Vargonų dar nemontuos – bažnyčios balkonas jų neatlaikytų

 Vargonų dar nemontuos – bažnyčios balkonas jų neatlaikytų

Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje vargonai skambės dar negreit – juos montuoti bus galima tik kitąmet./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Kelių metų neveiklumo neapsikentęs Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios administratorius kun. Raimondas Stankevičius dar vasarą kreipėsi į krašto politikus klausdamas, ar vargonai, kurie buvo nupirkti už žmonių suaukotus pinigus, kada nors bus sumontuoti ir ims tarnauti krašto bendruomenei. Tada savivaldybė teigė, kad netrukus imsis vargonų montavimo darbų, tačiau paaiškėjo, kad tai – kol kas net ir neįmanoma.

Bažnyčios balkoną pirmiausia reikia sutvirtinti

Šiais metais savivaldybės biudžete buvo skirti 20 tūkst. eurų bažnyčios balkono pritaikymo vargonų įrengimo projektavimui.

Kėdainių krašto muziejus atliko viešąjį pirkimą balandžio gale ir pasirašė sutartį su UAB „EFI projektai“ dėl Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios pastato vargonų choro balkono pritaikymo vargonų įrengimui techninio darbo projekto parengimo.

Pagal sutarties vykdymo grafiką 2024 m. liepos mėnesį projektas turėjo būti parengtas ir turėjo būti pradėti vargonų montavimo darbai.

Tačiau ekspertų išvados buvo negailestingos – pirmiausia reikia sutvirtinti balkoną ir tik tada montuoti vargonus. Dėl to savivaldybė skyrė papildomai pinigų ir šiems darbams.

„Groti jais yra kam, mūsų vargonininkė laukia nesulaukia ir labai nori groti. Turime ir daugiau idėjų, muzikų, kurie tikrai darytų, galėtų groti – na, žinote, juk bažnyčia. Mes labai norime jų, bet jie suguldyti guli“, –  kalbėjo kunigas R. Stankevičius./A. Barzdžiaus/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

„Yra reikalingas balkono sutvirtinimas vargonams. Pagal parengtą projektą ir ekspertizės išvadas, pirmiausia reikia tvarkyti balkoną. Taigi skyrus papildomai pinigų sumą, būtų  perkami darbai ir šiais metais būtų pradėtas balkono tvirtinimas.

Kitais metais reikėtų skirti pinigų ir pabaigti jau vargonų montavimą“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Muznikas.

Vargonai visą laiką dulkėjo balkone

Tiesa, gal kiek ir keistas tas balkono tvirtinimas, ypač žinant, kad pastaruosius porą metų vargonai ar šiaip, ar taip tame balkone dulkėjo – tik nesumontuoti ir neveikiantys.

Tačiau, žinoma, viena yra, kai jie guli balkone it sandėly, o visai kas kita, kai jais bus aktyviai naudojamasi.

„Tai buvo labai gražus projektas, visi buvo labai užsidegę. Pradžioje suradome Vokietijoje vienus vargonus, jie buvo dovanojami, bet jų atvežimo ir išardymo kaina labai didelė. Atrodo, už dyką gauta, bet realiai – nieko panašaus.

Komanda važiavo apžiūrėti vargonus, bet jie netiko – gal per seni buvo, gal per dideli – nežinau.

Tada rado kitus vargonus, nupirko. Išmontavo, pakrovė, atvežė per du kartus.

Tada viską sudėjo sandėliavimui į bažnyčią. Viskas rodėsi taip gyvybinga, bet kai padėjo juos į balkoną, viskas ir nutilo. Jie yra sandėliuojami. Išardyti ir sudėti tiesiog“, – pasakojo kunigas R. Stankevičius.

„Manau, jų sumontavimas kainuos ne vieną tūkstantį, gal dešimtis tūkstančių eurų. Įprastai senesni vargonai būna apdulkėję, parūdiję, juos reikia išvalyti, restauruoti, gal kokias detales pakeisti, gal gabenant kažkas sulūžo.

Groti jais yra kam, mūsų vargonininkė laukia nesulaukia ir labai nori groti. Turime ir daugiau idėjų, muzikų, kurie tikrai darytų, galėtų groti – na, žinote, juk bažnyčia. Mes labai norime jų, bet jie suguldyti guli“, –  kalbėjo kunigas.

Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios administratorius kun. Raimondas Stankevičius dar vasarą kreipėsi į krašto politikus klausdamas, ar vargonai kada nors bus sumontuoti ir ims tarnauti krašto bendruomenei.

Aut. past.

Valstybė pinigų Kėdainių vargonams duoti nepanoro

Kaip informavo Kėdainių rajono savivaldybė, per visuomeninio projekto „Kėdainiams reikia vargonų!“ vykdymo laikotarpį rėmėjų skirta lėšų suma yra 23 tūkst. eurų, Kėdainių rajono savivaldybė vargonams įsigyti skyrė 35 tūkst. Eur. Taigi, iš viso vargonams buvo skirta kone 60 tūkst. eurų.

2022 m. buvo atlikta Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios balkone vargonų įrengimo techninė ekspertizė.

Dar po metų Kėdainių krašto muziejus parengė ir pateikė projekto „Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios pritaikymas kultūrinėms reikmėms“ paraišką finansavimui gauti iš LR Kultūros ministerijos. Projekto metu buvo suplanuota atlikti Bažnyčios remontą kartu su vargonų sumontavimo darbais.

Tačiau valstybė prisidėti nepanoro ir projekto vykdymui lėšų nebuvo skirta.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video