, – dėstė I. Jančiukienė.

O jai antrindama Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro Suaugusiųjų ir jaunimo skyriaus vedėja Audronė Valienė pridėjo: „Įstaigų ir organizacijų, vykdančių suaugusiųjų švietimo veiklą Kėdainiuose, dalyvavimas Suaugusiųjų mokymosi savaitėje – tai tam tikras savo organizacijos pristatymas šioje srityje. Todėl kvietėme dalyvauti visus Kėdainių rajono suaugusiųjų švietėjus ir nevyriausybines organizacijas“. 

Tiesa, J. Vaitonienės teigimu, kai kurių organizacijų renginiai dėl išankstinio suderinimo nepateko į Savaitės renginių planą, nors organizacijos tikrai vykdo suaugusiųjų edukacinę veiklą plačiai ir sistemingai. 

„Šios kaip ir kitos Savaitėje dalyvavusios organizacijos turėjo galimybę pristatyti savo iniciatyvas Suaugusiųjų mokymosi savaitės atidarymo renginio metu. Kėdainių dailės mokykla papasakojo apie inovatyvių kūrybinių dirbtuvių suaugusiesiems idėją ir planuojamus užsiėmimus, Kėdainių rajono Motinystės mokykla pasidžiaugė sveikatos stiprinimo praktikumo mamai ir mažyliui šiltomis emocijomis, Asociacija „Savirealizacijos erdvė“ pasidalino kuriamo kartų dialogo, kur bendradarbiauja jaunų šeimų atstovai ir senjorai, akimirkomis, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Kėdainių rajono skyrius pristatė patirtį senjorų svetainėje ,,Žinių gidas“.

Rūpinosi saugumu

I. Jančiukienė apgailestavo, kad pandeminė situacija apribojo renginių organizavimą įprastu būdu: „Kiekvienas dalyvis įvertino situaciją ir priėmė sprendimą dėl dalyvavimo renginyje, tačiau organizatoriai yra priversti atsakingai laikytis nurodytų bendrųjų saugos ir higienos reikalavimų“.

Tuo metu J. Vaitonienė pabrėžė, kad kiekviena organizacija, užtikrindama besimokančiųjų saugumą, pasirenka savo renginiams tinkamą aplinką ir reikalingas priemones. 

„Pagal galiojančius reikalavimus suaugusiųjų neformalusis švietimas kontaktiniu būdu galimas tik tiems asmenims, kurie yra pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai testuojasi. Užsiėmimų vykdymo vietose uždarose patalpose buvo privaloma dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius“, – apie renginius pandeminėmis sąlygomis kalbėjo Neformaliojo suaugusiųjų švietimo skyriaus vedėja.

O A. Valienė papildė: „Dalis renginių vyko nuotoliniu būdu per ZOOM, TEAMS ar kitas platformas, apie tai buvo nurodoma Suaugusiųjų mokymosi savaitės „Mokaisi – gyveni, gyveni – mokaisi!“ renginių plane“.

Daug dėmesio meninėms saviraiškoms

Renginių specifika Kėdainiuose yra labai įvairiapusiška, skirta įvairaus amžiaus, interesų ir profesijų suaugusiesiems. Tikimės, kad visos iniciatyvos kartu suartino, nudžiugino ir praturtino kiekvieno čia apsilankiusiojo gyvenimą, o įsibėgėję mokytis nebegalėsime sustoti

J. Vaitonienė

Jau pasibaigusioje ir nemažo susidomėjimo sulaukusioje Savaitėje buvo kviečiami dalyvauti visi, atradę veiklas pagal savo pomėgius ir poreikius.

„Daugelis renginių vyko be išankstinės registracijos. Kai kurie užsiėmimai skirti tam tikrai dalyvių grupei, pvz., senjorams, arba vienos ar kitos organizacijos bendruomenės nariams, tai buvo nurodyta Savaitės renginių plane. Ten, kur dalyvių skaičius buvo ribotas, buvo būtina išankstinė registracija ir organizatorių patvirtinimas. Visi renginiai buvo nemokami“, – teigė J. Vaitonienė.

