2021-ieji Kėdainiuose: Metų paslaugos, Metų pramoga, Metų tvarkdariai, Metų bėdos

 2021-ieji Kėdainiuose: Metų paslaugos, Metų pramoga, Metų tvarkdariai, Metų bėdos

Šį kartą 2021-ųjų metų apžvalgoje prisiminsime, kokios naujos paslaugos ir pramogos atsirado mūsų mieste bei kokios bėdos užklupo per praėjusius metus. Jūsų dėmesiui – Metų paslaugos, Metų pramoga, Metų tvarkdariai ir Metų bėdos.

METŲ PASLAUGOS

Paspirtukai

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra Bolt-paspirtukai1-1024x659.jpg

Jauno ir iniciatyvaus Kėdainių vicemero Pauliaus Aukštikalnio pastangos į Kėdainius prisikviesti „Bolt“ paspirtukų paslaugą nenuėjo perniek.

Rudenį Kėdainių gatvėse pasipylė paspirtukai, kurių nuomos kaina Kėdainiuose gerokai mažesnė nei didmiesčiuose.

Žiemai paspirtukai surinkti, o pavasarį jie vėl sugrįš į gatves.

Pavežėjai

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra boltas-kedainiuose-1024x512-1.jpg

Šiais metais Kėdainius pasiekė nauja pervežėjų paslauga.

Ši paslauga panaši, kaip ir taksi, tik ją teikia ne taksistai, o pavežėjai.

Pirmoji Kėdainiuose pavėžėjimo paslaugas ėmė teikti čia apsigyvenusi kaunietė Daiva Balandienė kartu su kraštiečiu kolega Aurimu Besagirsku.

METŲ PRAMOGA

Pabėgimo kambarys

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra pabegimo-kambarys-1-1024x788-1.jpg

Kėdainių senamiestyje duris atvėrė pabėgimo kambarys „Radvilų klubas“. Jį įkūrė Indrė Fiodorova kartu su žinomu pabėgimų kambarių kūrėju Modestu Stumbriu.

Kiekvienas žaisdamas turi galimybę prisiliesti prie gilios, paslaptingos ir iškilmingos Kėdainių istorijos.

Žaidime vienu metu gali dalyvauti nuo 2 iki 6 asmenų nuo 11 metų amžiaus iki žilos senatvės.

Nauja pramoga spėjo jau sulaukti lankytojų ne tik iš Kėdainių. Kitokia pabėgimo kambario koncepcija traukia pabėgimo kambarių entuziastus ir iš kitų Lietuvos miestų.

Išbandžiusieji „Radvilų klubo“ pabėgimo kambarį nenusivylė. Kai kurie sugeba pabėgti per 43 minutes, yra ir tokių, kurie užduotis įveikia per 40 minučių ar net greičiau.

METŲ TVARKDARIAI

Konkursą laimėjo „Ekonovus“

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra econovus-1024x512.jpg

Šiais metais į Kėdainius žengė nauji atliekų tvarkytojai.

Kėdainiuose atliekų išvežimo konkursą laimėjo ir miesto šiukšlėmis rūpinasi viena didžiausių atliekų tvarkymo įmonių Lietuvoje „Ekonovus“.

METŲ BĖDOS

Tarša

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra cukraus-fabrikas-nordic-sugar_a6-1-1024x512.jpg

2021-uosius Kėdainiai pradėjo taršos skandalu – nustatyta, kad iš įmonės „Nordic Sugar Kėdainiai“ teritorijos į upelį liejosi užterštas vanduo. Iš senų dumblo laikymo aikštelių pro pragraužtą pylimą į upelį pateko runkelių plovimo metu susidarančios nuoplovos. Jos pateko į Gentrinę, o iš jos – į Šerkšnio upelį ir buvo nuplukdytos iki Nevėžio.

Užsimota sunaikinti ligoninę

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra ligonine-1024x559.jpg

Panašu, kad ne juokais užsimota sunaikinti Kėdainių ligoninę. Sprendimus iš Vilniaus nuleidžiantys valdininkai planuoja, kad mūsų ligoninėje su išlikimo problema susidurs ne tik Akušerijos ir ginekologijos bei Vaikų ligų skyriai. Dabar jau kone mirties nuosprendis rašomas ir dar dviem ligoninės skyriams – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos bei Priėmimo.

