Nueinanti valdžia dar spėjo savivaldybėje sukurti naujus etatus saviems

 Nueinanti valdžia dar spėjo savivaldybėje sukurti naujus etatus saviems

Artėjant rajono valdžios pasikeitimui, savivaldybėje kuriami nauji etatai. Panašu, kad nueinanti valdžia tai daro bandydama „iškaišioti“ į savivaldybės skyrius mero komandos žmones, kurie netrukus gali likti be darbo. Panašu, kad nauji etatai sukurti mero padėjėjai Valerijai Vidikienei ir mero patarėjai ryšiams su visuomene Aušrai Malinauskienei.

Etatai įsteigti po rinkimų

Nauji etatai savivaldybėje įsteigti iškart po rinkimų.

Kovo 21 dieną specialisto etatas įsteigtas savivaldybės Sporto ir turizmo skyriuje, o kovo 22 dieną – Švietimo ir kultūros skyriuje. Šie etatai nepriskiriami valstybės tarnybai, todėl savivaldybei nėra prievolės skelbti konkursą ir į šias darbo vietas ir atsirinkti geriausius darbuotojus.

Jei būtų įsteigti valstybės tarnautojų etatai, juos užimti nebūtų taip paprasta – pretendentams tektų laikyti valstybės tarnybos egzaminą ir dalyvauti konkurse.

„Šiuo atveju konkursai naujoms darbo vietoms užimti nebus skelbiami, nes įsteigti etatai nepriskiriami valstybės tarnybai. Darbuotojai bus įdarbinti pagal darbo sutartis“, – „Rinkos aikštei“ patvirtino Kėdainių rajono savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Dalius Ramonas.

Paklaustas, kodėl savivaldybės administracijoje be rajono tarybos leidimo įsteigti du etatai, D. Ramonas paaiškino: „Etatus viename ar kitame skyriuje pagal savo kompetenciją laisvai dėlioja savivaldybės administracijos direktorius.

Rajono taryba tvirtina tik pačią savivaldybės administracijos struktūrą, o direktorius, skyriuose steigdamas ar naikindamas etatus, jos laikosi. Etatai gali būti laisvai kilnojami savivaldybės administracijos direktoriaus nuožiūra, tačiau neviršijant rajono tarybos nustatyto didžiausio leistino etatų skaičiaus struktūroje.“

Kada Švietimo ir kultūros skyriuje naujai įsteigtą etatą užims mero padėjėja V. Vidikienė, o Sporto ir turizmo skyriuje – mero patarėja ryšiams su visuomene A. Malinauskienė, D. Ramonas sakė negalintis patikslinti.

„Gal ir planuojama tai, bet jokių nurodymų dar nėra“, – sakė D. Ramonas.

Būsimos darbuotojos atvirauti nelinkusios

Naujus etatus veikiausiai užimsiančios V. Vidikienė ir A. Malinauskienė apie būsimas savo karjeros perspektyvas atvirauti nelinkusios.

V. Vidikienė, paklausta, kada pradės eiti naujas pareigas, telefonu kalbėti atsisakė ir paprašė pateikti klausimus raštu.

O raštu paklausta, kada pradės eiti naujas pareigas, kokios bus jos funkcijos ir kas šias pareigas jai pasiūlė, atsakė vienu sakiniu: „Sprendimai šiais klausimais nėra priimti, todėl komentarų nebus.“

Mero patarėja A. Malinauskienė taip pat apie savo būsimą darbą ne kažin ką galėjo pasakyti.

[quote author=“V. Tamulis“]Gaila, kad savivaldybės vadovai, tenkindami savo ar su jais dirbusių asmenų interesus, steigia naujus etatus ir bando „iškaišioti“ į skyrius savo žmones prieš pat palikdami savo pareigas.[/quote]

– Kada pradėsite dirbti Sporto ir turizmo skyriuje?

– Aš nueisiu ir pasiklausiu Teisės ir personalo skyriuje. Mes konkrečiai nieko dar nekalbėjom. Darbo sutarties dar nepasirašiau.

– Kas Jums siūlė šitą poziciją – administracijos direktorius ar meras?

