„Šiukšlių rinkliavą“ moka Kėdainiams, nors čia nedirba

 „Šiukšlių rinkliavą“ moka Kėdainiams, nors čia nedirba

Kėdainių rajono politikų įvestas mokestis už buitinių atliekų surinkimą bei tvarkymą papiktino individualiai dirbančius žmones. Laisvai samdomi statybų meistrai sakė nežinia už ką turintys  papildomai mokėti 9 eurų metinį mokestį už komunalines atliekas, nors jų darbo pobūdis nėra kaip nors susijęs su šiukšlinimu. Kita vertus, statybininkai sakė dirbantys visoje Lietuvoje, tačiau mokestį vis vien privalantys mokėti Kėdainių rajono savivaldybei.

Nusprendė apmokestinti visus

Bandymas apskaičiuoti, kas daugiausia sugeneruoja šiukšlių, ir atitinkamai apmokestinti privaloma vietine rinkliava už atliekų surinkimą bei tvarkymą Kėdainių rajone virto komišku nesusipratimu.

Metiniu 9 eurų rinkliavos mokesčiu „apdovanoti“ visi kėdainiečiai, kurie dirba pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą. Šiame sprendime iš pirmo žvilgsnio esama logikos – veiklą vykdantis žmogus kažkur dirba, tad generuoja tam tikrą atliekų kiekį. O jas kažkam reikia surinkti, išvežti tvarkyti…

[quote author=“Aut. past.“]Daugiabutyje gyvenantis A. Ragas turi mokėti ne tik 17 eurų metinį mokestį už šiukšlių išvežimą, bet ir 9 eurus už tai, kad dirba statybose.[/quote]

O jeigu individualią veiklą užregistravęs žmogus pragyvenimui užsidirba vertėjaudamas, tvarkydamas buhalterinę apskaitą, ar individualiai mokydamas vaikus muzikos? Kaip apskaičiuoti buitinių atliekų kiekį, kurį jis papildomai sukuria dirbdamas?

Kėdainietis mūrininkas Antanas Ragas sakė nesuvokiantis, kodėl dirbda- mas kituose rajonuose turi mokėti mokestį Kėdainių rajono savivaldybei. Statybininkas ironizavo mūrijantis ir betonuojantis, o šis darbas neturi nieko bendra su šiukšlinimu. G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.Lieja betoną, o ne šiukšlina

Kėdainių gyventojas Antanas Ragas pragyvenimui užsidirba mūrydamas ir betonuodamas. Kartu su kolegomis statybininkais jis darbuojasi ne tik Kėdainių rajone. Vyksta ir į kitus regionus, kur gauna užsakymų. 

Kadangi verčiasi individualia veikla, lieja pamatus, betonuoja grindis ir taip toliau, daugiabutyje gyvenantis A. Ragas turi mokėti ne tik 17 eurų metinį mokestį už šiukšlių išvežimą, bet ir 9 eurus už tai, kad dirba statybose. 

„Nesuvokiu, kodėl privalau mokėti metinį 9 eurų mokestį. Kėdainių rajone dirbu ne taip jau dažnai, kartais užsakymų visai neturiu. Dabar Birštone turime darbų, tik dėl užklupusių šalčių veiklą laikinai teko sustabdyti. Nepaisant to, vis vien esu pripažintas didesniu šiukšlintoju nei kiti gyventojai ir turiu mokėti papildomą mokestį“, – piktinosi į „Rinkos aikštės“ redakciją užsukęs laisvai samdomas statybų meistras.

Vyras pripažino – 9 eurai tikrai nėra didelė suma savo amatą išmanančiam, dirbančiam žmogui. Tačiau jį piktina priimtas valdžios sprendimas visiškai neįsigilinant į veiklos pobūdį. 

„Dirbant statybose visų susidariusių atliekų, šiukšlių išvežimu rūpinasi darbų vadovas arba jų užsakovas. Tai jis, o ne aš – samdomas darbuotojas, sumoka už atliekų išvežimą. Kita vertus, kodėl Kėdainių rajonui turiu mokėti mokesčius, jeigu dirbu visai kitame rajone“, – stebėjosi mūrininkas-betonuotojas.

