Mero bendražygės stoję ginti vaikų tėvai pripažįsta, kad pinigus jai mokėjo

 Mero bendražygės stoję ginti vaikų tėvai pripažįsta, kad pinigus jai mokėjo

Netylant skandalui apie tai, kad Kėdainių kultūros centre veikusio vaikų popchoro „Perliukai“ vadovei Daivai Makutienei tėvai mokėjo pinigus į asmeninę sąskaitą, kai lankė tik būrelį, kuris turėjo būti nemokamas, „Rinkos aikštė“ sulaukė D. Makutienę palaikančio laiško.

Netylant skandalui apie tai, kad Kėdainių kultūros centre veikusio vaikų popchoro „Perliukai“ vadovei Daivai Makutienei tėvai mokėjo pinigus į asmeninę sąskaitą, kai lankė tik būrelį, kuris turėjo būti nemokamas, „Rinkos aikštė“ sulaukė D. Makutienę palaikančio šį popchorą lankančių vaikų tėvų laiško. Jį esą pasirašo daugiau nei 30 „Perliukų“ tėvų. Laiške, pripažįstama, kad tėvai mokėjo pinigus į D. Makutienės sąskaitą, tik, teigiama, kad visi jie žinojo, už ką moka – ir mokestis buvo esą ne už popchorą „Perliukai“, tačiau paprašius pateikti sutartis ir sąskaitas, tėvai jų taip ir nepateikė.

Mokėjo už papildomą dainavimą, garso įrašų studiją, choreografiją

Nepaisant to, kad redakciją kaip ir rajono tarybos Kontrolės komitetą pasiekusių tėvų ankstesniuose skunduose aiškiai teigiama, kad vaikai, lankę popchorą „Perliukai“, niekaip papildomai ugdomi nebuvo, tad tėvams ir neaišku, už ką jie mokėjo pinigus pačiai D. Makutienei, kiti gi tėvai pasakoja, kad jiems viskas buvo aišku.

Netylant skandalui apie tai, kad vaikų popchoro „Perliukai“ vadovei Daivai Makutienei tėvai mokėjo pinigus į asmeninę sąskaitą, kai lankė tik būrelį, kuris turėjo būti nemokamas, „Rinkos aikštė“ sulaukė D. Makutienę palaikančio šį popchorą lankančių vaikų tėvų laiško./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

„Niekam neįdomu, kad 99 proc. tėvų buvo ir yra aišku, kad jie už Kėdainių kultūros centro būrelį „Perliukai“ nemoka. Vos tik atėjus į šį kolektyvą vadovė supažindina ką veiksim, kiek ir kur koncertuosim.<…>. Kadangi vadovė vykdo ir individualią veiklą, tai visų tėvelių, žodiniu sutarimu, vedėme vaikus dainuoti dar papildomai, tam, kad neliktume tik bendruomenės švenčių dalyviai. Kodėl anonimas pamiršo garso įrašų studiją, kur dar vienas potyris vaikui įsivaizduoti, kaip gimsta profesionalūs dainininkai?

Vadovė visada informuoja naujokus, kad vaikai nuolat keliauja ir kad už tai, dažnu atveju, reikia susimokėti tėveliams. <…> . Vadovės namuose netyla dainos. Ten dar viena repeticijų salė. Pasiruošimai konkursams. Pinigai mokami vadovei į individualią įmonę už privatų dainavimą, choreografiją, profesionalius dainų įrašus, mokymus, sceninę aprangą, klipus, montavimą, vadybą ir t.t. Yra tėvelių, kurie 10 metų veda vaikus, ir jiems niekada neiškilo klausimas, už ką jie moka, nes jie puikiai žino už ką“, – taip teigiama laiške.

Tiesa, paklausti, kur ir kaip dažnai vykdavo papildomas vaikų ugdymas bei paprašyti pateikti nors kelis įrodymus – sutartis, sudarytas su D. Makutiene ar sąskaitas faktūras, kurios yra privalomos, siekiant teisingai apskaityti iš individualios veiklos gautas pajamas, D. Makutienę palaikantys tėvai to taip ir nepadarė.

Aut. past.

Įrodymų nepateikė

Tiesa, paklausti, kur ir kaip dažnai vykdavo papildomas vaikų ugdymas bei paprašyti pateikti nors kelis įrodymus – sutartis, sudarytas su D. Makutiene ar sąskaitas faktūras, kurios yra privalomos, siekiant teisingai apskaityti iš individualios veiklos gautas pajamas, D. Makutienę palaikantys tėvai to taip ir nepadarė.

