Prognozuoja grįžimą į socializmą ir komunizmą

 Prognozuoja grįžimą į socializmą ir komunizmą

Kėdainių mero akibrokštą įvertino net ir Ramūnas Karbauskis

Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius gyventojus gąsdina niūriomis prognozėmis. Paskutiniame rajono Tarybos posėdyje jis viešai tėškė, kad šalies valdžios sprendimai, kuriais centralizuojamos valstybinės įstaigos, gali sugrąžinti Lietuvą į socializmą ir šviesų komunizmo rytojų.

Tiek Kėdainių rajono Tarybos nariai, tiek ir Seime dirbantys tautos išrinktieji tokius S. Grinkevičiaus pareiškimus vertina vienareikšmiškai kaip neadekvačius ir tiesiai šviesiai sako, kad Kėdainių rajono vadovas tiesiog nusišneka.

Pareiškimas – rajono Tarybos posėdyje

Neeilinis rajono vadovo pareiškimas nuskambėjo paskutiniame rajono Tarybos posėdyje, svarstant klausimą dėl šio šildymo sezono vidutinės malkų kainos, taikomos kompensacijoms apskaičiuoti, patvirtinimo.

Tarybos sprendimu patvirtinta šio šildymo sezono 1 kietmetrio malkų vidutinė kaina – 33 eurai (su PVM) nepasiturinčių gyventojų būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijoms apskaičiuoti.

Socialinės paramos skyriaus vedėjai Jūratei Blinstrubaitei informavus, kad šiemet ši kaina yra didesnė 4 eurais, lyginant su praėjusio šildymo sezono kaina, S. Grinkevičius neišlaikė ir viešai pareiškė savo nuomonę.

„Aš visą laiką sakiau, kad centralizavimas nieko gero neduoda. Tai gaila, kad mūsų dabartiniai Lietuvos valdžios vyrai įsivaizduoja tuos klausimus ir sprendimo būdus kitaip. Tai urėdijų centralizavimas jau davė pirmus rezultatus. Prašom – per metus laiko 4 eurais pabrango. Tai labai ir labai liūdna.

Ir tas centralizavimas, kaip matau, ir toliau tęsiasi, ir, matyt, mes grįšim atgal į socializmą, šviesų komunizmo rytojų ir taip toliau“, – pareiškė S. Grinkevičius.

Atkirtis – ir iš Seimo

Toks Kėdainių mero pasisakymas neliko nepastebėtas nei rajono Tarybos narių, nei paties Vyriausybę suformavusio Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio.

R. Karbauskis, išgirdęs tokius Kėdainių mero S. Grinkevičiaus svaičiojimus, stebėjosi jo paviršutiniškumu.

[quote author=“R. Karbauskis“]Vertinant tai, kad liberalai šiuo metu turi didelių moralinių ir teisinių problemų – kolegos klimpsta politinės korupcijos skandale – meras, matyt, pasirinko kelią šmeižti kitus, jog nukreiptų dėmesį nuo savo problemų.[/quote]

„Tenka apgailestauti, kad Kėdainių rajono meras komentuoja neįsigilinęs ir nesusipažinęs su Vyriausybės ir Seimo sprendimais, nesidomi regionų statistiniais duomenimis, nors jie yra ypač svarbūs priimant sprendimus. 

Vertinant tai, kad liberalai šiuo metu turi didelių moralinių ir teisinių problemų – kolegos klimpsta politinės korupcijos skandale – meras, matyt, pasirinko kelią šmeižti kitus, jog nukreiptų dėmesį nuo savo problemų. 

Kalbant apie malkas,  svarbu paminėti, kad Vyriausybė suplanavo PVM lengvatą malkoms, jog žmonėms, kurie jomis kūrenasi žiemą, šildymo kaštai būtų mažesni.

Ramūnas Karbauskis. BNS (Irmanto Gelūno) nuotr.Visą informaciją apie valstybinius ir privačius miškus Lietuvoje, šių miškų kirtimus galima rasti Valstybinės miškų tarnybos interneto svetainėje www.amvmt.lt. Svetainėje skelbiami tikslūs statistiniai duomenys. Tai oficialus šaltinis, kuriame galima pasitikslinti. Valstybinių miškų tarnyba išduoda leidimus kirsti mišką ir kontroliuoja, kaip šie darbai organizuojami. Yra asmenų, kurie sąmoningai skleidžia melagingas žinias apie miškų kirtimus. Pavyzdžiui, yra melas, kad Labanore iškirsta trečdalis draustinio. Ten kirtimai leidžiami tik griežtai kontroliuojant, o valstybinio miško dalyje galimi tik sanitariniai kirtimai.

Miškų urėdijų reforma pasiteisino ir jau dabar matome, kad Valstybinių miškų urėdijos (VMU) pajamos auga.  Prie to prisideda ir sugriežtinta apskaita bei jos kontrolė.

