Už atliekas šiemet mokėsime be chaoso?

 Už atliekas šiemet mokėsime be chaoso?

Praėjusiais metais pranešimai gyventojams apie mokėjimą už atliekų surinkimą ir tvarkymą sukėlė pačių gyventojų pyktį ir sumaištį Kėdainių rajono savivaldybėje. Šiais, 2018, metais gaunamų pranešimų nelydėjo nusiskundimų uraganas, tačiau klaidų vis tik neišvengta. Kėdainių rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjas Egidijus Grigaitis informavo, kad iš klaidų yra pasimokyta, ir šiais metais buvo ir dar bus išsiųsta apie keturiasdešimt tūkstančių pranešimų Kėdainių miesto ir rajono gyventojams, o neteisinga informacija pranešimuose šiais metais sudarė apie tris procentus. Tai daugiau kaip tūkstantis nepatenkintų  Kėdainių rajono savivaldybės gyventojų iš daugiau nei penkiasdešimties tūkstančių. Tačiau savivaldybės darbuotojai visų „nuodėmių“ neprisiima sau, kaltės kamuolį permesdami gyventojų pusėn.

Chaosą sukėlusios įmonės paslaugų atsisakyta

2017 metais buvo nuspręsta, kad mokėjimų už atliekų surinkimą ir tvarkymą administravimą turi vykdyti Kėdainių rajono savivaldybė, o ne seniūnijos. Ši sritis buvo patikėta Bendrajam skyriui. Ir tada prasidėjo chaosas. Savivaldybės koridorius užtvindė nepatenkinti gyventojai, telefonai kaito nuo skambučių, o reikalai į priekį judėjo vėžlio žingsniu. Visos strėlės buvo nukreiptos į Bendrojo skyriaus darbuotojus ir vedėją. Metai pasibaigė, atėjo kiti, ir pranešimai apie mokėjimus vėl pradėjo lankyti gyventojų pašto dėžutes. Tačiau šį kartą taifūno išvengta. Tai kas gi pasikeitė, paklausėme Kėdainių rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjo Egidijaus Grigaičio.

[quote author=“ E. Grigaitis.“]Konkursą laimėjusi UAB „Labbis“, deja, nesugebėjo atlikti užduoties ir nepateisino mūsų lūkesčių.[/quote]

„2017 metais samdėme įmonę, kuri galėtų sukurti mokesčių administravimo programą ir ją prižiūrėti. Konkursą laimėjusi UAB „Labbis“, deja, nesugebėjo atlikti užduoties ir nepateisino mūsų lūkesčių. Nors įmonė ir dirba su programomis, tačiau tokios specifinės programos diegimo patirties jie neturėjo“, – pakomentavo skyriaus vedėjas.

Sutartis su UAB „Labbis“ buvo nutraukta ir pradėta ieškoti kitos įmonės.

Šį kartą, sumažinus paslaugos teikimo, tiksliau, programos priežiūros laiką, sumažėjo ir paslaugos suma, todėl vadovaujantis LR įstatymais, konkursas nebuvo skelbiamas, o pasirenkama konkreti įmonė. Darbus patikėta vykdyti UAB „Technologinių paslaugų sprendimai“.

Išspręstos dar ne visos problemos

Priėmus sprendimą nutraukti sutartį su įmone, nepateisinusia lūkesčių, ir pasamdžius kitą įmonę, dirbti tapo daug lengviau. Pasak Bendrojo skyriaus aplinkos gerinimo specialistės Linos Zopelienės, programa problemų nebekelia. Tačiau tai nereiškia, kad problemos išnyko tarsi mostelėjus burtų lazdele. Apie tas problemas kartas nuo karto mums primena „Rinkos aikštės“ skaitytojai, skambindami į redakciją. Mes registravome jų klausimus bei nusiskundimus ir visus vienu metu  pateikėme savivaldybės atstovams.

Bendrojo skyriaus vedėjas E. Grigaitis pripažino, kad klaidų vis dar pasitaiko. Tačiau jis pabrėžia, kad  kartais klysta savivaldybės tarnautojai, o kartais patys gyventojai, kurie neįsigilina į pateiktą informaciją, o po to reiškia pretenzijas.