Mokestis supykdė laisvuosius statybininkus

A. Ragas minėjo suprantantis sprendimą papildomu vietinės rinkliavos mokesčiu apmokestinti ne tik įmones, bet ir vadinamuosius patentininkus. Juk iš tiesų nemažai žmonių dirba pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą, o jų veiklos mastai kartais prilygsta nedidelės įmonės pajėgumams. 

„Tačiau reikia atsižvelgti į tai, ar žmogus turi pastovią darbo vietą, savo prekyvietę, kioską ar dirbtuves. Galbūt ir garažą, kuriame kažką remontuoja, tad ir šiukšlių gali susidaryti. O mano situacija – visiškai kitokia, nuolatinės, pastovios darbo vietos neturiu, kur gaunu užsakymų – ten ir dirbu“, – kalbėjo į redakciją užsukęs meistras.

Jis tikino – sprendimas laisvai samdomiems statybininkams skirti papildomą 9 eurų rinkliavos mokestį supykdė ir kitus šioje srityje dirbančius kėdainiečius. Pranešimą apie rinkliavą gavęs 73 metų senjoras dokumentą suplėšė, pareiškęs, jog rinkliavos vis vien nemokės.

Už atliekų išvežimą sumoka pats

„Statybos Kėdainiuose jau kuris laikas sustoję, miestas sensta, tad čia daug tikrai neužsidirbsi. Todėl su kolegomis ir vykstame dirbti ten, kur gauname užsakymų. Jeigu išmanai savo darbą, jį atlieki kokybiškai ir sąžiningai, užsakymų visada bus. Tačiau kodėl tuomet reikia mokėti tą 9 eurų metinį šiukšlinimo mokestį?“ – klausė kitas kėdainietis vidaus apdailos darbų meistras vardu Algis.

[quote author=“Aut. past.“]Kėdainių miesto gyventojai už metus vienam asmeniui moka 17 Eur, o kaimiškų vietovių gyventojai – 11 Eur rinkliavos mokestį už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.[/quote]

Pagal individualios veiklos pažymėjimą statybvietėse dirbantis meistras tikino už atliekų išvežimą jis visada sumokantis pats arba tai padaro jį samdantis darbų vadovas. Už ką reikia mokėti Kėdainių rajono savivaldybei, vyras sakė nesuvokiantis.

„Pavyzdžiui, šiuo metu dirbu Kaune, o paskui darbai laukia jau kitame Lietuvos gale. Kai reikia išsivežti statybinį laužą, sumoku tam, kuris jį utilizuoja“, – pasakojo apdailininkas.

Meistras ironizavo – sumokėjęs vietinės rinkliavos mokestį Kėdainių rajono savivaldybei jis gali reikalauti, jog rajono komunalininkai suteiktų atitinkamą paslaugą.

„Tegul skiria man individualų šiukšlių konteinerį, savivaldybė ar miesto seniūnija atveža jį ten, kur dirbu. O paskui, kai prisipildys statybinių atliekų, jį išveža atgal į Kėdainius. Suprantu, jeigu turėčiau savo biurą, nuolatinę darbo vietą, kur kauptųsi atliekos. Tačiau dabar, kai dirbu visoje šalyje, už ką man mokėti Kėdainiams?“ – klausė Algis.

Aplankęs valdininkus nusivylė

Apdailos meistras minėjo aptarti šios situacijos nuvykęs į rajono savivaldybę, kur dirba jo žmona. Sutuoktinės palydėtas į trečiąjį aukštą kėdainietis sakė nusivylęs valdininkių abuojumu. 

„Man buvo paaiškinta, jog dirbant statybvietėse susidaro ne tik statybinės atliekos, esą papietavus lieka kokių nors popierių. Dar buvo pareikšta, jog tokį sprendimą priėmė rajono savivaldybės taryba. Pasakiau, jog neturiu daugiau ką kalbėti ir išėjau“, – apsilankymo savivaldybėje įspūdžiais pasidalino apdailininkas. 

