Tvarumas pakeitė požiūrį į dėvėtus rūbus ir jų verslą

 Tvarumas pakeitė požiūrį į dėvėtus rūbus ir jų verslą

Pardavėjos po klientų apsilankymų kruopščiai sutvarko pakabas ir drabužius./Agotos Spiečiūtės nuotr.

Dėvėtų drabužių pardavėja: kiekvienas rūbas suranda savo klientą

Agota  SPIEČIŪTĖ

Devyni iš dešimt atsitiktinai apklaustų kėdainiečių pasakė, kad perka arba yra pirkę drabužius padėvėtų rūbų parduotuvėse. Visuomenėje įsivyravus tvarumo sąvokai, jose nesigėdija pirkti nei įžymių, aukštas pareigas užimančių rajono vyrų žmonos, nei jaunimas, o daug metų su iš rankų į rankas keliaujančiais daiktais dirbanti moteris įsitikinusi, kad geram daiktui turime suteikti antrą šansą gyventi. Aukštaitijoje vos atsiradusios prekybos padėvėtais rūbais vietos miestelių centruose, šalia gatvės, dažniausiai ant pievos, buvo pramintos ,,ponių pievelėmis“, nes jose rinkdavosi miestelių ponios. Mūsų krašte vartojamoje kalboje prigiję žodžiai „labdarynai“, ,,padevalkės“, ,,skudurynai“ ar ,,škudurynai“ turėjo kiek kitokią – negatyvią, ne visada malonią konotaciją. Pastaruoju metu atsiradus sąvokai ,,tvarumas“, ,,tvari mada“, žmonės kitu žvilgsniu atsigręžė į naudotų rūbų parduotuves. O jos iš tamsių, niūrių patalpų su kalnais bet kaip suverstų rūbų ir rakandų išsikraustė į erdvias, šviesias ir vėdinamas patalpas. Įgijo svarbesnę reikšmę. Ir klientai, ir verslininkai jaučiasi prisidedantys prie gamtos išsaugojimo, mažesnio vartojimo. Viena iš tokių, kurią mini kone visi perkantys drabužius iš antrų rankų – ,,Pas Angeliną“. Uždarius „Giraitėje“ ,,Humaną“ tokių vietų mažai ir belikę: minėta parduotuvė prie LIDL prekybos centro, Tilto gatvėje gal dar viena kita vieta.

Džiaugiasi apsipirkę

Karolina ir Edita nešiotų rūbų parduotuvėje dirba ne vienerius metus ir gerai žino klientų įpročius. Savo klientus myli labai – abi sako choru ir nuoširdžiai šypsosi. Ir pagal išsilavinimą bei pareigas, ir pagal amžių tai labai įvairūs žmonės, savarankiškai ateina ir vaikai. Užsuka ir gerai visuomenėje žinomi žmonės. Vienas vaikinukas pastoviai kartą per mėnesį į Kėdainius atvažiuoja iš Ukmergės. Jam patinka būtent ši parduotuvė.

Kiekvieno kitoks charakteris ir būdas, todėl vieni noriai bendrauja, o kiti tiksliai žino, ko nori, ir patys tyliai randa viską. Tie „atviresni“ apsivilkę rūbą net iš kabinos išeina pasirodyti. Beje, matuotis būtina. Dažnai pirkdami mygtuko paspaudimu iš interneto galime visai nepataikyti, o čia, parduotuvėje, matote ir medžiagą, ir sudėtį, ir kaip jums daiktas tinka.

Yra žmonių, kurie būtent pardavėjų nuolat klausia patarimo, ar jiems tinka, dera vienas ar kitas pasirinktas drabužis. Būna ir konkrečių užklausų. Pvz., laidotuvėms reikia juodos „bliuskutės“. Tada pardavėjos gali pasiūlyti, bet rinktis reiks jums. Yra tokių, kurie sako, kad „atėjau čia gerai praleisti laiką“. Yra tokių klientų, kurie ateina tik per išpardavimą ir išeina laimingi. Moterys ne kartą pabrėžia, kad žmonės, radę, ko norėjo, labai džiaugiasi ir tą savo džiaugsmą neretai parodo. Pasidalina juo. Yra klientė, kuri visada padėkoja ir labai labai džiaugiasi. Savo klientus ir drabužius pardavėjos atpažįsta ir gatvėje, ir koncerte. Drabužį nusipirkti nėra paprasta. Tai labai sunkus darbas ir pardavėjos tai suprasdamos padeda žmonėms kaip gali. Per ilgą laiką net susidraugauja.

Parduotuvės savininkės sūnus, verslininkas, sako, kad tokios parduotuvės svarbios dėl dviejų dalykų: jose žmonės gali rasti tai, ko niekur kitur neras, ir tuos daiktus, kuriuos randa, gali nusipirkti už prieinamą kainą. Be to, žmogus nori pirkti ir ten, kur jis gali nebrangiai leisti sau pirkti dažniau ir daugiau, jis patenkina šį savo poreikį ir nesikankina save varžydamas, kad negali nieko įpirkti ir pirkti.  

Jei drabužis švarus, nesuplyšęs, nesvarbu, kokioje jis parduotuvėje surastas, suteikite jam antrą šansą gyventi ir Jus džiuginti.

Aut. past.

