Kur teikiama trumpalaikė neįgalaus asmens globa?

 Kur teikiama trumpalaikė neįgalaus asmens globa?

Algimanto Barzdžiaus/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Į laikraščio „Rinkos aikštė“ redakciją paskambinęs skaitytojas išreiškė susirūpinimą: „Ar Kėdainiuose yra vietų, kur būtų galima palikti neįgalų asmenį? Anksčiau slaugytas dviejų asmenų, dabar jis liko tik su manimi. Negaliu jo palikti vieno, o pačiam reikia dirbti, pasitikrinti sveikatą, susitvarkyti mieste reikalus. Ką daryti?“ – klausė jis. Ar tokios paslaugos Kėdainiuose esama, pasiteiravome VšĮ Gyvenimo namų sutrikusio intelekto asmenims direktorės Astos Rekštienės bei Kėdainių bendruomenės socialinio centro direktorės Rūtos Kaupienės.

„Mūsų įstaigoje žmonės yra su proto negalia. „Gyvenimo namuose“ teikiame ilgalaikę socialinę priežiūrą, neteikiame dienos socialinės globos. Žmonės pas mus gyvena ištisus metus. Turime 20 vietų ir jos visos yra užimtos. Šalia mūsų yra Kėdainių bendruomenės socialinis centras, kuriame yra dienos centras, tačiau tenai žmonės taip pat yra su proto negalia“, – atsakė „Gyvenimo namų“ direktorė A. Rekštienė.

[quote author=“R. Kaupienė“]Kėdainiuose tokių laikinų priežiūros namų nėra.[/quote]

„Šlapaberžės globos namuose teikiama dienos socialinė globa. Ši paslauga atsiradusi visai neseniai. Ten žmonėms su negalia galima gauti prieglobstį laikinai, iki pusės metų. Žmogus, kuris globoja žmogų su negalia, neturėdamas galimybės jo palikti vieno turėtų kreiptis į Šlapaberžės instituciją ir pasiteirauti dėl dienos socialinės globos neįgaliam asmeniui. Ten jį informuos – kur važiuoti, kokius dokumentus reikalinga turėti, nes Kėdainiuose tokių laikinų priežiūros namų nėra.

Mūsų centre yra dienos socialinė globa asmenims su proto negalia. O iš asmens klausimo supratau, jog žmogus jau yra globojamas tam tikrą laiką, tačiau dėl savo rūpesčių asmuo neįgaliuoju toliau rūpintis negali. Tokiu atveju idealiausia kreiptis į Šlapaberžės globos namus. Jie yra pritaikyti neįgaliesiems – globos namų direktorė, bendradarbiaudama su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pritaikė jiems reikalingą infrastruktūrą – įrengti dušai, vonios, keltuvai, visur nepriekaištinga švara, ypatingas dėmesys skiriamas neįgaliųjų priežiūrai. Neįgalieji turi labai daug veiklos, užimtumo“, – teigė R. Kaupienė.

Taigi, įstaigos žmogui, norinčiam neįgalųjį palikti tik keletui valandų, Kėdainiuose kol kas nėra. Atokvėpio paslaugos prižiūrintiems neįgaliuosius kol kas nėra suteikiamos. Pasak R. Kaupienės, savivaldybėje kol kas tokių planų nėra. Tačiau ji viliasi, kad, esant poreikiui, būtų galima ką nors organizuoti, paslaugas plėsti.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video