Vyras neslėpė pasipiktinimo ir šį sprendimą dėl vietinės rinkliavos už komunalines atliekas priėmusiems rajono politikams, jų adresu negailėjo riebių žodžių. Meistras sakė dirbęs bent pas du žinomus savivaldybės tarybos narius, tikino, jog santykiai su valdžios atstovais puikūs būna, kol darbai nebaigti.

„O paskui – geriausiu atveju gatvėje pamatęs galvą linkteli. Kabinetuose sėdėti, rankas kilnoti jie temoka. Kažkas pasakė, jog veiklą reikia „apibilietuoti“, visi tam pritarė. Kiti kolegos statybininkai žinodami, kad žmona savivaldybėje dirba klausia – už ką tuos 9 eurus reikia mokėti? Ką aš jiems galiu paaiškinti?“ – sakė šiuo metu Kaune dirbantis meistras. 

Kalta mokesčių inspekcija?

Kodėl Kėdainių rajone susiklostė ši situacija, kai papildomu 9 eurų metinių rinkliavos mokesčiu apmokestiname visi be išimties pagal verslo liudijimą ar individualią veiklą dirbantys gyventojai?

Rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vyr. specialistė Laura Čiteikė sakė, jog sprendimą dėl rinkliavos savivaldybės taryba priėmė 2016 metų gruodžio 30 dieną. 

Pasak valdininkės, individualiai dirbantys gyventojai metine vietine rinkliava nenumatant išimčių vienai ar kitai veiklos sričiai apmokestinami todėl, kad Valstybinė mokesčių inspekcija viešai neskelbia duomenų, kokio pobūdžio veiklą vykdo kiekvienas verslo liudijimą ar individualią veiklą turintis asmuo.

„Todėl, gyventojui nesikreipus asmeniškai, neįmanoma nustatyti, ar jo vykdomoje veikloje gali susidaryti komunalinių atliekų“, – akcentavo L. Čiteikė.

Taigi, susidaro situacija, kai visi dirbantys asmenys yra apmokestinami dvigubai – už komunalines atliekas moka asmeniškai, kaip gyventojai ir kaip juridiniai asmenys (už dirbančiuosius pagal darbo sutartį moka darbdavys, o dirbantys su verslo liudijimais/individualiomis veiklomis moka patys).

Siūlo kreiptis raštu

O ką daryti tiems gyventojams, kurie nors ir registravę individualią veiklą ar turintys verslo liudijimą, tačiau dirba už Kėdainių rajono ribų, arba jų veiklos pobūdis toks, jog papildomas atliekų kiekis nėra generuojamas?

Savivaldybės atstovė, Bendrojo skyriaus vyr. specialistė L. Čiteikė tikino, kad išeitį visgi galima rasti.

„Asmenys, kurie mano, kad dirbdami pagal verslo liudijimą ar vykdydami individualią veiklą nesukaupia komunalinių atliekų, gali kreiptis į Kėdainių rajono savivaldybės administraciją 101 kab. ir pateikti prašymą neskaičiuoti vietinės rinkliavos. Prašyme būtina nurodyti, kokia veikla užsiima bei prie prašymo pridėti verslo liudijimo/individualios veiklos pažymos kopiją ir asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją. Gauti prašymai bus nagrinėjami komisijos posėdyje ir apie priimtą sprendimą gyventojai bus informuoti raštu“, – sakė valdininkė.

Gali kreiptis dėl veiklos nevykdančių įmonių

„Asmenys, kurių gyvenamosiose vietose yra registruotos įmonės, tačiau jos veiklos nevykdo arba ją vykdo už Kėdainių rajono ribų gali kreiptis į Kėdainių rajono savivaldybės administraciją 101 kab. ir pateikti prašymą neskaičiuoti vietinės rinkliavos. Kartu su prašymu būtina pateikti dokumentus įrodančius, kad veikla vykdoma ne Kėdainių rajono ribose“, – teigia L. Čiteikė.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video