Iki reformos, kaip atskleidė Aplinkos ministerijos tyrimas, su apskaita buvo daug problemų.

Antai, Alytuje, prieš pradedant urėdijų reformą,  buvo smarkiai viršijamos miško kirtimo normos, pagamintos medienos kiekis ir rūšys ženkliai skyrėsi lyginant su iškirstos medienos kiekiais ir rūšimis, t.y. dokumentuose buvo fiksuojama žemesnės kategorijos (pigesnė) mediena, nei kad buvo nukirsta ir t.t. Taip, vedant galimai klaidingą apskaitą, valstybei galėjo būti padaryta didelė žala.

Dėl šio ir kitų panašių atvejų Aplinkos ministerija yra kreipusis į Generalinę prokuratūrą bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą.

Beje, po reformos mažėjant veiklos sąnaudoms, dalis sutaupomų lėšų skiriama darbo užmokesčiui didinti.

Nuo praėjusio birželio atlyginimai buvo padidinti beveik pusei tūkstančio specialistų. Trečiąjį šių metų ketvirtį vidutinis girininkų atlyginimas buvo 1 221 euras, girininkų pavaduotojų – 960 eurų, eigulių – 793 eurai.

[quote author=“R. Karbauskis“]Įvertinus visus duomenis, man kyla tik vienas klausimas, nejau meras nori, kad būtų grįžta prie senos sistemos, kurioje buvo sudarytos idealios sąlygos vogti?[/quote]

Dar pavasarį buvo nustatyta, kad skirtinguose padaliniuose atlygis už tą patį darbą skyrėsi iki pustrečio karto. Todėl pirmiausia siekėme atkurti teisingumą mažiausiai uždirbantiems darbuotojams. Eigulių, girininkų pavaduotojų ir girininkų darbo užmokestis vidutiniškai kilo nuo 5 iki 20 proc.

Įvertinus visus duomenis, man kyla tik vienas klausimas, nejau meras nori, kad būtų grįžta prie senos sistemos, kurioje buvo sudarytos idealios sąlygos vogti?“ – „Rinkos aikštei“ sakė R. Karbauskis.

Nijolė Naujokienė. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. „Mero užduotis – daryti viską, kad paslaugos nebrangtų“

Rajono Taryboje dirbanti buvusi merė Nijolė Naujokienė siūlo nereaguoti į tokio pobūdžio  S. Grinkevičiaus pareiškimus.

„Esu nelinkusi komentuoti žmogaus emocijų proveržio ar įvairaus pobūdžio nusikalbėjimų. O gąsdinimai jau seniai nebeįdomūs ir vaikiškai atrodo.

Gyvename 21-ame amžiuje, visi esame daugiau ar mažiau įvaldę informacines technologijas. Ir tai atsiėjo mums brangiai tiek laiko, tiek finansų požiūriu. Informacinių technologijų įvaldymas turi būti intensyviai naudojamas. Manau, kad kiekvienas šiandien supranta, jog būtina mažinti išsipūtusį biurokratinį aparatą visuose lygmenyse, tad administravimo centralizavimas yra neišvengiamas. Jis vyksta ir neabejoju, kad ateityje vyks dar sparčiau.

Gi politikų pareiga – užtikrinti, kad žmogus gautų kokybiškas paslaugas kiek įmanoma arčiau namų ir tai jam nekainuotų brangiai tiek laiko, tiek pinigų požiūriu.

Jeigu rimtai pasižiūrėtume į minėtus mero postringavimus, pamatytume, kad realiai jie niekuo nepagrįsti – nėra jokios informacijos, kuri leistų daryti išvadą, kad malkų kainos pokyčiai galėtų būti susiję su Miškų urėdijos reforma. Kainos kilo ir anksčiau, kai jokio „centralizavimo“ nebuvo.

Apskritai, savivaldybės vadovo svarbiausia užduotis ir yra  daryti viską, kad žmogui šiluma ir kitos paslaugos, tokios kaip vanduo ar transportas, nebrangtų.

Tokios ir panašios šnekos, ypač iš asmenų, einančių aukštas pareigas, menkina žmonių pasitikėjimą Lietuvos valstybe ir didina tokius procesus kaip emigracija. Todėl nėra ko stebėtis, kad tokių kalbų fone gan didelė žmonių dalis laiko save nelaimingais.

Šiuo atveju manau, kad tokios mero kalbos yra visiškai beprasmės, todėl mūsų žmonės turėtų į tai visiškai nereaguoti. Na, o rajono vadovui jau seniai laikas geriau apgalvoti, ką kalbėti posėdžių metu“, – sako N. Naujokienė.

