Šaltibarščių festivalis: linksmybių epicentre – ir Kėdainių konservų fabrikas (FOTOGALERIJA)

„Meilė suteikia skonio mūsų gyvenimui“, – romantiškai įžvelgė praeities filosofai. Vis tik lietuviai pirmiausia tai skambiai ištartų apie… šaltibarščius! Mūsų meilė šiai rožinei sriubai – ne tik nerūdija ir neišsikvepia, bet dar ir atgimsta daugybe netikėčiausių formų jau trečius metus sostinėje rengiamame šaltibarščių festivalyje „Vilnius Pink Soup Fest“, kuris praėjusį šeštadienį pavergė sunkiai aprėpiamą keliasdešimties tūkstančių žmonių minią. Tai buvo vienas iš ryškiausių ir originaliausių Lietuvos renginių, skirtų šaltibarščiams. Festivalio lankytojai sriubą ragavo, joje „maudėsi“, jos įkvėptais kostiumais puošėsi, žygiavo parade, varžėsi rožiniame bėgime, mėgavosi šimtais kitų teminių pramogų. Viskas tik apie juos ir dėl jų – šaltibarščių! Pašėlusių linksmybių epicentre antrus metus atsiduria ir kėdainiečiai – UAB „Vikonda grupei“ priklausantis Kėdainių konservų fabrikas, gaminantis rožinę spalvą šaltibarščiams suteikiantį ingredientą – būtent iš didelės lietuvių meilės šiai sriubai ruošti sukurtus marinuotus burokėlius.
Duetu su šaltibarščių ambasadoriumi
Nuotaikingomis veiklomis ir staigmenomis pernai festivalio lankytojus sužavėjusi UAB Kėdainių konservų fabriko komanda šiemet renginyje dalyvavo duetu su gastronominės kultūros puoselėtoju ir tikru šaltibarščių ambasadoriumi Alfu Ivanausku. Kėdainiečius ir genialų virtuvės šefą kūrybinė bičiulystė sieja jau kelerius metus.
Stebinančios neįprastų ingredientų dermės ieškoti mėgstantis garsus kulinaras bene pirmasis Lietuvoje šaltibarščiams pradėjo naudoti marinuotus agurkėlius, o šįsyk A. Ivanauskas žengė dar vieną drąsų kūrybinį žingsnį ir specialiai festivaliui ištobulino charakteringo skonio – krienais pagardintus šaltibarščius. Jais renginio lankytojai pasivaišinti galėjo Kėdainių konservų fabriko maisto furgonėlyje.
„Išskirtinumas yra tai, kas žmones išties traukia, – įsitikinusi Kėdainių konservų fabriko marketingo vadovė Rasa Miliauskienė. – A. Ivanauskas, kurdamas šaltibarščių receptą šiam festivaliui, naudojo mūsų fabriko marinuotus agurkėlius, burokėlius ir netikėtą ingredientą – krienus. Jam pavyko išgauti įdomų, išraiškingą, įsimenamą skonį. Būtent to lankytojai labiausiai ir ieško šiame festivalyje.“



Paliko įspūdį, todėl grįžo
R. Miliauskienė pasidalino, jog šiemet festivalis sutraukė neįtikėtinai daug žmonių – Kėdainių konservų fabriko maisto furgonėlis ir pramogų palapinė taip pat buvo apgultos lankytojų.
„Žmonių gausa šiemet tiesiog pribloškė. Mūsų siūlytas pramogas atrado ir nauji lankytojai, ir prisiminimų apie čia patirtus puikius praėjusių metų įspūdžius vedini jau pažįstami svečiai, – džiaugėsi pašnekovė. – Šiemet lankytojams ne tik siūlėme paragauti unikalaus skonio šaltibarščių, bet ir kvietėme susikurti originalią dovaną.
A. Ivanauskas paruošė šimto skirtingų dizainų etiketes, su skambiomis frazėmis, posakiais, dedikuotas tėčiams, mamoms, broliams, seserims… Lankytojai galėjo išsirinkti jiems labiausiai patinkančią, papildyti ją savo asmenine žinute, užklijuoti ant mūsų gamintų šaltibarščiams skirtų burokėlių su obuolių sultimis stiklainio ir taip iš festivalio grįžti su originalia lauktuve visiškai nemokamai. Svečiams buvome paruošę 1 000 stiklainių. Visi jie buvo labai greitai išgraibstyti, – atskleidžia R. Miliauskienė. – Nuostabūs, ryškūs ir žaismingi etikečių dizainai pelnė daug lankytojų komplimentų. Netgi sulaukėme pasiūlymo marinuotus Kėdainių konservų fabriko burokėlius su tokiomis etiketėmis pateikti prekyboje. Šaltibarščiai tampa lietuvių nacionaline sriuba, todėl gal būtų visai gera mintis pavasario pabaigoje turėti burokėlių liniją su štai tokiomis etiketėmis. Išties džiugintų akis.
Kadangi festivalis vyko Tėvo dienos išvakarėse, labai populiarios buvo tėčiams skirtos etiketės. Tokia dovanos idėja sulaukė išskirtinai daug festivalio lankytojų pagyrų ir pozityvių atsiliepimų.“
Šiemet festivalis sutraukė neįtikėtinai daug žmonių – Kėdainių konservų fabriko maisto furgonėlis ir pramogų palapinė taip pat buvo apgultos lankytojų.
Aut. past.
Šaltibarščių linkėjimai užliejo pasaulį
Festivalio svečiai itin džiaugėsi ir dar viena Kėdainių konservų fabriko komandos sumanyta iniciatyva, kurią įgyvendinti padėjo Lietuvos paštas.
„Mūsų palapinėje veikė rožinis paštas, – šypsosi R. Miliauskienė. – Čia lankytojai galėjo parašyti atvirlaiškį ir taip pat nemokamai jį išsiųsti į bet kurią pasaulio šalį.
Surinkome apie pusę tūkstančio atvirlaiškių. Šie žaismingi linkėjimai festivalio lankytojų bičiulius ir artimuosius pasieks įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose, taip pat daug jų adresuota į Angliją, Airiją. Festivalyje bei mūsų palapinėje apsilankė ir nemažai turistų, užsieniečių, tad šiais atvirlaiškiais žinia apie Šaltibarščių festivalį po pasaulį pasklis labai plačiai. Jau sekmadienį Lietuvos paštas pasirūpino, kad atvirlaiškiai pradėtų savo kelionę pas adresatus.“