Kaip pastebėjo A. Valienė, iš ankstesnių metų patirties galima matyti, kad nemažai dėmesio sulaukia meninės saviraiškos veiklos, kuriose sukurti daiktai gali būti panaudoti praktiškai. Ne išimtis ir šie metai.

„Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centre susirinkusieji mokėsi kalėdinio žaisliuko – burbulo gamybos paslapčių ir pamėgino savo rankomis jį pagaminti. Užsiėmimo dalyviai džiaugėsi, kad rankų darbo papuošimai kalėdinę eglutę pavers įdomesne ir net išskirtine, o pati kalėdinio burbulo gamyba virto maloniu procesu, leidžiančiu pasinerti į kūrybinę veiklą, atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo dienos rūpesčių“, – apie vieną iš daugelio veiklų pasakojo skyriaus vedėja.

Susitikimai su garsiais žmonėmis

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog didelio dėmesio ir išskirtinio susidomėjimo sulaukė veiklos – susitikimai su neeilinėmis, garsiomis asmenybėmis: dailininke ir knygriše Ramute Toliušyte, aktoriumi Mariumi Jampolskiu, kuriuos ne kasdien sutiksi ir kur žymūs žmonės dalijasi savo gyvenimo istorijomis bei išgyvenimais. 

„Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka pristatė Ramutę Toliušytę, kuri yra viena produktyviausių šios kartos kūrėjų, nuolat aktyviai dalyvaujanti parodose Lietuvoje ir užsienyje, – apie vieną iš Savaitės viešnių kalbėjo A. Valienė. –

Kitas Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro Savaitės svečias – Lietuvos kino ir teatro aktorius, televizijos laidų ir renginių vedėjas Marius Jampolskis yra pelnęs garbingiausius teatro ir kino apdovanojimus: Auksinį scenos kryžių, Sidabrinę gervę; buvo išrinktas Mylimiausiu metų aktoriumi, apdovanotas projekto ,,Žvaigždžių duetai“ auksiniu mikrofonu. Susitikimuose su renginio dalyviais kūrėjai papasakojo savo sėkmės istorijas. Žinoma, netrūko ir šmaikščiojo Mariaus juokų, pralinksminusių ne vieną, stebėjusį virtualų susitikimą.“

Mokymasis gali padėti išgyventi

Dalis renginių vyko nuotoliniu būdu per ZOOM, TEAMS ar kitas platformas, apie tai buvo nurodoma Suaugusiųjų mokymosi savaitės „Mokaisi – gyveni, gyveni – mokaisi!“ renginių plane

A. Valienė

Apibendrindama visą Suaugusiųjų mokymosi savaitę J. Vaitonienė sakė: „Renginių specifika Kėdainiuose yra labai įvairiapusiška, skirta įvairaus amžiaus, interesų ir profesijų suaugusiesiems. Tikimės, kad visos iniciatyvos kartu suartino, nudžiugino ir praturtino kiekvieno čia apsilankiusiojo gyvenimą, o įsibėgėję mokytis nebegalėsime sustoti“.

Baigdama pokalbį centro direktorė pabrėžė, jog mokymasis gali padėti išgyventi šiandieninėje, dėl COVID-19 pandemijos neužtikrintoje situacijoje. 

„Jis neleis galvoje siautėti liūdnoms mintims, pulti į neviltį ir depresiją. Mokymasis praturtins mūsų patirtį įdomiais dalykais, paskatins geriau pažinti save ir pačius artimiausius žmones. Prisidedame prie Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos raginimo – susitikime mokytis: treniruoti kūną ir protą, lavinti sielą ir ugdyti valią, mokytis siekti savo tikslų ir svajonių, savo pavyzdžiu įkvėpti šalia esančius“, – įkvepiančia kalba baigė I. Jančiukienė.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video