Nebrangiai ir gražiai

Asortimentas parduotuvėje labai įvairus: nuo įvairiausių drabužių vyrams, moterims ir vaikams iki batų ir rankinių. Gali rasti visko ir apsirengti nuo galvos iki kojų. Tą žmonės ir daro. Vienas iš jų argumentų – naujų drabužių nusipirkčiau vieną, o čia galiu nusipirkti net kelis drabužius.

Už 35 eurus pirkusi moteris įsigijo kelias vasariškas sukneles, sijoną ir palaidinę. Be to, visi suprantame, kad iki šiol gali rasti unikalių daiktų, kurie tave išskiria iš minios, kurie tau patinka ir kuria įvaizdį.

Tą dieną, kai lankiausi dėvėtų rūbų parduotuvėje, į akis iš karto krito nauja, su nenuplėšta etikete kabėjusi, itin madingo prekių ženklo ,,Vans“ marškinėliai už 10 eurų. Kažkas labai džiaugtųsi radęs ir nusipirkęs.

Savo kliento laukia žinomo prekės ženklo marškinėliai./Agotos Spiečiūtės nuotr.

Nauji daiktai, kaip ir dėvėti, į parduotuves patenka iš užsienio šalyse gyvenančių žmonių, kurie prisipirkę drabužių jų per sezoną net neapsivelka. Dažniausiai rūbai vežami iš Airijos, nes tenykščiai gyventojai labiau supranta madą ir jos tendencijas, nei anglai.

Pardavėja griauna ir mitą, kad naudoti daiktai turi svetimų žmonių energiją: nieko nesuasmeninkite, jeigu daiktas ir dėvėtas, kai nusipirksite, jis jau taps jūsų. Jokių energijų jame nėra.

Dėvėtų drabužių parduotuvėse galima rasti net ir sportui skirtos
aprangos./Agotos Spiečiūtės nuotr.

Būna eilės!

Parduotuvėje prekyba vyksta savita sistema, kurią gerai žino pastovūs klientai. Kiekvieno mėnesio pirmą pirmadienį parduotuvę papildo nauja siunta. Apie tai paskelbiama socialinio tinko paskyroje. Ten būna ir kai kurių drabužių nuotraukos, todėl žmonės nuo 6.30 ar 7 valandos jau budi prie parduotuvės, kuri atsidaro 10 valandą, kad gautų tai, ko jam riekia.

Ko gero, tai bene vienintelė vieta, kur dar būna fizinės eilės. Juk daiktas bus tik vienas. Būdamas pirmas gali iš karto eiti, net lėkti prie lentynų, kuriose yra tavo trokštamos prekės. Čia niekas jūsų nesuklaidins, nes žmonės yra išanalizavę lentynas ir todėl išdėstymas nesikeičia. Įėjęs iš karto gali judėti kelnių, striukių, batų link. Klientai ateina šeimomis ir pasiskirsto, kuris prie kurios lentynos bėgs pirmas.

Parduotuvėje prekės išdėstytos pagal sezoną. Vasarą žieminės striukės nenusipirksite. Apie 50 procentų drabužių – nauji, net su etiketėmis. Mėnesio gale, prieš atvežant naują siuntą, – akcijos. Tai reiškia net 50 proc. nuolaidą. Pastovūs klientai gauna nuolaidas ir taip. Užsidaro parduotuvė 17.45 val. Visiems patogu ir viskas aišku.

Dėvetų drabužių parduotuvėse gausu drabužių ir vaikams./Agotos Spiečiūtės nuotr.

Unikalūs grobiai

Greičiausiai nėra žmonių, kurie nėra nė karto užsukę į padėvėtų drabužių parduotuvę ir gali papasakoti ne vieną istoriją. Pardavėjos sako, kad perliukų visada yra. ,,Tommy Hilfiger“, ,,Gucci“, „Calvin Klein“, ,,Marks and Spencer“ ir kiti prekių ženklai jau nebestebina pardavėjų ir tokius drabužius galite rasti Kėdainiuose.

Tenka parduoti ir keistų daiktų. Buvo toks rūbas – tinklas, suradęs savo pirkėją, gal, kaip svarsto pardavėja, ir tiktų apsirengti kur nors paplūdimyje. Kelmėje apsipirkinėjanti moteris ieško ir nuoširdžiai renkasi tik lininius drabužius ir pačių įvairiausių firmų, geros kokybės bei spalvų. Aprengta jau visa šeima, net vyras turi ne vienus tokius marškinius.

Viena namų šeimininkė džiaugėsi nusipirkusi trijų metrų tikro šilko gabalą. Iš jo siuvo suknelę dukters išleistuvėms. Kita moteris sesers dukrytės krikštynoms nupirko baltą, mereškuotą (siuvinėtą) trijų dalių komplektuką.

Dar vienas grobis – trys odinės piniginės, kuriuos virto Kalėdų dovanomis patiems artimiausiems.  Vienas iš unikalių atvejų: kai prieš gerus 18 metų Kėdainių mieste, „Giraitės“ antrame aukšte buvusioje parduotuvėje, įsigytos storos rudeninės striukės kišenėje, parsinešus namo buvo rastas metro bilietas ir mažas plastikinis maišelis su žolės doze.

O koks buvo Jūsų didysis grobis? 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video