Paklusus ministerijos valdininkų nurodymams, Kėdainių ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus darbas būtų perorganizuotas taip, kad ligoninėje nebebūtų galima atlikti jokių rimtesnių operacijų, o Priėmimo skyrius naktimis nebedirbtų.

Pokyčiai šiuose skyriuose „sniego gniūžtės“ efektu nuvilnytų per daugelį sričių: gyventojai prarastų įprastas paslaugas, medicinos įstaiga – gerus specialistus, kristų kolektyvo motyvacija, keistųsi Priėmimo skyriaus darbas. Kitaip sakant, Kėdainių rajone liktų tik terapinė slaugos ligoninė.

Išeičių iš šios keblios situacijos ieško Kėdainių rajono politikai kartu su ligoninės vadovais. Kuo baigsis jų diskusijos su ligoninę sunaikinti užsimojusia centrine valdžia, paaiškės jau 2022 metais.

PSPC ruošiasi 12 medicinos punktų uždarymui

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra med-punktas-1024x657.jpg

Kėdainių rajone Pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) ruošiasi uždaryti 12 medicinos punktų. Punktų esą nebereikia dėl to, kad žmonės menkai naudojasi jų paslaugomis, juose nėra kam dirbti, o ir jų išlaikymas kainuoja.

Dėl pandemijos sumažėjus nebūtinų kontaktų skaičiui ir įvertinus realybę, PSPC stebėtojų taryba mato išeitį ir siūlo kitokią paslaugą – mobiliąją slaugytoją, kuri atliktų visas paslaugas, tačiau nebudėtų tuščiose medicinos punktų patalpose. Slaugytoja būtų pasiekiama telefonu ir atvyktų į namus, kai žmogui reiktų realios pagalbos.

Dabar rajone veikia 20 medicinos punktų. Šiais metais jų išlaikymui teskirta 20 tūkst. eurų, kurie naudojami pačių patalpų išlaikymui.

Galutinį sprendimą dėl medicinos punktų uždarymo ir naujų paslaugų teikimo gyventojams priims rajono taryba.

Hemodializės

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra hemodialize1-1024x589.jpg

Kilus teisiniam ginčui dėl hemodializės paslaugų teikimo Kėdainių krašte daugiausia nepatogumų patiria nuo inkstų nepakankamumo kenčiantys pacientai. Probleminė situacija susiklostė VšĮ Kėdainių ligoninei paskelbus konkursą dėl patalpų, kuriose teikiamos hemodializės paslaugos, nuomos. Bendrovė „Diaverum klinikos“ ginčija konkurso rezultatus.

Kol vyksta teisiniai ginčai, sunkiai sergantys Kėdainių krašto gyventojai susidūrė su nepatogumais, nes nebegali gauti hemodializės paslaugų ligoninės patalpose, kaip buvo įpratę.

Problema sprendžiama organizuojant pacientų pavėžėjimą. Tačiau toks gyvybiškai svarbių paslaugų teikimas nėra racionalus, be to, kelia pavojų pacientų sveikatai, nes jie turi nebūtinus kontaktus, tai didina grėsmę užsikrėsti koronavirusu, ypač plintant labai užkrečiamai omicron atmainai. Pacientų vežiojimas žiemą rizikingas ne tik dėl to, kad žmonės gali susirgti kitomis peršalimo arba infekcinėmis ligomis, bet ir dėl išaugusios eismo įvykių tikimybės.

Gruodžio pabaigoje viena iš konflikto dalyvių – UAB „Diaverum klinikos“ – kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę bei ligoninę su pasiūlymu baigti ginčą taikos sutartimi.

Bendrovės vadovybė yra pasirengusi bet kuriuo metu sėsti prie derybų stalo su visomis suinteresuotomis šalimis, aptarti, suderinti bei patvirtinti taikos sutarties sąlygas bei jų įgyvendinimą.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video