Ar Kėdainius užtvindys dvokiančių šiukšlių kalnai?

 Ar Kėdainius užtvindys dvokiančių šiukšlių kalnai?

Komunalines atliekas tvarkančiai bendrovei „Skongalis“ rajono savivaldybė už paslaugas jau įsiskolino apie 130 tūkst. eurų. Sužinoję, jog sąskaitos tuščios įmonės darbuotojai bijo, kad dėl to jiems ims vėluoti atlyginimai. Žmonės pasiruošę imtis kraštutinių veiksmų – negavę pinigų ketina neišgabenti šiukšlių konteinerių turinio. Galima tik numanyti, kas grės Kėdainiams, jeigu karštomis vasaros dienomis ims kauptis buitinių atliekų kalnai.

Tapo įkaitais

Kėdainiuose bręsta dar vienas skandalas. Ima aiškėti, jog rajono savivaldybė nesugeba tinkamai organizuoti rinkliavos už šiukšlių išvežimą ir jų tvarkymą surinkimo iš gyventojų. Žmonės nesulaukia sąskaitų už teikiamas paslaugas, o atliekas tvarkanti bendrovė „Skongalis“ – jai teisėtai priklausančių pinigų.

Valdininkų nerangumo įkaitais atsidūrė ir eiliniai rajono gyventojai, ir „Skongalio“ darbuotojai. Šie priversti gyventi nuolatinio streso ir nežinomybės sąlygomis bei užsiimti bemaž altruistine veikla  – gabenti gyventojų šiukšles, nors šie už tai nieko nemoka. Nesulaukdami sąskaitų už atliekų išvežimą žmonės baiminasi – kas bus, kai teks sumokėti iš karto už pusę metų ir daugiau. Tai ypač aktualu kuklias pajamas gaunantiems, išlaidas kruopščiai planuojantiems žmonėms.

Sumokėti nori, bet negali

„Rinkos aikštės“ redakcija nuolatos sulaukia susirūpinusių kėdainiečių skambučių. Kai kurie žmonės užsuka patys ir žurnalistų klausia – kodėl iki šiol niekas neatsiunčia jiems sąskaitų už buitinių atliekų išvežimą.

„Iki šiol gaudavau lapelį iš seniūnijos, ten nueidavau, sumokėdavau. O dabar – niekas neaišku, jokių sąskaitų nuo pavasario nesu gavusi. Girdėjau, kad šiukšlių išvežimas jau pabrangęs, tad kiek teks už tai sumokėti – nežinia. Mano pensija – itin kukli, vos užtenka pinigų maistui ir vaistams. Todėl dešimt ar juolab dvidešimt eurų – man didelė ir reikšminga suma“, – guodėsi į devintąją dešimtį įžengusi Janina.

Kiti kėdainiečiai minėjo tą pačią bėdą – jie buvo įpratę skolas už paslaugas padengti vasarą, kai nereikia mokėti už šildymą, o ir maisto produktų, vaisių bei daržovių galima patiems užsiauginti ir taip sutaupyti.

Mokestį „už šiukšles“ buvo galima mokėti ketvirčiais, ar iki metų pabaigos už visus 12 mėnesių. Tad žmonių nerimas, jog gruodį teks susidurti su papildomais finansiniais sunkumais – suprantamas.

[quote author=“Aut. past.“]Nesulaukdami sąskaitų už atliekų išvežimą gyventojai baiminasi – kas bus, kai teks sumokėti iš karto už pusę metų ir daugiau. Tai ypač aktualu kuklias pajamas gaunantiems, išlaidas kruopščiai planuojantiems žmonėms.[/quote]

Seną sistemą sunaikino, o naujos neįdiegė

Kodėl gyventojai iki šiol negauna sąskaitų? Nejaugi teikiant šiukšlių išvežimo ir jų tvarkymo paslaugas visa tai daroma veltui?

Paaiškėjo, jog šios painiavos priežasčių reikia ieškoti rajono savivaldybės administracijoje. Būtent ji nuo šių metų pradžios perėmė rinkliavos administravimo funkciją, kai anksčiau tai darydavo seniūnijos. Pasikeitus tvarkai savivaldybė užsimojo įdiegti šiuolaikišką mokėjimo sistemą, jos atstovų teigimu – kokios dar neturi nė viena šalies savivaldybių.

