Šėtos seniūnijoje automobilis partrenkė stirną

 Šėtos seniūnijoje automobilis partrenkė stirną

Asociatyvi BNS Andriaus Ufarto nuotr.

Šeštadienį, 07.20 val., Bendrajame pagalbos centre buvo gautas e-Call pranešimas apie įvykusią eismo nelaimę Kėdainių rajone, Šėtos seniūnijoje, Pašėtės kaimo Joniškių gatvėje. Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, paaiškėjo, kad automobilis „Mercedes-Benz“ partrenkė į kelią išbėgusią stirną. Laimei, žmonių sužalojimų išvengta – automobilyje prispaustų žmonių nebuvo, o įvykio metu neišsiliejo tepalo, todėl ugniagesių pagalbos neprireikė.

Žvėrių migracija – pavojus vairuotojams visais metų laikais

Aplinkos apsaugos specialistai primena, kad žvėrys kelius kerta nuolat, tačiau rudenį jų migracija tampa ypač intensyvi. Gyvūnai migruoja ieškodami žiemojimo vietų arba dėl poravimosi. Pavyzdžiui, taurieji elniai ir briedžiai poravimosi laikotarpiu tampa itin aktyvūs, o tai padidina susidūrimų su transporto priemonėmis riziką.

Kasdien Lietuvos keliuose užfiksuojama po kelias ar net keliasdešimt atvejų, kai automobiliai partrenkia laukinius gyvūnus. Tokie susidūrimai ne tik sukelia žalą transporto priemonėms, bet ir laukinei gamtai, nes nemažai gyvūnų žūsta po susidūrimų. Be to, neretai būna sužalojami vairuotojai arba keleiviai. Pasitaiko ir tragiškų atvejų, kai partrenktas gyvūnas įsiveržia į automobilio saloną ir žūva žmonės.

Laimei, žmonių sužalojimų išvengta – automobilyje prispaustų žmonių nebuvo, o įvykio metu neišsiliejo tepalo, todėl ugniagesių pagalbos neprireikė.

Aut. past.

Nėra saugaus laiko ar vietos

Nors mokslininkai teigia, kad gyvūnai aktyviausiai migruoja anksti ryte ir vakare, susidūrimai gali įvykti bet kuriuo paros metu. Todėl vairuotojai, ypač važiuodami užmiesčio keliais ar miškingomis vietovėmis, turi išlikti atidūs visą laiką. Net ir magistralėse, kur įrengtos tvoros nuo žvėrių, vairuotojai nėra visiškai apsaugoti, nes gyvūnai gali atklysti net į miestų gatves.

Kaip išvengti susidūrimų su gyvūnais?

Susidūrimų rizikai sumažinti labai svarbu laikytis atsargumo ir sumažinti greitį, ypač kai kelyje yra įspėjamieji ženklai apie gyvūnų migracijos ruožus. Taip pat svarbu žinoti, kad dažnai per kelią pereina ne vienas žvėris, o jų grupė. Tamsiu paros metu ar apniukus vakarui žvėrių pastebėti gali būti ypač sunku, nes jų kailis susilieja su aplinka.

Jei susidūrimas su gyvūnu neišvengiamas, specialistai rekomenduoja atleisti stabdžių pedalą prieš pat smūgį. Tai gali sumažinti tikimybę, kad stambus gyvūnas trenksis į priekinį automobilio stiklą ir sukels pavojų keleiviams.

Partrenktą ar nugaišusį gyvūną pasiimti ir įsidėti į automobilį griežtai draudžiama. Pagal teisės aktus, kelyje žuvę medžiojamieji gyvūnai priklauso medžioklės plotų naudotojams, kurių teritorijoje įvyko incidentas.

Aut. past.

Kaip elgtis po susidūrimo?

Jei įvykio metu buvo sužeistas ar žuvo gyvūnas, sugadinta transporto priemonė ar kelio infrastruktūra, būtina apie tai pranešti pagalbos telefonu 112. Jei žvėris trukdo eismui, jį reikia atsargiai patraukti nuo kelio, tačiau svarbu elgtis atsargiai – sužeistas gyvūnas gali būti pavojingas.

Be to, partrenktą ar nugaišusį gyvūną pasiimti ir įsidėti į automobilį griežtai draudžiama. Pagal teisės aktus, kelyje žuvę medžiojamieji gyvūnai priklauso medžioklės plotų naudotojams, kurių teritorijoje įvyko incidentas.

Kas yra „eCall“ pranešimas

„eCall“ – tai pagalbos iškvieta numeriu 112, kai automatiškai arba rankiniu būdu suaktyvinama transporto priemonėje įrengta sistema ir užmezgamas ryšys tarp transporto priemonės ir Bendrojo pagalbos centro. Ji privaloma visuose nuo 2018 metų kovo 31 dienos Europos Sąjungoje parduodamuose naujų tipų lengvuosiuose automobiliuose, bet gali veikti ir senesniuose, jei juose yra sumontuota reikiama įranga.

Įvykus eismo įvykiui, automobilyje įrengti jutikliai sureaguoja į smūgį ir suaktyvina automatinę sistemą. Ji gali būti aktyvuota ir rankiniu būdu, paspaudžiant „eCall“ mygtuką automobilio salone. Suaktyvinta sistema nusistato tikslią automobilio buvimo vietą, judėjimo kryptį, automobilio modelį, degalų rūšį, keleivių skaičių ir visą šį duomenų rinkinį mobiliojo ryšio tinklais perduoda į Bendrąjį pagalbos centrą.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video