Tuo tarpu galima tik spėlioti, kur vykdavo individualios pamokos, kuriose dalyvavo, kaip teigia laiško autorė, 99 proc. „Perliukų“ tėvelių vaikų. Galimai D. Makutienės namuose, nes Kultūros centras, bent jau teisiškai ir oficialiai individualiai D. Makutienės veiklai vykdyti naudojamas esą nebuvo.

Tad jei „Perliukai“ iš tiesų repetavo tik Kėdainių kultūros centre – o būtent tokią informaciją redakcija turi iš kelių chorą lankiusių vaikų tėvų – panašu, kad jokio realaus papildomo vaikų ugdymo, už kurį reikėtų mokėti pinigus, galimai nė nebuvo.

Tą patvirtina Kultūros centro direktorė Daiva Urbonienė, kuri sako, kad D. Makutienė niekada nėra centrui mokėjusi pinigų už patalpų nuomą ar inventoriaus naudojimą – ką, logiškai mąstant, turėtų daryti, jei norėtų naudotis centro patalpomis ir ten esančiu inventoriumi savo asmeninio verslo tikslais.

„Neturiu informacijos, kad D. Makutienė naudojo patalpas ar inventorių savo individualiai veiklai.

Kultūros centro meno mėgėjų kolektyvai įprastai repetuoja po 2 kartus per savaitę po 2 valandas.

Kultūros centras atviras (budi budėtojas) iki 21 val. ir dažnai mėgėjų meno kolektyvai prieš viešus pasirodymus (konkursus, festivalius ir kitus renginius) repetuoja dažniau ar ilgiau negu numatyta grafike“, – teigia D. Urbonienė.

Jeigu, kaip teigiama D. Makutienę palaikančių tėvų laiške, 99 proc. tėvų žinojo, už ką moka, o tas 1 proc., kuris nežinojo, vis tiek mokėjo pinigus už vaikų „papildomą ugdymą“, tai turėtų atsispindėti D. Makutienės mokesčių deklaracijose.

Aut. past.

Finansinės ataskaitos ženkliai nesiskiria

Tiesa, jei jau iš tiesų kalba eina apie dešimtį metų mokamus pinigus už individualią veiklą, vėlgi galima grįžti prie skaičiavimų.

2021 metais „Perliukus“ lankė 42 vaikai, 2022 metais – 48 vaikai, 2023 metais – 50 vaikų, 2024 metais – vos 20 vaikų.

Jeigu, kaip teigiama D. Makutienę palaikančių tėvų laiške, 99 proc. tėvų žinojo, už ką moka, o tas 1 proc., kuris nežinojo, vis tiek mokėjo pinigus už vaikų „papildomą ugdymą“, tai turėtų atsispindėti D. Makutienės mokesčių deklaracijose.

Štai jei 2021 metais 42 vaikų tėvai mokėjo po, tarkime, 20 eurų už individualias pamokas, tai metų gale turėjo būti deklaruota daugiau kaip 10 tūkst. eurų suma. Primename, kad savivaldos rinkimuose dalyvaujant D. Makutienei buvo pateikta, kad individualios veiklos pajamos 2021 metais sudarė vos 310 eurų.

Kaip teigia kai kurie tėvai, 2023 metais individualių pamokų kaina jau buvo pakilusi – 50 vaikų po 25 eurus kiekvienam, tad metų gale turėjo būti deklaruota apie 15 tūkst. eurų suma.

Tiesa, šios deklaracijos, nors ir pateiktos, bet yra neviešinamos. Vis dėlto Valstybinė mokesčių inspekcija „Rinkos aikštę“ informavo, kad D. Makutienės deklaracijose „reikšmingų deklaruoto turto pokyčių nuo viešai matomų duomenų už 2021 m. mokestinį laikotarpį – nėra“.

Sutikite, kad individualios veiklos pajamų pokytis nuo 310 eurų iki 15 tūkst. eurų jau tikrai būtų laikomas reikšmingu pokyčiu. Tai, kad jo nėra, leidžia daryti prielaidas, kad gauti pinigai galimai galbūt tinkamai apskaityti vis dėlto nebuvo ir mokesčiai už juos sumokėti taip pat galimai galbūt nebuvo.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video