Ji leis gyventojams šiukšlių išvežimo bei jų tvarkymo mokestį sumokėti prekybos centrų kasose, naudojantis elektroninės bankininkystės sistemomis, loterijų terminaluose.

Deja, nors buvo viešai pažadėta naujus pranešimus apie mokėjimus suformuoti ir gyventojams išsiųsti iki balandžio, žmonės jų negavo iki šiol.

Pradėjus aiškintis, kodėl taip nutiko, savivaldybės atstovai pareiškė, kad visa tai – ne dėl jų kaltės. Tiesiog naująją sistemą diegianti informacinių technologijų bendrovė susiduria su techniniais sunkumais, dėl to viskas ir vėluoja.

„Skongalio“ darbuotojai – nežinioje

Gyventojams nesulaukiant sąskaitų už atliekas, jas išvežančioje bei tvarkančioje bendrovėje „Skongalis“ susiklostė nepavydėtina situacija. Pavardžių bei vardų prašę neminėti jos darbuotojai tikino – savivaldybei nesurenkant iš gyventojų pinigų, didėja skola bendrovei, o jos sąskaitos – tuščios.

Lėšos nepervedamos jau trečias mėnuo, tad savaitės pradžioje įsiskolinimas už suteiktas paslaugas sudaro nei daug, nei mažai – apie 127 tūkst. eurų.

„Bendrovės žmonės tik ir kalba apie tai, kaip reikės gyventi ateityje, ar bus už ką mums atlyginimus išmokėti. Nors mes tik eiliniai darbuotojai, bet iš administracijos žinome apie didžiules skolas ir tuščias sąskaitas. Kaip reikės šeimas pramaitinti, iš ko gyventi?“ – piktinosi redakcijon užsukę „Skongalio“ darbininkai.

Vyrai tikino – jeigu atlyginimai ims vėluoti, jie ketina surengti nepaklusnumo akciją, savotišką streiką.

„Vieną dieną gali nutikti ir taip, jog mes tiesiog neišvažiuosime rinkti šiukšlių. Aišku, labai nesinorėtų taip daryti, vasarą, per karščius, miestą paversti dvokiančiu šiukšlynu, kad kiltų epidemija. Juk mes taip pat kėdainiečiai, čia pat gyvename. Bet ir mums, gaunantiems labai jau kuklias algas, taip pat norisi valgyti“, – guodėsi „Skongalio“ krovikai.

Kėdainių įmonė „Skongalis“ priklauso milijoninę apyvartą generuojančiai sostinės bendrovei „VSA Vilnius“. Kėdainiečiai sakė turintys vilčių, kad pinigų jų atlyginimams perves ir jų darbovietės savininkai.

„Nors mūsų direktorius vilnietis, neabejoju, kad jis puikiai jaučia darbininkų nuotaikas. Juk gaunant minimalią algą, ypač jeigu ji pradės vėluoti – ne taip jau sunku į viską tiesiog nusispjauti ir eiti pas ūkininkus dirbti. Žinau, jie darbuotojų dabar laukia išskėstomis rankomis“, – sakė vienas darbininkų.

Savaitės pradžioje įsiskolinimas „Skongaliui“ sudarė apie 127 tūkst. eurų. Lėšų kėdainiečių atlyginimams skiria šią įmonę įsigijusi bendrovė „VSA Vilnius“.Pinigų atlyginimams skiria valdanti bendrovė

Kai bendrovėje tvyrojo nerimas dėl ateities, o darbininkai svarstė galimybę nesulaukus atlyginimų nerinkti šiukšlių, jos vadovas Laurynas Kazlauskas atostogavo.

„Rinkos aikštei“ jis patvirtinto – šiuo metu susidaręs apie 130 tūkst. eurų įsiskolinimas. Tačiau L. Kazlauskas padėties nedramatizavo, tikino žinantis, jog ši suma anksčiau ar vėliau bus grąžinta, o darbininkai jiems priklausančius atlyginimus neabejotinai gaus.

