Dirba visu etatu, gauna kaip už pusę? Įmonės vadovas teigia, kad mokama skaidriai

 Dirba visu etatu, gauna kaip už pusę? Įmonės vadovas teigia, kad mokama skaidriai

Į „Rinkos aikštės“ redakciją kreipėsi ilgamečiai „Kėdainių butų“ darbuotojai, dispečeriai Ipolitas Ardavičius ir Igoris Kaluginas. Jie tvirtina, kad nuo 2016 metų rugsėjo iki pat 2018 rugsėjo mėnesio dirbdami visu etatu gavo tokį atlyginimą tarsi dirbtų puse etato. Neapsikęsdami nuolatinių pažadų išmokėti atlyginimą už faktinį darbo laiką, jie kreipėsi į advokatą. Situacija domimės plačiau.

„Laikinai“ gali tapti nuolatos

Pašnekovai neslepia, kad 2016 m. jie sutiko kelis mėnesius – rugsėjį ir spalį – padirbėti už mažesnį atlyginimą, ir pakliuvo į spąstus.

„2016 metų rudenį motyvuodami prasta ekonomine padėtimi mūsų paprašė kelis mėnesius padirbėti puse etato. Tuo metu ,,Kėdainių butų“ vadovu tapo Alvydas Kleiva.

Dirbome tokiu pat krūviu, kaip ir anksčiau, budėjome ir naktimis, bet alga buvo sumažinta. Manėme, kad taip dirbsime tik tuos kelis mėnesius. Tačiau situacija, kai atlyginimą gaudavome už 80 darbo valandų per mėnesį, o dirbome bent pusę laiko daugiau, tęsėsi dvejus metus“ – pasakojo jie.

Teigė, kad buvo maitinami pažadais

Pašnekovai teigė, kad daug sykių su vadovybe bandė šnekėtis dėl apmokėjimo. „Mums vis buvo žadama ir žadama, „po mėnesio ir po mėnesio“, o realiai situacija nesikeitė“, – sakė jie ir neslėpė, kad „į rankas“ gauna apie 270 eurų.

Darbuotojai pasakojo, kad pradėję aktyviau kovoti už savo teises, jie susidūrė su dideliu spaudimu darbe. „Kabinėjasi prie kiekvienos smulkmenos, – sakė dispečeriai. – Gal norima priimti savus žmones ir juos įdarbinti visu etatu.“

„2017 metus „Kėdainių butai“ užbaigė pelningai, pelnas prieš apmokestinimą buvo 41 555 Eur. Taip pat administracija ne per seniausiai prisipirko naujų mašinų, gal iš mūsų pinigų nupirko“, – apmaudo neslėpė pašnekovai.

Naktį gyventojai pagalbos gali ir nesulaukti

Ilgainiui kovojantiems dėl savo atlyginimo darbuotojams vadovybė pasiūliusi „originalią“ išeitį – iš tiesų dirbti puse etato.

„Taip ir darome: pirmadieniais–penktadieniais „perėmę“ pamainą dirbame nuo 16 iki 22 valandos, o savaitgaliais – iki 23 valandos.

Gyventojai galvoja, kad „Kėdainių butų“ dispečerinė tarnyba dirba visą parą. Tačiau nutikus nelaimei naktį, jie pagalbos nesulauks. Mes nebebudime. Tokių atvejų jau būta. Pavyzdžiui, vasario 21 d. apie 23 val. buvo užlietas Šėtos gatvėje esantis namas, gyventojai per naktį nesulaukė pagalbos“, – jaudindamiesi pasakojo darbuotojai.

Dokumentai buvo klastojami?

Dokumentuose, darbuotojų teigimu, yra Ipolito Ardavičiaus sutikimas ir parašas patvirtinantis, kad jis sutinka dirbti puse etato. Kaip atsirado jo parašas ant sutarties, minėtas darbuotojas turi savo paaiškinimą.

„Pasirašiau ant tuščio lapo, o ant sutarties jie jau rašė, ką norėjo, – sakė jis. – Kolega parašo ant tuščio lapo nepadėjo. Tačiau daugiau kol kas pernelyg apie dokumentus atvirauti nenoriu“, – sakė I. Ardavičius.

„Kvepia negerais dalykais“

Advokatas Antanas Jarašius, į kurį kreipėsi minėtieji įmonės „Kėdainių butai“ darbuotojai Ipolitas Ardavičius ir Igoris Kaluginas, pažymėjo, kad ieškinys dar nesurašytas ir situacijos plačiau jis nenori komentuoti.

„Jeigu paruošiu ieškinį, galėsiu pakomentuoti. Tačiau panašu, kad kvepia labai negerais dalykais iš valdžios pusės. Man sunkiai suvokiama, kaip galėjo direktorius elgtis, jeigu iš tiesų taip pasielgė“, – sakė advokatas.

Pasiteiravus, ar iš esmės minėtų darbuotojų reikalavimai ir norai yra teisėti, advokatas pažymėjo: „Mano supratimu teisėti, tik nežinau, kaip pavyks įrodyti, todėl, kad jie pasirašė ant prašymo, jog sutinka dirbti puse etato. Jie aiškina, kad buvo sutarta porai mėnesių, o vietoj tų kelių mėnesių išėjo keli metai. Kaip tai pavyks įrodyti, negaliu pasakyti. Gali būti, kad yra jų faktinio darbo įrodymų. Dabar reikia specialisto, kuris suskaičiuotų, kiek jiems priklausė išmokėti“, – pirminę situaciją apibendrino A. Jarašius.

Advokato teigimu, Ipolitas Ardavičius ir Igoris Kaluginas taip pat minėjo apie patiriamą spaudimą darbe.

Įmonės vadovas teigia: „Mokama skaidriai“

Įmonės vadovas A. Kleiva situacijos plačiau nedetalizavo: „Tuos dalykus mes sprendžiame vietoje ir jie turi kreiptis į mus. Mes su jais pasiklabėsime ir sutvarkysime tuos reikalus, jeigu yra problemų, tikrai išspręsime.

Viskas mokama skaidriai, kiek jie dirba, fiksuojama ir valandos, ir viršvalandžiai, yra jų budėjimo grafikai“, – sakė įmonės „Kėdainių butai“ direktorius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video