– Kol kas nekomentuosiu. Turiu pirma pati išsiaiškinti situaciją iki galo.

– Kitų darbo pasiūlymų nesižvalgot, šis kol kas vienintelis?

– Bandau. Mano gyvenimo aprašymas „CV banke“ kabo, galite pasižiūrėti.

Skyriaus vedėjas informacijos dar neturi?

Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius, paprašytas įvardinti, kada jo vadovaujamame skyriuje pradės dirbti V. Vidikienė, sakė: „Kaip skyriaus vedėjas aš dar negavau ir neturiu jokio įsakymo.

Su V. Vidikiene dar nieko nekalbėjau. Dabar esu komandiruotėje, tad jei ir bus kalbos, tai tik kitą savaitę.

Švietimo skyriuje ji bus pagal darbo sutartį, bet su švietimu tikrai nieko bendro, kiek žinau, ji neturės, nes Vyriausybės nutarimu yra labai griežtai reglamentuota, kas gali dirbti švietime kaip valstybės tarnyboje.

Aš įsivaizduoju, kad ji į mūsų skyrių ateis kitoms veikloms vykdyti. Tai daugiau kultūrinės, daugiau su bendruomeninėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis susijusios veiklos.“

Kam naujo etato įsteigimo prireikė savivaldybės Sporto ir turizmo skyriuje, kurį veikiausiai užims A. Malinauskienė, sužinoti nepavyko, nes šiuo metu minėto skyriaus vadovas Gediminas Misius atostogauja.

Kam net dviejuose savivaldybės skyriuose prireikė steigti naujus etatus, savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis „Rinkos aikštei“ nepaaiškino.

Ką apie naujų etatų įsteigimą savivaldybėje mano būsimasis meras Valentinas Tamulis ir būsimieji rajono tarybos nariai?

Valentinas Tamulis, būsimasis meras

„Manau, kad tai yra visiškas nueinančios valdžios nesiskaitymas su naujai išrinkta rajono taryba. Praėjus vos savaitei po rinkimų, kovo 25-ąją aš, kaip būsimasis meras, raštu pateikiau ir užregistravau prašymą merui Sauliui Grinkevičiui ir savivaldybės administracijos direktoriui Ovidijui Kačiuliui, kuriuo prašiau užtikrinti, kad nebūtų priiminėjami nauji darbuotojai į esančias laisvas etatų vietas savivaldybės administracijoje ir seniūnijose.

Iki šiol tikėjausi, kad šis mano prašymas nebus ignoruojamas. Tačiau, deja.

Gaila, kad savivaldybės vadovai, tenkindami savo ar su jais dirbusių asmenų interesus, steigia naujus etatus ir bando „iškaišioti“ į skyrius savo žmones prieš pat palikdami savo pareigas. Apmaudu, kad kai kurie aukštas pareigas užimantys valdininkai net ir paskutinėmis savo darbo savaitėmis naudojasi tarnybine padėtimi. Nesmagu, kad jie tiesiog nemoka garbingai pralaimėti ir žmoniškai pasitraukti.

Aš galiu garantuoti, kad visi etatai savivaldybėje bus peržiūrėti ir įvertintas realus jų poreikis. Savivaldoje, kaip ir privačiame versle, žmonės turi realiai dirbti, o ne tik užimti etatus. Privalome išgyvendinti blogąją praktiką ir keisti žmonių požiūrį.

Padarysiu viską, kad tiek savivaldybėje, tiek seniūnijoje, tiek kitose biudžetinėse įstaigose žmonės dirbtų ne „valdiškai“, o visiškai atsiduodami savo darbui. Kiekvienas turės išmokti dirbti taip, lyg dirbtų pats sau.“

Algimantas Kižauskas, rajono tarybos narys

„Meras Saulius Grinkevičius dar savo rinkimų programoje žadėjo, kad nebus didinamas biurokratinis aparatas, tai ką dabar reiškia naujų etatų įsteigimas savivaldybėje?

Jei iki šiol buvo apsieita be šių etatų, tai kam jų dabar prireikė?