Na, ką gi – pasižiūrėkime ar tai yra tiesa. Mūsų klausimai, tiksliau, Jūsų, skaitytojai, skundai ir Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjo E. Grigaičio bei skyriaus aplinkos gerinimo specialistės L. Zopelienės atsakymai. Pradėkime.

Kėdainių rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjas Egidijus Grigaitis primena: „Trečiadienis yra gyventojų priėmimo diena.“ Algimanto Barzdžiaus nuotr. Laiško gavėjas šiuo adresu nebegyvena

Pirmoji situacija. Gyventojai  pasakojo apie situaciją: gauna žmogus laišką, kuris skirtas buvusio buto ar namo savininkui, iš kurio įsigytas būstas prieš dvejus metus, vardu. Kaip elgtis? Nešti laišką į paštą ir informuoti, kad toks asmuo nurodytu adresu jau nebegyvena, ar susirasti buvusį savininką ir perduoti jam tą laišką. Atverti voką, kuris adresuotas ne dabartiniam būsto savininkui, nepadoru. Šiuo atveju tie, kuriuos smalsumas pagavo už nosies ir atplėšė voką, buvo nustebinti: viduje mokėjimo pranešimas už atliekų surinkimą ir tvarkymą. O pranešime tiksliai surašyti dabartiniai buto ar namo gyventojai ir informacija, kokio dydžio mokestis yra paskaičiuotas. Taigi, voko, kuris adresuotas senajam būsto šeimininkui, viduje jo pavardės nė kvapo.

„Taip, turime pripažinti, kad tokių klaidų buvo. Taip yra todėl, kad šie duomenys yra gaunami iš skirtingų duomenų bazių. Gyventojų registro duomenys, pagal kuriuos yra skaičiuojamas mokestis kiekvienam asmeniui, yra gaunami iš gyventojų registro duomenų bazės. Šie duomenys atnaujinami kiekvieną mėnesį. Pranešimai nėra siunčiami kiekvienam atskirai – jie siunčiami būsto savininkui. Šie duomenys imami iš Nekilnojamojo turto registrų duomenų bazės, kuri… neatnaujinta nuo 2016 metų. Ir, jei per tą laiką būsto savininkas pasikeitė, tai adresatas, kuriam skirtas pranešimas, nepakito“, – situaciją pakomentavo Bendrojo skyriaus vedėjas E. Grigaitis.

Pranešimai siunčiami tris kartus per metus

Antrasis klausimas, kuris rūpėjo mūsų skaitytojams: asmenys, kurie turi ne tik nuosavą būstą, bet ir garažą ar sodą, pranešimų dar negavo. Buvo žadėta, kad tokie laiškai pasieks gyventojus iki rugpjūčio pabaigos. Rugsėjo vidury žmonės laiškų nesulaukė.

Pasak E. Grigaičio, prieš išsiunčiant pranešimus nuspręsta viską dar kartą atidžiai patikrinti, kad būtų sumažinta galimų klaidų tikimybė ir išvengta kitų nesklandumų. Taigi, laiškus žmonės jau turėjo gauti. 

[quote author=“Aut. past.“]Atverti voką, kuris adresuotas ne dabartiniam būsto savininkui, nepadoru. Tačiau viduje informacija, skirta dabartiniam savininkui.[/quote]

Tai reiškia, kad pranešimus šie gyventojai turėjo gauti rugsėjo pabaigoje.

O gruodžio mėnesį pranešimai bus siunčiami asmenims, besiverčiantiems individualia veikla ar turintys verslo liudijimus.

Pyragaičių kepėjas ir fotografas moka vienodai

Galime bandyti prognozuoti: gruodžio mėnesį kils dar viena pasipiktinimo banga. Tokio paties dydžio mokestį privalo mokėti ir tas, kuris gamina produkciją, ir tas, kuris užsiima intelektualia veikla. Kiekvienas supranta, kad maisto gamintojas prigamina ir atliekų, o štai vertėjas arba fotografas?

„Kėdainių rajono savivaldybė duomenis apie asmenis, besiverčiančius individualia veikla, gauna iš Mokesčių inspekcijos. Tačiau pateikiami tik bendrieji duomenys, neišskiriant, kokia konkrečia veikla asmuo užsiima“, – sako E. Grigaitis.

