Patarimai, kaip dekoruoti namus ir velykinį stalą

 Patarimai, kaip dekoruoti namus ir velykinį stalą

Velykos tituluojamos kaip viena gražiausių pavasario švenčių. Tai – gamtos prisikėlimo šventė, kai širdį ima džiuginti pirmieji pasirodantys gėlių daigeliai bei sprogstantys medžių pumpurai. Ir nors už lango dar kartais paspaudžia šaltukas, pavasarinę nuotaiką galima susikurti namuose. Kaip pirmosios gėlės, augalai bei žalumynai namams gali suteikti Velykų dvasią ir papuošti šventinį stalą, pataria gėlių krautuvėlės „Tik gėlės“ floristė.

Viskas iš gamtos

„Kasmet tiek namų, tiek stalo puošybos tendencijos išlieka tos pačios. Galbūt tik kasmet prisideda vienas kitas naujas gėlės žiedas, tačiau visų velykinių dekoracijų ir kompozicijų pagrindas – sužaliavusios beržų šakos, kačiukai, samanos, šakelės iš miško. Pavasarinėms dekoracijoms tinka viskas, kas yra iš gamtos“, – teigia „Tik gėlių“ vadovė floristė Vilma Matulionienė.

Viskas akių lygyje

Floristė sako, jog ant stalo tinka dėti viską, kas netrukdo žmonėms bendrauti.

„Nereikėtų pristatyti didelių vazų su didžiulėmis puokštėmis ar šakomis – tai galioja bet kokiai šventei, ne tik Velykoms. Atminkite, kad prie stalo svarbiausia yra bendravimas, o visa kita – tik detalės. Tikrai pakanka gyvų gėlių kompozicijos platesniame vazonėlyje, vazonėlio narcizų ar puokštelės geltonų tulpių. Svarbiausia, kad viskas būtų akių lygyje ir galėtume matyti vieni kitus“, – pataria V. Matulionienė.

[quote author=“V. Matulionienė“]Spalvos turi būti švelnios, bet nešaukiančios, kad tiktų pavasario atgimimo ir žydėjimo pradžios tematikai.[/quote]

Pašnekovės teigimu, jau daug metų velykiniam stalui puošti populiariausios gėlės išlieka tulpės ir narcizai, tačiau jei jūsų kieme auga snieguolės, jų galite ne tik pasiskinti, bet ir išsikasti bei pasigaminti puikias dekoracijas tiek vazonėlyje, tiek taurėje, nes svogūninės gėlės puikiai gyvena ir be žemių, joms pakanka tik vandens.

„Taip pat ant stalo puikiai tinka ir skinti hiacintai. Tai ankstyva pavasario gėlė, kurios nerasi rudenį ar vasaros viduryje. Tiesa, pirkėjai dažniausiai baiminasi stipraus jų kvapo, tačiau kaip gėlė ji išties mėgstama, – priduria floristė. – Na, o kadangi Velykos yra pavasario, gamtos pabudimo šventė, žalia ir geltonos spalvos turbūt niekada neišeis iš mados ir bus visada dominuojančios. Todėl tiek gėlės, tiek įvairios dekoracijos bei kompozicijos su šiomis spalvomis puikiai tiks šventiniam stalui“, – užtikrina floristė.

Taip pat šventinis stalas neatsiejamas nuo žvakių. Pašnekovės teigimu, jei ant velykinio stalo uždėsite raudoną arba violetinę žvakę, kuri labiau tinka kalėdiniam, prašausite pro šalį.

„Todėl siūlyčiau rinktis pastelinių spalvų žvakes: baltas, gelsvas, žalsvas. Spalvos turi būti švelnios, bet nešaukiančios, kad tiktų pavasario atgimimo ir žydėjimo pradžios tematikai. Pastelinės spalvos tarpusavyje niekada nesipjauna. Na, o jei norisi ryškių spalvų, rinkitės geltoną arba žalią“, – pataria V. Matulionienė.

[#gallery=1332#]

Namų dekoracijos

Pašnekovės teigimu, namų dekoracijoms taip pat tinka daug įvairiausių dalykų – kompozicijos su gyvomis gėlėmis, dekoratyviniais kiaušiniais, ant šakų pakabintais paukšteliais ir netgi pavasariniai vainikėliai, kurie gali būti ne tik dedami ant stalo, bet ir kabinami virš jo. Na, o jį papuošti taip pat labai paprasta – puikiai tiks minėtieji paukšteliai, viščiukai, kiaušiniai bei kiti pavasario motyvai. Žinoma, velykinis vainikas bus daug patrauklesnis, jei jis bus papuoštas jau sužaliavusiomis šakelėmis.

[quote author=“V. Matulionienė“]Atminkite, kad prie stalo svarbiausia yra bendravimas, o visa kita – tik detalės. Svarbiausia, kad dekoracijos būtų akių lygyje ir galėtume matyti vieni kitus.[/quote]

Susikurkite sau šventę

Jei manote, kad neturite menininko gyslelės ir galvojate, kad patiems pasigaminti velykinės kompozicijos nepavyks, parduotuvė „Tik gėlės“ siūlo įvairiausias kompozicijas iš tokių pavasarinių gėlių kaip vilkdalgiai, kalankės, narcizai, hiacintai, taip pat žvakių kompozicijas, gėlių vazonėlius, kurie tiks ne tik šventiniam stalui, bet ir kavos staliukui ar komodai papuošti.

„Per daug metų pastebėjome, kad žmonės vis daugiau pinigėlių skiria švenčių dekorui gėlėmis. Nežinau, kokios aplinkybės tai lėmė, tačiau akivaizdu, kad žmonėms nebekanka nudažyti kiaušinius ir sočiai pavalgyti. Priešingai, jiems norisi sukurti sau šventę.

Netgi suvokdami, kad skintas gėlės žiedas yra tarsi prabangos prekė, kadangi jis nėra ilgaamžis dalykas, žmonės net ir kasdienai vis dažniau nusiperka puokštelę gėlių. Na, o per šventes važiuojant pas tėvus ar senelius, šalia kiaušinių kraitelės gėlės tampa neatsiejama lauktuvių dalis“, – tikina floristė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video