Tinkama asmens higiena padeda išsaugoti sveikatą

 Tinkama asmens higiena padeda išsaugoti sveikatą

Asmens higieninio elgesio įpročiai pradedami formuoti dar vaikystėje, todėl daugelis žino ir supranta, jog asmens higiena yra atskira higienos dalis, tirianti kūno, drabužių, avalynės priežiūrą, buitines ir aplinkos sąlygas bei nustatanti normas ir taisykles, padedančias išsaugoti ne tik sveikatą, bet ir sudaryti tinkamus higieninio elgesio įpročius.

Su blogu nuo asmens sklindančiu kvapu neretai tenka susidurti didesnėse miniose, uždarose patalpose, laukiant prie gydytojo kabineto, stovint  prekybos centruose susidariusiose eilėse, dirbant aptarnavimo srityje ir kitur. Kaip tas blogas kvapas atsiranda? Ką daryti, kad jo išvengtume?

Odos priežiūra

„Kalbant apie asmens higieną labai svarbu pabrėžti, jog žmogus negalėtų gyventi be odos, todėl ją reikia tinkamai prižiūrėti. Suaugusio žmogaus oda, priklausomai nuo jo ūgio, sveria nuo 4 iki 7 kilogramų, o jos paviršiaus plotas sudaro nuo 1 iki 2 kvadratinių metrų.  Odoje yra kraujagyslių, nervų, raumenų skaidulų, o jos priedai – plaukai, nagai, riebalų ir prakaito liaukos. Pastarosios išsidėsčiusios pažastyse, apie krūtų spenelius, kirkšnyse, tarpvietėje, odos ir poodžio sandūroje.

Oda – mūsų jutimo organas, kuris reguliuoja visą mūsų kūno temperatūrą ir padeda apsaugoti organizmą nuo mechaninių pažeidimų, neigiamų aplinkos veiksnių poveikio. Na, o pačią odą nuo bakterijų, grybelių, virusų patekimo ir nuo cheminių medžiagų poveikio apsaugo ant jos paviršiaus esanti riebalų ir prakaito liaukų sekretų apsauginė emulsinė plėvelė. Taip pat mūsų oda yra neatsiejama nuo imuninės sistemos. Jei oda sveika, žmogaus imunitetas taip pat bus geresnis“, – teigia Kauno visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyriaus vedėja Ona Šulcienė.

Tinkami higieninio elgesio įpročius padės jums būti gerokai sveikesniais. / „Rinkosaikste.lt“ koliažasParfumerija problemos neišspręs

Kaip pasakoja O. Šulcienė, prakaitavimas – normali žmogaus organizmo reakcija. Vien per parą esant įprastomis sąlygoms prakaito liaukos išskiria 600 ml vandens. 

„Šviežias prakaitas yra bekvapis, tačiau jei jis susimaišys su senesnio prakaito likučiais ir riebalų liaukų sekretu ant išorinio odos sluoksnio, susidarys ne tik labai gera terpė bakterijoms daugintis, bet ir joms dauginantis atsiras specifinis, nemalonus, stiprus ir aitrus kvapas. Todėl  kasdien du kartus per dieną – ryte ir vakare – žmogus turėtų nusimaudyti, ir, žinoma, kasdien keisti apatinius rūbus bei kojines. Pagal nustatytas asmens higienos normas ir taisykles, tinkamiausia vandens temperatūra prausimuisi yra 35–37 °C. Taip pat reikia pridurti, jog pagrindinė higienos priemonė prausiantis yra muilas, taip pat dėl sudėtyje esančių odos drėkinamųjų ir maitinamųjų ingredientų kuo puikiausiai tinka naudoti ir dušo želę“, – sako O. Šulcienė.

Kaip teigia pašnekovė, su prakaitavimu susijusių problemų jokia parfumerija išspręsti negali, tačiau siekiant sumažinti prakaito kiekį gali padėti antiprespirantai. Tuo tarpu dezodorantai prakaitavimo tikrai nesumažins, tačiau prislopins jo kvapą. Jei naudojate šias priemones, atminkite, jog jos turi būti tepamos ant švarios, su muilu nuplautos ir nusausintos odos, o vakare prieš miegą nuplaunamos.

Intymių kūno vietų priežiūra

O. Šulcienė priduria, jog lytinių organų priežiūra taip pat yra labai svarbi. Šios kūno srities oda plonesnė ir jautresnė, gausiau prakaituoja ir yra plaukuotesnė, todėl čia užsilaiko odos pleiskanos, prakaito ir šlapimo lašeliai bei riebalų dalelės, kurios sudaro palankias sąlygas  daugintis bakterijoms ir skleisti blogą kvapą.

„Intymias vietas taip pat reikia apsiplauti ne rečiau kaip du kartus per dieną. Ir plauti jas ne kempine, o rankomis, nes bakterijos nuo rankų nutekės, o į kempinę įsigers. Na, o apatinis trikotažas turėtų būti  kuo natūralesnis ir, žinoma, kasdien keičiamas“, – sako O. Šulcienė.

