Vis daugiau kėdainiečių butus nuomoja legaliai

 Vis daugiau kėdainiečių butus nuomoja legaliai

Išsinuomoti butą Kėdainiuose nėra lengva, mat šiame mieste paklausa viršija pasiūlą, o ir butų nuomos kainos pastaruoju metu ženkliai šoktelėjusios. 1–3 kambarių buto nuoma per mėnesį gali atsieiti maždaug nuo 50 iki 150 eurų. Prie šios sumos nuomininkams dar prisideda ir komunaliniai mokesčiai: už sunaudotą elektros energiją, karštą ir šaltą vandenį, vadinamąjį „gyvatuką“, už šildymą. Žinoma, ir mokesčiai namo administratoriui ar bendrijai ne tik už administravimą, bet ir už šilumos tinklų priežiūrą, o taip pat ir kitas teikiamas paslaugas.

Daugiau legalių nuomotojų

Nuomojamų butų Kėdainiuose trūksta, tačiau džiugina tai, kad vis daugiau kėdainiečių šia veikla užsiima legaliai. Štai šių metų sausio–liepos mėnesiais verslo liudijimą „Gyvenamųjų patalpų nuoma“ buvo įsigiję 25 Kėdainių rajono gyventojai, kurie valstybės biudžetą sumokėtu gyventojų pajamų mokesčiu papildė 3 097 eurais.

Praėjusiais metais butų nuomai patentus buvo išsipirkę 18 kėdainiečių. Jie sumokėjo 2 602 eurus mokesčių, o 2015 metais verslo liudijimų, leidžiančių verstis šia veikla, buvo išduota dar mažiau – tik 16, o sumokėta mokesčių – 1 318 eurų.

Paprasčiausias būdas susimokėti

Verslo liudijimo įsigijimas – paprasčiausias būdas susimokėti mokesčius ir nekilnojamojo turto nuoma užsiimti legaliai kai šis turtas – namas, butas ar kambarys – yra nuomojamas kitiems gyventojams, pavyzdžiui, studentams, pensininkams ar kitiems asmenims.

„Nusprendus įsigyti verslo liudijimą „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma“, reikės sumokėti fiksuoto dydžio gyventojų pajamų mokestį, o gautas nuomos pajamas deklaruoti iki kitų metų gegužės 1 dienos.

Verslo liudijimo kainas lemia keletas veiksnių – veiklos teritorija, veiklos rūšis bei vykdymo laikotarpis. Verslo liudijimų įkainius tvirtina vietos savivaldybių tarybos, o preliminarią verslo liudijimo kainą padės apskaičiuoti VMI įdiegta skaičiuoklė https://www.vmi.lt/cms/verslo-liudijimu-skaiciuokle12.

Norint įsigyti verslo liudijimą, tereikia apsilankyti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt ir prisijungti prie Mano VMI, tą patį tą galima padaryti pasinaudojus išmaniesiems telefonams skirta programėle e.VMI arba bet kuriame Kauno AVMI teritoriniame poskyryje“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė.

Verslo liudijimas „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma“ šia veikla užsiimant Kėdainių rajono teritorijoje, kainuoja maždaug apie 5 eurus per mėnesį. Jei šia veikla besiverčiantis asmuo yra bedarbis, jam dar tenka susimokėti mokesčius „Sodrai“ ir už Privalomąjį sveikatos draudimą. Jei nuomotojas yra dirbantis, deklaravus gautas pajamas jam gali kisti neapmokestinamų pajamų dydis, todėl pateikus deklaraciją galima tikėtis ir mokesčių nepriemokos, kurią taip pat teks sumokėti.

Galima nuomoti ir be verslo liudijimo

Nekilnojamąjį turtą galima nuomoti ir neperkant verslo liudijimo.

„Tais atvejais, kai nekilnojamąjį turtą (patalpas) gyventojas nuomoja kitiems gyventojams,  paslaugą galima teikti ir neįsigijus verslo liudijimo. Tokiu atveju pakanka su nuomininku

sudaryti nuomos sutartį ir, metams pasibaigus, deklaruoti pajamas ir iki kitų metų gegužės 1 dienos sumokėti 15 procentų gyventojų pajamų mokestį“, – informuoja J. Stankienė.

Sutartis – nereglamentuota

Kokią sutartį pasirašyti su nuomininku – kiekvieno nuomotojo asmeninis reikalas. Valstybinė mokesčių inspekcija nereglamentuoja nuomos sutarčių turinio. Šiai institucijai svarbu tik tai, kad sutartyje būtų pažymėta nekilnojamojo turto nuomos kaina, nuo kurios ir yra skaičiuojami mokesčiai, jei turtas nuomojamas be verslo liudijimo.

Sutarties pavyzdžių yra gausu internete. Pasirašant sutartį nuomotojams patariama numatyti ne tik nuomos kainą, bet ir nuomos terminus, atsakomybes nutraukiant sutartį nepasibaigus nuomos terminui ir įspėjimo terminus apie planuojamą išankstinį sutarties nutraukimą, galimos žalos atlyginimo atvejus ar galimą kompensavimo tvarką už būsto pagerinimą.

Kėdainių rajone sumokėtas GPM, veiklą vykdant su verslo liudijimu:

Metai

Verslo liudijimą „Gyvenamųjų patalpų nuoma“ įsigijusių asmenų skaičius

Sumokėta GPM suma (Eur)

2015 m.

16

1318

2016 m.

18

2602

2017 m. (sausio–liepos mėn.)

25

309


Kėdainių rajone iš nekilnojamojo turto nuomos (neįsigijus verslo liudijimo), įskaitant ir žemės nuomą, gautos pajamos:

Metai

Gyventojų skaičius

Gautos pajamos (Eur)

2014 m.

1787

1221807

2015 m.

1790

1264033

2016 m.

1718

1365554

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video