Beviltiškos skolos: ką būtina žinoti?

 Beviltiškos skolos: ką būtina žinoti?

unsplash.com nuotr.

Dažnai susidariusią sudėtingą neapmokėtų sąskaitų ar kitų įsiskolinimų problemą vienu ar kitu būdu pavyksta išspręsti. Tačiau, kai kada įsipareigojimai vis vien nebūna įvykdyti, o kartais skolos grąžinti nebeįmanoma. Tad, kas yra beviltiška skola ir kada šis terminas vartojamas?

Skolų išieškojimas – ilgas ir sudėtingas procesas. Kreditoriai dažniausiai teisminiu ar ikiteisminiu keliu vis vien susigrąžina skolą. Tačiau pasitaiko atvejų kai susigrąžinti skolos nėra įmanoma dėl skolininko turtinės padėties. Tuomet tokia susidariusi situacija yra vadinama beviltišku įsiskolinimu.

Kada skola tampa beviltiška?

Skolų išieškojimo specialistai sako, kad svarbiausia atsiminti tai, kad skola beviltiška tampa tada, kai praeina metai arba daugiau nuo skolų sumos įtraukimo į mokesčių mokėtojo pajamas. Žinoma, yra išskirtinių atvejų, kai nebūtina laukti, kad skola būtų pripažinta beviltiška. Išimtys taikomos tada, kai:

– skolininkas yra likviduotas,

– skolininkas yra miręs,

– skolininkas pripažintas bankrutavusiu.

Svarbu, kad norint bet kuriuo iš šių punktų pasinaudoti ir skolą pripažinti beviltiška reikia pristatyti tam tikrus dokumentus. Pavyzdžiui, skolininko mirties atveju prireiks asmens mirties liudijimo, kurį išduoda Gyventojų registro tarnyba prie VRM.

Kitais atvejais, tokiais kaip skolininko bankrotas ar likvidavimas, taip pat reikia šias būsenas įrodančių dokumentų – antstolių surašytų aktų arba įsiteisėjusių teismo sprendimų ir panašiai. Visais šiais klausimais taip pat galima kreiptis į skolų išieškojimo specialistus, kurie padės surinkti būtiną informaciją bei informuos apie kitus būtinus žingsnius.

Nauda kreditoriui

Skolų pripažinimas beviltiškomis naudingas kreditoriui. Tai padaręs jis gali susigrąžinti valstybei sumokėtą PVM mokestį, kurio dydis siekia 21 procentą. Tuo pačiu kreditorius, įtraukęs įsiskolinimą į sąnaudas ir priskyręs tai ribojamų dydžių leidžiamiems įstatymams, gali sumažinti mokėtiną pelno mokestį. Jį sudaro 15 procentų. Būtent šie žingsniai gali padėti susigrąžinti bent trečdalį įsiskolinimo sumos.

Tiesa, svarbu nepamiršti pasidomėti, kokie asmenys gali naudotis įstatymais nustatytais būdais susigrąžinti mokesčių sumą. Tai gali padaryti:

– Visi subjektai, kurie pagal įstatymą privalo mokėti pelno mokestį. Tik jeigu įsiskolinimo pripažinimas beviltišku padės sumažinti mokėtiną pelno mokestį.

– Gyventojų pajamų mokesčių mokėtojai. Tai yra individualią veiklą vykdantys žmonės.

– Ūkio subjektas, kuris privalo mokėti PVM, kai įsiskolinimo pripažinimas padės susigrąžinti pridėtinės vertės mokestį.

Verta atsiminti ir tai, kad jei asmuo moka ir pelno ar gyventojų pajamų mokestį, ir PVM tuomet jis turi teisę pripažinti skolas beviltiškomis dviem tikslais – tiek mažindamas pelno ar pajamų mokesčius, tiek susigrąžindamas PVM.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video