Plaukų priežiūra

Jei norite, kad plaukai būtų švarūs tikrai nebūtina jų trinkti su daug šampūno, nes taip galite pažeisti plaukų struktūrą. Jei jūsų plaukai linkę riebaluotis – trinkti juos reikia kasdien ar 4 kartus per savaitę, o jeigu sausi – 1–2 kartus.

Ir, žinoma, neikite šlapia galva į šaltą aplinką, nes tai kenkia ne tik plaukams, bet ir jūsų sveikatai.

Rankų ir kojų priežiūra

„Kiekvienas turėtų atminti, jog rankas būtina plauti ne tik prieš valgį, bet ir kiekvieną kartą pasinaudojus tualetu, po to,  kai grįžtate iš lauko, kai paglostote gyvūnus ir kita.  

Kalbant apie kojų priežiūrą, svarbu ne tik jas nusiplauti ar nusikarpyti nagus, bet ir atkreipti dėmesį į tarpupirščius. Ten yra šilta ir drėgna, todėl susikaupusi negyvų odos ląstelių masė sudaro palankią terpę daugintis mikroorganizmams, kurie savaime sukelia nemalonų kvapą. Plauti kojas rekomenduojama su muilu ar dušo žele“, – teigia O. Šulcienė.

Drabužių ir priežiūra

Drabužiai – taip pat neatsiejama asmens higienos dalis, todėl renkantis apdarus vertėtų atkreipti dėmesį į tam tikrus aspektus.

„Kada žmonės dirbo sunkius darbus, jie nešiojo lininius drabužius. Tai labai geras pluoštas, sugeriantis prakaitą ir palaikantis normalią kūno temperatūrą.

Geriau bet kokio pluošto drabužių nenešioti, priešingai, atsižvelgti, iš ko jis sudarytas. Žinoma, rekomenduojama dėvėti natūralaus pluošto drabužius – lininius, medvilninius – ypač jei tai apatainis trikotažas, kojinės ar pirštinės. Viršutinių drabužių pluoštui galima skirti mažiau dėmesio, tačiau svarbu, kad jie nevaržytų kūno judesių, nespaustų kvėpavimo sistemos.

Drabužiai mums reikalingi, kad apsaugotų mus nuo karščio, nuo šalčio, reguliuotų kūno temperatūrą, todėl visuomet rekomenduojama dėvėti kelių sluoksnių drabužius, ypatingai vaikams, kad šie neperkaistų ar nesušaltų“, – pabrėžia O. Šulcienė.

Pašnekovė priduria, jog drabužius reikėtų skalbti po kiekvieno dėvėjimo. Ypatingai tuos, kurie yra arčiausiai kūno: marškinėliai, palaidinės, megztiniai, apatinis trikotažas. Netgi naktiniai ir pižama turėtų būti keičiami kasnakt.

„Na, o kad iš batų nesklistų nemalonus kvapas, reikėtų avėti odinę avalynę. Pėdos skliautas stovint ar einant pailgėja ir praplatėja apie 0,5 cm, todėl perkant batus būtina pavaikščioti. Juos reikia vėdinti, ir tinkamai prižiūrėti.

Taip pat labai svarbu dažnai keisti patalynę. Įprastai viešbučiuose ji keičiama kasdien. Na, o namuose reikėtų keisti bent kas savaitę, kad joje neliktų prakaito, odos, riebalų“, – teigia O. Šulcienė.

Kodėl sunaudojame mažiau vandens?

„Daugelis pamiršta, o gal ir nežino, jog žmogaus kvapas priklauso ne tik nuo to, kaip jis dažnai prausiasi, bet ir nuo to, ką jis valgo. Visavertis, įvairus, šviežias, naminis, be konservantų be jokių cheminių medžiagų ar mikroorganizmų maistas padės išvengti nemalonaus kvapo.

Taip pat nemalonus kvapas nuo žmogaus sklinda, jei jei jis rūko ar vartoja alkoholį. Jeigu kitas žmogus nerūko, tokie kvapai jam gali kelti diskomfortą“, – sako O. Šulcienė.

Kalbant apie asmens higiena, negalime nepaminėti vandens. Kaip teigia pašnekovė, jei anksčiau vienas žmogus per dieną sunaudodavo apie 200 litrų vandens, tai šiandien vienas žmogus sunaudoja vos 70 litrų.

„70 litrų loyg ir nemažai, tačiau išnaudojamas vandens kiekis skaičiuojamas ne tik valgymui, bet ir tualetui, prausimuisi, drabužių skalbimui, indų plovimui ir kita. Panašu, jog žmonės taupo. Tačiau net ir taupydami vandenį, galime būti tvarkingi ir švarūs“, – teigia O. Šulcienė.

Tam, kad oda būtų tinkamai prižiūrėta:

  1. Valgykite visavertį, įvairų maistą.
  2. Atsisakykite žalingų įpročių.
  3. Rinkitės ir dėvėkite tinkamus rūbus ir avalynę.
  4. Naudokite kaip įmanoma natūralesnes kosmetikos ir higienos priemones, tinkančias jūsų odai.
  5. Įsitikinkite, ar jų galiojimo laikas nepasibaigęs.

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video