Vizitinių kortelių istorija: nuo bambukinių lentelių iki šiuolaikinių dizainų

 Vizitinių kortelių istorija: nuo bambukinių lentelių iki šiuolaikinių dizainų

pexels.com nuotr.

Vizitinės kortelės, nors ir atrodo paprastos, turi ilgą ir įdomią istoriją, kuri atspindi besikeičiančias kultūrines normas ir technologijų pažangą. Nors gali atrodyti, kad tai tik paprastas kartotinis lapelis ant kurio yra tam tikro asmens arba verslo kontaktai, tačiau išties – jis turi kur kas didesnę galią nei gali atrodyti.

Net ir XXI-ajame amžiuje, kai atrodo, kad skaitmenizuota viskas, kas tik yra įmanoma, vizitinės kortelės vis dar išlieka būtinu kiekvieno verslininko atributu. Laikai keičiasi, tačiau tam tikri klasikiniai dalykai išlieka. Ir maža kortelė – vienas iš jų.

Pirmosios vizitinės kortelės – jau senovės laikais

Teigiama, kad vizitinių kortelių tradicija prasidėjo Kinijoje tarp II ir III a. prieš Kristų. Tuo metu žmonės naudojo plonas bambukų lenteles ant kurių kaligrafijos meistrai rašydavo hieroglifus, nurodydami asmens vardą, pavardę, titulą ir kontaktinę informaciją.

Į Europą vizitinės kortelės atkeliavo XVII a. (veikiamos prekybos ir diplomatinių ryšių su Kinija). Prancūzijoje jos tapo populiarios valdant karaliui Liudvikui XIV, kuris jas naudojo siekdamas sustiprinti savo socialinį statusą. Nors praėjo daug metų, tačiau vizitinių kortelių funkcija išliko. Jos esmė yra ne tik pateikti kontaktus, tačiau parodyti savo galią, reputaciją. Juk šiais laikais tikrai gana greitai internete galima rasti tam tikro asmens telefono numerį arba elektroninį pašto adresą. Tačiau mainymasis vizitinėmis kortelėmis yra ritualas, kuris perteikia konkrečios žmonių grupės solidumą ir net eleganciją.

Vizitinių kortelių evoliucija

XVIII a. vizitinės kortelės tapo vis labiau dekoratyvios, dažnai būdavo gaminamos iš brangaus popieriaus ir puošiamos herbais ar monogramomis. Jos buvo siejamos su aukštuomene. Tikrai ne tik verslininkais, tačiau būtent galintys pasigirti geresniu pragyvenimo lygiu leido sau rinktis prabangiai atrodančias korteles, kurios tam tikra prasmė parodė jų statusą. XIX a. vizitinių kortelių naudojimas išplito tarp verslininkų ir tam tikrų profesijų asmenų. Jos tapo svarbiu verslo bendravimo įrankiu. Apsikeitimas kortelėmis – buvo reikšmingas ritualas, kuris parodė bendrystę ir dviejų žmonių poreikį bendrauti vieniems su kitais.

XX a. spausdinimo technologijų tobulėjimas lėmė vizitinių kortelių masinę gamybą. Įvairūs dizainai ir spalvos tapo prieinami platesnei visuomenei. Kadangi jos tapo labiau prieinamos – rinkosi net ir tie, kurie negalėjo pasigirti dideliu uždarbiu. Paprasčiausiai vizitinė kortelė tapo solidumo perteikimo įrankiu.

Šiandien vizitinės kortelės gali būti gaminamos iš įvairių medžiagų. Ne tik popieriaus, tačiau ir plastiko, metalo, net medienos. Dizainai yra be galo įvairūs, atspindintys individualų stilių ir prekės ženklo identitetą. Ir net skaitmeninis amžius nesumažino šių mažų kortelių įtakos, kurių apsikeitimas vis dar yra siejamas su solidumu, noru bendradarbiauti bei dalintis savo žiniomis.

Vizitinių kortelių naudojimo etiketas

Vizitinės kortelės turėtų būti aiškiai ir glaustai suformuluotos, lengvai skaitomos. Rekomenduojama naudoti aukštos kokybės popierių ir spausdinimą. Svarbu palaikyti profesionalų dizainą, atitinkantį jūsų asmenį ar įmonę.

Vizitines korteles reikia įteikti mandagiai ir pagarbiai. Svarbu priimti kitų žmonių vizitines korteles mandagiai ir jas saugoti. Kaip jau minėjome, šiuo metu nėra sunku rasti tam tikro asmens kontaktus internete. Tačiau pačios kortelės išsaugojimas dažnai tampa simboliniu gestu, kuris parodo pagarbą kitam asmeniui. Gera, kad tokie klasikiniai akcentai išlieka ir šiais laikais.

Sunku tiksliai nuspėti – kaip vizitinės kortelės atrodys ateityje. Technologijų pažanga gali lemti skaitmeninių vizitinių kortelių, integruotų į išmaniuosius telefonus ar kitus nešiojamus įrenginius, populiarumą. Vis dėlto, vizitinės kortelės išlieka svarbiu verslo bendravimo įrankiu ir gali būti naudojamos siekiant sukurti ryšį ir palikti ilgalaikį įspūdį.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video