Liko nepanaudota daugiau nei pusė socialinės paramos lėšų

 Liko nepanaudota daugiau nei pusė socialinės paramos lėšų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) skelbia, kad 2018 m. šalies savivaldybės piniginei socialinei paramai (socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms) galėjo skirti 223,3 mln. Eur.

Tačiau iš šios sumos, anot SADM, pašalpoms ir kompensacijoms nepanaudota buvo net 117,5 mln. Eur arba 52,6 proc. skirtų lėšų. Panašus procentas šių lėšų pernai atliko ir Kėdainių rajone.

Atitinka vidurkį

Mūsų rajonas dėl nepanaudotų socialinei paramai skirtų lėšų iš bendro šalies vaizdo itin neišsiskiria ir beveik atitinka šalies vidurkį. Šalyje pernai vidutiniškai buvo nepanaudota 52,6 proc. socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms skirtų lėšų.

Kėdainių rajone šis procentas yra vos mažesnis, tačiau neperžengia 50 proc. ribos, mūsų rajone buvo nepanaudota 50,9 proc. (SADM procentą skaičiuoja nuo socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms skirtų 3859,5 tūkst. Eur  2014 m. – aut. past.) minėtoms pašalpoms ir kompensacijos skirtų lėšų.

[quote author=“J. Blinstrubaitė“]Maždaug prieš 5–6 metus ir anksčiau Kėdainių rajone įvairias pašalpas gaudavo iki 6 tūkst. asmenų per mėnesį, pvz., 2012 metais – 5 699 asmenys. Tačiau po to, kai 2014 m. savivaldybėms piniginės socialinės paramos skyrimas buvo perduotas kaip savarankiška funkcija, situacija labai pasikeitė.[/quote]

Daugiausia šių lėšų šalyje nepanaudojo Kretingos rajonas – 63,4 proc., o mažiausiai Kalvarijos savivaldybė 20,7 proc. bei Biržų rajonas – 21 proc.

Kėdainių rajonui 2018 metais socialinės apsaugos plėtojimui buvo skirti beveik 8 mln. Eur (7 911,8 tūkst. Eur). Iš savivaldybės biudžeto šioms reikmėms buvo atseikėta 5,3 mln. Eur, pačių biudžetinių įstaigų surinktos pajamos sudarė 549,9 tūkst. Eur, Europos Sąjungos lėšos 669,5 tūkst. Eur, pajamos iš valstybės deleguotų funkcijų vykdymo – dar 1,4 mln. Eur.

2018 m. pašalpoms ir kompensacijoms Kėdainių rajone buvo išleista kone 1,9 mln. Eur.

Kadangi įstatymas įpareigoja piniginei socialinei paramai sutaupytas lėšas skirti kitoms socialinėms reikmėms: socialinę riziką patiriančių žmonių reabilitacijai, pagalbai vaikams, neįgaliesiems, senyvo amžiaus žmonėms, smurto, savižudybių, priklausomybių prevencijai, užimtumo didinimui, socialinių paslaugų plėtrai ar socialinių darbuotojų atlyginimo didinimui ir panašiai.

Kėdainiuose 2018 m. nepanaudotos socialinės piniginės paramos lėšos bus skirtos Socialinės apsaugos plėtojimo programai įgyvendinti.

Daugiausia dėmesio ir sutaupytų lėšų mūsų rajone bus skiriama paslaugų šeimai plėtojimui, tai mūsų rajone aktyviausiai vykdys Kėdainių pagalbos šeimai centras, įgyvendindamas asmeninių ir kompleksinių paslaugų šeimai projektus, vaikų dienos centro veiklą, vystydama palydimąją globą (pagalba jaunuoliams, sulaukusiems pilnametystės ir palikusiems globos įstaigas – aut. past.) ir kt.

Kėdainių savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė įsitikinusi, kad darbingi žmonės pinigus privalo užsidirbti patys, todėl socialinė parama Kėdainių rajone yra skiriama labai atsakingai. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. Panaudos tikslingai

Kaip minėjome anksčiau, Kėdainių rajone socialinės paramos lėšų buvo sutaupyta panašiai, kaip ir šalies vidurkis.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad didesnis procentas sutaupytų šių lėšų, t.y. daugiau nei pusė sumos, skirtos socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms, yra gana optimistiškas rodiklis.

Tai byloja apie atsakingai skiriamas pašalpas bei apskritai apie mažesnį šių pašalpų ar kompensacijų poreikį.

Daugiausia socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms skirtų lėšų sutaupė būtent turtingiausi šalies regionai – didmiesčiai bei pramonės centrai. Ir atvirkščiai mažiausiai šių lėšų sutaupyti pavyko šalies pakraščiuose esančioms savivaldybėms, kuriose ekonominė situacija yra sudėtingesnė.

„Maždaug prieš 5–6 metus ir anksčiau Kėdainių rajone įvairias pašalpas gaudavo iki 6 tūkst. asmenų per mėnesį, pvz., 2012 metais – 5 699 asmenys. Tačiau po to, kai 2014 m. savivaldybėms piniginės socialinės paramos skyrimas buvo perduotas kaip savarankiška funkcija, situacija labai pasikeitė. Nuo 2014 m. kiekvienoje seniūnijoje buvo sukurtos piniginės paramos teikimo komisijos, kurias sudaro bendruomenių atstovai, įstaigų atstovai ir seniūnijų darbuotojai, dėl atsakingesnio pašalpų skyrimo per pastaruosius metus mes pašalpos gavėjų beturime po maždaug 1,3 tūkst. kasmet. Pernai tokių asmenų per mėnesį tebuvo 1 267.

Toks sumažėjimas daugiausia siejamas su tuo, kad skiriant socialinę piniginę paramą tai daroma atsakingiau ir labiau įsigilinus į situaciją. Minėtos komisijos analizuodavo išskirtinius atvejus, kai kildavo abejonių, ar pagrįstai yra skiriama socialinė piniginė parama, tikrindavome, ar žmonės teisingai nurodo savo pajamas, kreipdavomės į mokesčių inspekciją ir pan.

Aš labai gerai pamenu situaciją, kaip vienos Kėdainių rajono įmonės vadovas buvo pašalpos gavėjas.

Tad dabar, kai yra kruopščiai svarstomas kiekvienas socialinės paramos prašymas, ji yra suteikiama tik tiems, kuriems ji iš tikrųjų reikalinga ir priklauso. Ir tų lėšų, kurios buvo skirtos socialinei paramai, mes tikrai netaupėme, mes jas naudojome atsakingai ir apdairiai, skirdami tik tiems, kam ji ir yra skirta. Visi darbingi žmonės pinigus turi patys užsidirbti, o ne gauti, tad pašalpų gavėjų skaičius ženkliai ir sumažėjo.

O nepanaudotos socialinės paramos išmokoms lėšos taip pat bus panaudotos itin apdairiai ir sąžiningai jas nukreipiant spręsti didžiausias, sudėtingiausias ir aktualiausias Kėdainių visuomenės socialines problemas. Kėdainių rajone 2018 m. socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms nepanaudotos lėšos daugiausia bus skirtos pagalbos šeimai paslaugų plėtojimui, taip pat nebus pamirštos ir kitos socialiai jautrios gyventojų grupės. Ankstesniais metais likusios nuo pašalpų lėšos taip pat buvo panaudotos labai tikslingai“, – pabrėžia savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video