Atsiliepimai įkvepia
Įstabaus masto renginiu tampantis ryškus bei žaismingas Šaltibarščių festivalis, regis, atskleidžia šiuolaikinių lietuvių būdą: santūrumas – užverstas puslapis, šiandien trokštame būti nustebinti ir kasdienybę patirti kaip spalvingą nuotykį. Būtent tai atskleidžia renginio atmosfera, kurią geriau kartą patirti, nei keliskart apie ją skaityti.
„Šis festivalis, be jokios abejonės, yra kylanti lietuviško paveldo šventė, kuri trečius metus pritraukia labai daug žmonių ir mūsų tradicijomis besižavinčių turistų, – po renginio kalbėjo R. Miliauskienė. –Festivalyje tikrai dalyvausime ir kitąmet.
Nors kaskart reikia pasukti galvą, kuo gi dar nustebinti renginio svečius, bet nuostabi festivalio atmosfera ir mus aplankiusių žmonių atsiliepimai, komplimentai įkvepia azarto mesti sau šį iššūkį.
Be to, dalyvaudami festivalyje galime tiesiai pabendrauti su mūsų produkcijos pirkėjais. Įdomu iš pirmų lūpų sužinoti, ką jie mano apie mūsų gaminius, kaip juos naudoja savo šeimos patiekalams, – dalinasi R. Miliauskienė. – Gera girdėti, kad Kėdainių konservų fabriko gaminiai yra vertinami ir mylimi.
Grįžome didžiuodamiesi mūsų gaminamais šaltibarščiams skirtais marinuotais burokėliais su obuolių sultimis. Lankytojai noriai dalijosi, kad šie burokėliai jiems yra vieni skaniausių Lietuvoje, todėl gamindamos šaltibarščius juos vertina ir renkasi skirtingų kartų šeimininkės: dukros, mamos, močiutės. Tokie pokalbiai įkvepia ieškoti dar platesnių galimybių rūpintis savo pirkėjais kuriant jiems patinkančius ir naudingus produktus.
Be to, itin smagu ir tai, kad būtent burokėliai yra tas šaltibarščių ingredientas, kuris suteikia išskirtinę, atpažįstamą rožinę spalvą, tapusią tiek pačios sriubos, tiek ir festivalio vizitine kortele.“
„Dalyvaudami festivalyje galime tiesiai pabendrauti su mūsų produkcijos pirkėjais. Įdomu iš pirmų lūpų sužinoti, ką jie mano apie mūsų gaminius, kaip juos naudoja savo šeimos patiekalams. Gera girdėti, kad Kėdainių konservų fabriko gaminiai yra vertinami ir mylimi.
R. Miliauskienė
Populiarina ir burokėlius
Šaltibarščių festivalis, kaip pastebėjo R. Miliauskienė, populiarina ne tik sriubą kaip patiekalą, bet ir pačius burokėlius.
„Šaltibarščiai inspiruoja naujai atrasti šią vertingą daržovę, dažniau ir įvairiau ją įtraukti į savo mitybą, – pabrėžia pašnekovė. – Festivalyje burokėliai tapo tikra žvaigžde. Teko pamatyti itin originalių patiekalų: nuo keptų burokėlių salotų iki desertų – burokėlių šimtalapio ar rožinio tinginio. Taigi tiek burokėliai, tiek šaltibarščiai yra neišsemiamas kulinarinės kūrybos laukas.“
R. Miliauskienė šyptelėjusi atskleidžia, jog Kėdainių konservų fabrikui pradėjus dalyvauti Šaltibarščių festivalyje kitomis akimis į lietuvių virtuvės klasika tapusį patiekalą pažvelgė ir įmonės kolegos – nemėgusieji šios šaltos sriubos sėkmingai davė jai antrą šansą, o prisiekusių šaltibarščių entuziastų namų virtuvėse ėmė lietis savarankiški eksperimentai ieškant gurmaniškų atradimų bei įmantresnių skonių.
Štai taip šaltibarščiai ėmė ir pavergė ne tik tūkstantinę minią Vilniuje, bet ir visą Lietuvą.



















































1 Komentaras
Ir as ten buvau saltibarscius ragavau, visko idomaus pamaciau, isbandziau ir i namus dar parsinesiau burokeliu roziniu uzrasu.Aciu visiems organizatoriams, visiems, visiems kurie suruose sia ypatinga , skania svente.🤗 Perku ir dar daugiau pirksiu Kedainiu konservu produkcijos, nes manau jog bus dar visko ivairiau , daugiau.Lauksime vel kita vasara tos vieninteles nepakartojamos Sventes, kviesime draugus is uzsienio su didziausiu pasididziavimu. !!!Aciu.Aciu.Aciu.!