Visa tai atrodo labai keistai ir net juokingai. Tai netoleruotina.

Na, ir kas, kad neviršijamas leistinas didžiausias etatų skaičius savivaldybėje – tai ne priežastis kurti naujus etatus.

Dabar išeina taip, kad nueinanti valdžia ateinančiai pakišo „kiaulę“, naujai ateinančiai iškaišiodama į savivaldybės skyrius savo žmones, dirbusius politinio pasitikėjimo pareigose.

Manau, kad ne nueinantys politikai turi spręsti, kas turi būti priimami dirbti savivaldybėje.

Tokie dabartinės valdžios poelgiai tiesiog negarbingi ir neteisingi.

Naujų etatų steigimo pagrįstumo klausimus, manau, teks analizuoti naujiems rajono savivaldybės tarybos nariams.“

Sandra Barzdienė, rajono tarybos sekretorė

„Pasibaigus kadencijai aš dirbsiu privačiame sektoriuje. Vadovų praktikos dėl naujų etatų steigimo nevertinu ir nuo komentarų susilaikau.“

Aušrelė Kaminskienė, būsima rajono tarybos narė

„Mano nuomonė vienareikšmiška – tikrai negerai, kad į laisvus etatus priimami be darbo liekantys mero politinio pasitikėjimo savivaldybės darbuotojai.

Visiems lyg ir turėtų būti savaime suprantama, kad keičiantis valdančiajai daugumai, turi keistis ir komanda. Juolab kad politinio pasitikėjimo pareigas einantys darbuotojai iš anksto žino, kad dirbs tik ketverius metus, jei jų vadams rinkimai bus nesėkmingi, kaip ir nutiko šiuo atveju.

Manau, kad bandant įdarbinti politinio pasitikėjimo darbuotojus kituose savivaldybės skyriuose elgiamasi tiesiog negražiai ir negarbingai. Naujoji komanda turi spręsti, kas toliau dirbs, o ne tie, kurie išeina.

Manyčiau, kad tokie sprendimai yra daromi piktybiškai.

Man nepriimtinas toks žmonių perkėlimas į kitas pareigas. Savivaldybėje turėtų būti taip, kaip ir privačiame versle – prieš užimdamas kokias nors pareigas pirmiausia žmogus turėtų įrodyti savo gebėjimus ir kompetencijas.“

Nijolė Naujokienė, rajono tarybos narė

„Šiandien kiekvienas kompetentingas žmogus yra labai laukiamas darbo rinkoje.

Manyčiau, kad ypač laukiami tokie žmonės, kurie įgijo patirties viešajame sektoriuje, valstybės tarnyboje ar dirbo mero komandoje. Turint tokias patirtis, jei tik kompetencijos yra aukštos, įsidarbinti neturėtų būti sudėtinga – tokiems žmonėms atsiveria puikios karjeros perspektyvos ir tokie darbdavių yra ypač laukiami.

Žinant tai, labai keista, kad tokiems darbuotojams Kėdainių savivaldybėje dirbtinai kuriamos naujos pareigos. Matyt, tai rodo, kad mero institucijoje dabar dirbantys asmenys neturi pakankamai kompetencijų, kad patys galėtų susirasti darbą ar būtų paklausūs darbo rinkoje.

Nepaisant visko, manau, kad dirbtinis naujų etatų įsteigimas savivaldybėje ir galimas politinio pasitikėjimo pareigūnų įdarbinimas šiose pareigose yra tiesiog nesąžiningas kitų rajono dirbančiųjų atžvilgiu. Kiekvienas žmogus darbo pasikeitimo iššūkį priima natūraliai, paprastai niekas niekam nekuria jokių pareigybių ir išėjęs iš vienos darbovietės sugeba įsidarbinti kitoje.

Tokia situacija Kėdainių rajono savivaldybėje, kai dirbtinai kuriamos naujos pareigos mero institucijos darbuotojams, mano manymu, rodo tiesiog tai, kad šie specialistai yra tokie nekompetentingi, kad patys negali susirasti darbo šiandieninėje darbo rinkoje.“

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video