Jis informavo, kad gyventojai, užsiimantys intelektine veikla, turi teisę kreiptis į savivaldybės Bendrąjį skyrių. Reikia pateikti individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą ir prašymą atleisti nuo rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Šiuos dokumentus taip pat galima pateikti elektroniniu paštu.  

Kėdainių rajono savivaldybės administracijoje yra sudaryta komisija, kuriai tie prašymai pateikiami.

Kiek atliekų prigamina žmogus po žeme?

Trečiasis aktualus klausimas. Mokestis už atliekas skaičiuojamas ir mirusiems asmenims.

„Tai neįmanoma, – kategoriškai teigia aplinkos gerinimo specialistė L. Zopelienė. – Kaip jau minėjau, gyventojų registro duomenys atnaujinami kartą per mėnesį. Tad, jeigu asmens jau nebėra tarp gyvųjų, tai jo negali būti ir gyventojų registre.“

Tačiau specialistė spėja, kad pasipiktinimas gali kilti tuo atveju, jeigu žmonės nesusitvarko paveldėjimo dokumentų. Neturi laiko arba paprasčiausiai nenori šito padaryti. Tada pranešimas siunčiamas mirusio asmens vardu su prierašu – „turto paveldėtojams“.

Be to, šiuos duomenis savivaldybei teikia ir Civilinės metrikacijos skyrius. Pranešimai asmenims, turintiems tik gyvenamąjį būstą, parengiami ir išsiunčiami iki liepos mėnesio. Tad, jei žmogus Anapilin iškeliavo balandį, mokestis už tuos kelis mėnesius yra skaičiuojamas ir pranešimas siunčiamas.

[quote author=“Aut. past.“]Jeigu kabinete yra interesantas ir darbuotojas kalbasi su juo, tuo pačiu metu kalbėti su trečiuoju asmeniu telefonu ar užėjusiu, kad ir trumpam kažko paklausti, nerekomenduojama.[/quote]

Atsakymo paieškos kartais būna bevaisės

Skyriaus vedėjas ragina gyventojus kreiptis į darbuotojus, tačiau skaitytojai skundžiasi, kad su jais niekas nekalba. Štai dar vienas klausimas, į kurį stengiamės rasti atsakymą: skambina žmonės nurodytais telefonais, o girdi ne informaciją, tik telefono signalą, nes ragelio niekas nepakelia.

Skyriaus vedėjas dar kartą primena, kad gyventojai, turintys klausimų apie rinkliavą už atliekų surinkimą ir tvarkymą, gali užeiti į savivaldybę 300, 309 ir 311 kabinetus. Gyventojų priėmimo diena – trečiadienis, tačiau žmonės nepaiso tos informacijos ir ateina bet kurią savaitės dieną, todėl darbuotojai interesantus priima kitomis dienomis.  

O kaip su skambučiais?

„Nekantrūs žmonės, – darbuotojų pusėn stoja Bendrojo skyriaus vedėjas. – Pirmiausia pripažinkime, kad 8 valandas nė vienas žmogus negali išsėdėti vienoje vietoje. Net ir Darbo kodekse numatyta, kad dirbantiesiems kompiuteriu priklauso 5–10 minučių pertrauka kas valandą.

Vadovas papasakojo ir apie nerašytą taisyklę bei jo paties rekomendacijas darbuotojams. Jeigu kabinete yra interesantas ir darbuotojas kalbasi su juo, tuo pačiu metu kalbėti su trečiuoju asmeniu telefonu ar užėjusiu, kad ir trumpam kažko paklausti, jis nerekomenduoja.

Šiais metais geriau nei pernai

Mokestį už atliekų surinkimą ir tvarkymą gyventojai privalo sumokėti iki gruodžio 31 dienos. Kėdainiškiai sąžiningi – skolininkų už 2017 metus yra labai nedaug. Tikimasi, kad ir šiais metais  gyventojai suspės laiku sumokėti. Net ir tie, kuriems pranešimai jau mėnesį vėluoja, ir tie, kurie neišdrįso praplėšti voko, adresuoto ne jiems.  

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video