„Su savivaldybe kalbamės, jos atstovai su mumis geranoriškai bendradarbiauja. Mano žiniomis, šie pinigai už suteiktas paslaugas netrukus turėtų pasiekti mūsų sąskaitą. Tačiau pradelsimas atsiskaityti šiai dienai yra“, – sakė „Skongalio“ vadovas.

Paklaustas, kodėl įstrigo atsiskaitymas už suteiktas atliekų išvežimo bei tvarkymo paslaugas, L. Kazlauskas įžvelgė rajono savivaldybės kaltę.

„Savivaldybė vėluoja išsiųsti mokėjimo pranešimus gyventojams, savo klientams. Atsiskaitymo sistema pasikeitė nuo sausio pirmosios, naujoji turėjo pradėti veikti jau liepą, bet, kaip suprantu, kažkas stringa. Todėl susiklostė tokia situacija, kad gyventojai už jiems suteiktas paslaugas nemokėjo nuo sausio 1 dienos. Žmonės čia niekuo dėti, formaliai žiūrint jie nėra įsiskolinę, nes iki šiol negavo pranešimų kur, kiek ir kaip mokėti“, – paaiškino bendrovės „Skongalis“ direktorius.

Ar pagrįsti šiukšles gabenančių darbininkų nuogąstavimai, jog pradėjus vėluoti atlyginimams šie paprasčiausiai nevažiuos rinkti atliekų ir miestas pavirs dvokiančia kloaka? L. Kazlausko teigimu, nors atsiskaityti už paslaugas vėluojama nuo balandžio – su darbuotojais iki šiol atsiskaitoma laiku. Jis nepaneigė, jog taip yra todėl, kad įmonė turi stiprų kontroliuojančios bendrovės „VSA Vilnius“ finansinį užnugarį.

„Pinigų yra, prieš išeidamas atostogų pasirūpinau, jog visi mokesčiai bei atlyginimai žmonėms būtų  sumokėti“, – sakė „Skongalio“ vadovas.

[quote author=“UAB „Skongalis“ direktorius L. Kazlauskas“]Žmonės čia niekuo dėti, formaliai žiūrint jie nėra įsiskolinę, nes iki šiol negavo pranešimš kur, kiek ir kaip mokėti.[/quote]

Eilinių gyventojų bėdos merui nerūpi?

O kaip šią situaciją vertina Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius? Paaiškėjo, jog itin kuklias pajamas gaunančių, kiekvieną eurą skaičiuojančių rajono gyventojų nerimas, jog už šiukšlių išvežimą reikės sumokėti iš karto, rajono vadovui tarsi svetimos.

„Jokių skolų (bendrovei „Skongalis“ – red.) nėra. Skolos atsiranda, ne dėl mūsų (kaltės – red.), bet dėl kitų priežasčių. Dėl to, kad mes esame pirmieji Lietuvoje, kurie šią naują sistemą taikom. Kitos savivaldybės šios sistemos nenori, o mes – pradedame. O kai pradedi, visada problemų būna“, – sakė rajono savivaldybės meras.

Savivaldybės vadovas tikino, jog iškilusias problemas jau pavyko išspręsti, programinė įranga funkcionuoja. Pasak politiko – pranešimus apie mokėjimus generuos visiškai nauja programinė įranga, todėl ją diegusiai bendrovei kilo problemų. Meras patikslino, savivaldybė kontroliavo rangovus, šie raštu pasižadėjo padaryti visus reikiamus darbus, o dabar bando atlikti savo įsipareigojimus.

„Kelių dienų laikotarpiu įmonės, įstaigos bei gyventojai pranešimus gaus. Gyventojai turi teisę atsiskaityti per metus, aš nelabai suprantu – kam tai yra įdomu, tokius dalykus pradėti ir eskaluoti. Kada siunčiame tuos lapelius, kiti tempia iki pačios paskutinės dienos“, – svarstė rajono meras.

Kėdainių miesto, Vilainių, Paobelio, Janušavos ir Pelėdnagių kaimų vienam asmeniui rinkliavos dydis yra 17 eurų, kitiems savivaldybės gyventojams – 11 Eur, gyventojai už sodo valdą ar garažą moka 5 eurų mokestį.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video