Adelė Štelmokienė. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. „Peržengia sveiko proto ribas“

Rajono Tarybos narė Adelė Štelmokienė paklausta, ką mano apie tokį mero pareiškimą sakė: „Tiesiog nesuvokiama, kaip rajono vadovas viešai, per posėdžius, kurie transliuojami visiems rajono gyventojams tiesiogiai, gali taip kalbėti. Nuo komunizmo ir socializmo yra nukentėję daug mūsų krašto žmonių, todėl ši tema yra labai jautri ir ja manipuliuoti nederėtų niekam, o juolab merui.

Jau seniai praėjo tie laikai, kai žmonės buvo įsibauginę, tad nereikėtų jų gąsdinti jokiomis senomis praeities šmėklomis. Nemanau, kad kas nors gali rimtai priimti tokius gąsdinimus, bet tai, kad juos naudoja rajono vadovas – peržengia sveiko proto ribas.

Prieš kaltinant dabartinę Lietuvos valdžią vedimu į komunizmą ar socializmą, pirmiausia Kėdainių rajono vadovas pats turėtų įsivertinti, ką sugebėjo nuveikti per ketverius metus ir kokią naudą bei pridėtinę vertę sukūrė mūsų rajonui. O ta nauda, beje, labai ginčytina.

Bet kuriuo atveju viešai šnekėti ir taip drastiškai vertinti mūsų Vyriausybės veiksmus, bandyti paskleisti nuomonę, kad jie neva veda į socializmą ar komunizmą, ne tik neetiška, bet ir neadekvatu.

Sunku net suvokti, kaip rajono meras gali taip šmeižti žmones, kurie tiesiog kuopia senosios santvarkos paliktus pelėsius ir judina ištisus dešimtmečius nejudintas sritis, besistengdami išnaikinti korupciją, švogerizmą ir kitus dalykus, kuriais apraizgyta mūsų valstybės sistema. Žinoma, tai daug kam nepatinka, paliečia tuos interesus, kurie begėdiškai buvo tenkinami daugybę metų, bet žmonės – ne akli, viską mato ir supranta, tai rodo ir mūsų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingai. Tad neabejoju, kad žmonės įvertins ir tokius neadekvačius rajono mero S. Grinkevičiaus pasisakymus.“

Rimgaudas Rimošaitis. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.  „Tai – visiškas absurdas“

Nuo sovietų režimo skaudžiai nukentėjęs rajono Tarybos narys Rimgaudas Rimošaitis, kuris su visa šeima buvo ištremtas į Sibirą, taip pat stebisi mero neatsakingumu liečiant visai lietuvių tautai skaudžią temą.

„Tai, ką jis pasakė – nesąmonė. Tai – visiškas absurdas.

S. Grinkevičius visą laiką buvo ir bus verslininku, tai nesuprantu, kaip taip nelogiškai skaičiuoja. Jam kaip ir turėtų būti suprantama, kad sujungus Miškų urėdiją, šios įstaigos pagrindinis tikslas turėtų būti didesnio pelno gavimas. Arba bent jau sutaupymas mažinant administracinius kaštus.

Tai nesuprantu, kas čia blogai?  Ir visos valstybinės įstaigos, ne tik privačios, turėtų dirbti tik tokiu būdu, tad visiškai normalu, tai, kad tų įstaigų teikiamos paslaugos ar gaminami produktai taip pat turi turėti rinkoje konkurencingą kainą. Todėl šiuo atveju manau, kad normalu, jog pakilo malkų kaina.

Be to, turbūt nereikia niekam priminti, kad naftos kaina pasaulinėje rinkoje kyla, tai ir malkų, ir anglies, ir viso kuro, kaip ir bet kurių kitų produktų kaina yra susijusi su naftos kainomis. Ir nereikia sakyti, kad tai nesusiję, nes ekonomikoje viskas susiję su naftos kainomis.

O tas socializmas su komunizmu – apie ką jis čia? Čia visiškai ne į temą. Nesuprantu, ką jis turi omeny. Čia ir yra visa esmė – pasakyt tik tam, kad pasakyt. Meras kitų žmonių pasisakymus vadina politikavimu, tačiau tai, ką jis pats sako ir yra ne kas kita kaip visiškas politikavimas. Tai visiškas nusišnekėjimas.

Juolab, kad tokios kalbos yra neteisingos ir žmonių, grįžusių iš Sibiro atžvilgiu. Tik pagalvokit, kiek yra pensininkų, praėjusių visą socializmo pragarą, tai kaip jiems jaustis girdint tokias kalbas? Aš pats esu tremtinys, todėl turiu teisę ir galiu pasakyt, kad tokius dalykus girdėti iš oficialios rajono Tarybos tribūno ir dar iš rajono vadovo lūpų – labai nemalonu.

Socializmo sistema paliko žmonėms daug nuoskaudų, įrėžė daug žaizdų, atėmė daug gyvybių, todėl ją taip neatsakingai eskaluoti politikuojant – labai  negražu“, – įsitikinęs R. Rimošaitis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video