Pirmos išankstinio balsavimo dienos rinkėjų aktyvumas džiugina

 Pirmos išankstinio balsavimo dienos rinkėjų aktyvumas džiugina

Vasario 27–28 dienomis vyksta išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų rinkimuose. Kėdainių rajone išankstinis balsavimas vyksta Kėdainių rajono savivaldybės patalpose bei po visą rajoną pasiskirsčiusiuose specialiuosiuose balsavimo punktuose, jų iš viso yra 9.

Džiugi žinia ta, kad, Kėdainių rajone suskaičiavus pirmosios išankstinio balsavimo dienos rinkėjų aktyvumą, paaiškėjo, kad jis yra kone dvigubai didesnis nei per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus 2015 metais.

Respublikoje augant iš anksto balsuojančių rinkėjų aktyvumui, jis didėjo ir Kėdainių rajone. Pirmąją išankstinio balsavimo dieną, vasario 27 d., mūsų rajone prabalsavo 357 rinkėjai, tai sudaro 1,33 proc. visų rajono balsavimo teisę turinčių gyventojų. A. Barzdžiaus nuotr. Aktyvumas auga

Visi Lietuvos Respublikos gyventojai, kurie dėl įvairių priežasčių savivaldybių tarybų rinkimų dieną – 2019 m. kovo 3 d. – negalės atvykti ir balsuoti į savo rinkimų apylinkę, kviečiami balsuoti iš anksto artimiausioje savivaldybėje.

Rinkėjai balsuoti iš anksto gali visų Lietuvos Respublikos savivaldybių pastatuose.

Vasario 28 d. 9.00 val. (įskaitant ir ankstesnės dienos, vasario 27 d.) duomenimis, Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinėje sistemoje Lietuvoje balsavusiais iš anksto buvo pažymėta 34 921 rinkėjas. Tai sudaro 1,42% visų rinkėjų sąrašuose įrašytų rinkėjų.

Iš viso šių metų savivaldybių tarybų rinkimuose balsavimo teisę turi 2 458 671 žmonės, 2015 jų buvo 2 544 688.

Šiais metais pirmąją išankstinio balsavimo dieną Lietuvoje balsavo daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus. Primename, kad 2015 m. savivaldybių tarybų rinkimuose pirmąją balsavimo iš anksto dieną balsavo 30 954 rinkėjai, tai sudarė 1,22 proc. visų to meto rinkėjų.

Aktyviausiai išankstinio balsavimo metu balsavo didmiesčių Vilniaus (5 048), Kauno (2 416) ir Klaipėdos (1 275) miestuose esantys rinkėjai.

Kėdainiai neatsilieka

Respublikoje augant iš anksto balsuojančių rinkėjų aktyvumui, jis didėjo ir Kėdainių rajone. Pirmąją išankstinio balsavimo dieną, vasario 27 d., mūsų rajone prabalsavo 357 rinkėjai, tai sudaro 1,33 proc. visų rajono balsavimo teisę turinčių gyventojų.

Tuo tarpu per praėjusius savivaldybių rinkimus 2015 m. pirmąją išankstinio balsavimo dieną rinkėjų aktyvumas buvo kur kas menkesnis ir tesiekė 0,88 proc.

Iš viso rajone šiemet registruota 42 026 rinkėjai, 2015 metais jų buvo gerokai daugiau – 44 598 rinkėjai.

Balsuoja ir namuose

Vasario 28 d. pradėjo balsuoti ir rinkėjai, esantys Lietuvos teritorijoje sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos bei globos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių vykdymo įstaigose, čia balsavimas tęsis ir kovo 1 d. šiose įstaigose sudarytuose specialiuose punktuose įrengtose balsavimo vietose.

Kovo 1–2 dienomis vyks gyventojų balsavimas iš namų. Tokia teisė suteikiama rinkėjams, kuriems rinkimų dieną bus sukakę 70 metų, žmonės su negalia ar laikinai nedarbingi, jie užpildę VRK patvirtintą ir įtraukti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašą, galės balsuoti namuose. Kėdainiuose tokių rinkėjų yra apie 2 500.

Tik asmens tapatybės dokumentas

Dar VRK nori atkreipti gyventojų dėmesį, kad rinkėjo kortelė yra tik vardinis kvietimas balsuoti ir nuoroda, kurioje apylinkėje reikėtų balsuoti. Tie rinkėjai, kurių rinkimų komisijos nariai nerado namuose ir rinkėjo kortelės neįteikė, gali vykti balsuoti tik su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu tiek išankstinio balsavimo metu, tiek rinkimų dieną.

Iš anksto rinkėjai gali balsuoti bet kurioje Lietuvos savivaldybėje, tuo tarpu rinkimų dieną tai padaryti galima tik savo apylinkėje arba bet kurioje kitoje savo savivaldybės rinkimų apylinkėje. Kėdainių rajone iš viso yra 52 rinkimų apylinkės.

Primename, kad savivaldybių tarybų rinkimai 2019 m. kovo 3 d., sekmadienį.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video