Verslo investicija į mokslą – sėkmės garantas

 Verslo investicija į mokslą – sėkmės garantas

Didžiųjų sėkmingai dirbančių įmonių vadovai žino, jog nemažą dalį įmonės sėkmės lemia ne tik gera vadyba, bet ir profesionalūs, savo darbą išmanantys darbuotojai. Kaip pasakoja vieno moderniausių Lietuvoje Kėdainių konservų fabriko technologė Zita Prasauskienė, besiplečiančios įmonės nuolat ieško naujų profesionalių ir gabių darbuotojų, tad neretai tenka padėti jaunam studentui apsispręsti pasirenkant patraukliausią ir priimtiniausią specialybę, tinkančią jam, ir gal net darbovietę.Lektorė Ž. Valatkevičienė (kairėje) dalijasi patirtimi su studentėmis./ A. Barzdžiaus nuotr.

Buvusi studentė konsultuoja dėstytoją

„Mes, su kolegomis aptarę, jog reikia palaikyti glaudesnius ryšius su Maisto mokslo ir technologijos katedroje studijuojančiais studentais, suorganizavome Kėdainių konservų fabriko pristatymą bei gaminių degustaciją, – pasakoja Z. Prasauskienė – Tai buvo puiki galimybė jaunuoliams pristatyti ruošiamus gaminius, gamybos operacijas, kurios atliekamos įmonėje, kokybės sistemų diegimą ir kitus etapus, kurie ir sudaro visą aibę veiksnių, nuo kurių priklauso galutinis gaminių skonis, kokybė, išskirtinumas, besiplečiantis asortimentas ir didėjantys pardavimai.

Skaitydama paskaitą studentų akyse mačiau tuos susidomėjimo kupinus žvilgsnius ir didžiavausi galėdama pasidalinti patirtimi, kaip svarbu pasirinkti kiekvienam mieliausią specialybę, nebijoti sunkesnių studijų ir siekti tik geriausio rezultato universitete, o po to – ir įmonėje. Paskaitos pabaigoje surengta gaminių degustacija ir studentams pateiktos užduotys sulaukė didelio susidomėjimo. Įsigilinę jaunuoliai noriai pildė apklausos anketas, ieškojo skonių skirtumų, intuityviai bandė atskirti slaptąjį ingredientą, dalijosi pasiūlymais ir idėjomis, kaip būtų galima praplėsti esamą asortimentą.Z. Prasauskienė: „Gera sugrįžti į universitetą jau ne kaip studentei, o kaip technologei, dirbančiai viename didžiausių fabrikų Lietuvoje.“/ Asmeninio archyvo nuotr.

Pati studijuojama fakultete tokių įmonių paskaitų turėjau vos kelias, bet tai daugiau buvo įprasti įmonių prisistatymai. Pamenu, antrame kurse turėjome svečių iš UAB „Vikeda“, kurie studentams paskaitos metu pasakojo apie „Dadu“ ledų technologijas, ir juos dalijo, leido paragauti, palyginti skirtingas rūšis. Tai buvo patys skaniausi ledai, kokius buvo kada tekę ragauti, nes girdint visą pasakojimą apie gamybos procesus, jų sudėtingumą, kokybę užtikrinančius parametrus, ledų skonis buvo tarsi „įgarsintas“. Susitikimas, prezentacija paliko puikų įspūdį, ir labai gaila, jog įmonių, atvykstančių į fakultetą ir motyvuojančių studentus, buvo tiek nedaug. Užtat buvo labai gera sugrįžti į universitetą jau ne kaip studentei, o kaip technologei, dirbančiai viename didžiausių fabrikų Lietuvoje. Buvo gera po paskaitos išlydėti susidomėjusius išeinančius studentus, kurie nuoširdžiai dėkojo už įdomų fabriko pristatymą“, – su šypsena savo veiklą prisimena viena Kėdainių konservų fabriko technologių Zita Prasauskienė.

Ji pati beveik prieš penkerius metus baigė Kauno technologijos universitetą ir šiandien didžiuodamasi gali grįžti seniai pramintais savo mokymo įstaigos takais ir dalintis darbine patirtimi.

Darbas kaip namai

„Nuo to laiko, kai pradėjau dirbti Kėdainių konservų fabrike, pamiršau, kas yra monotonija, – pasakoja fabriko technologė Z. Prasauskienė. – Darbas labai kūrybiškas, dinamiškas, reikalaujantis greitos orientacijos ir spontaniškumo. Sudarytos puikios sąlygos savirealizacijai ir tobulėjimui. Kolektyvas jaunas, veržlus, atmosfera puiki ir net kelionės laikas iš Kauno į Kėdainius kasdien neprailgsta, nes tai – papildoma galimybė su bendrakeleiviais aptarti dienos darbus, padiskutuoti apie numatomus procesus ir planus. Plataus asortimento įmonėje viskas man buvo nauja, tad išmokti visko dar iki šiol nepavyko. Labai džiaugiuosi turėdama puikius kolegas, kurie draugiškai padėjo, mokė, supažindino su darbo sistema.Maisto, mokslo ir technologijos katedros vedėja docentė Loreta Bašinskienė./ A. Barzdžiaus nuotr.

Daug žinių ir pamokymų susilaukiau ir vis dar mokausi iš artimiausių savo kolegų – vyr. technologo Algio Kulviečio, gamybos vadovės Danutės Paškevičienės bei gamybos direktorės Rasos Koržovienės, kurie taip pat baigė tą pačią specialybę KTU universitete. Dėl sukauptų žinių studijų metu ir kruopštaus darbo šie puikūs specialistai kryptingai prisidėjo prie fabriko augimo, asortimento plėtimo, gamybos modernizavimo.“

Verslas ir mokslas privalo būti greta

Kaip pasakoja Kėdainių konservų fabriko degustacijoje bei gamyklos pristatyme dalyvavusi Maisto, mokslo ir technologijos katedros vedėja docentė Loreta Bašinskienė, tokie renginiai ypač reikalingi – studentai, vadovaudamiesi vien teorija, negaus pakankamai žinių, o ir patirties visai nesukaups. „Be praktikos ir glaudaus bendradarbiavimo su įmonėmis gero specialisto neparuoši, todėl labai vertiname tokias įmonių iniciatyvas. Žinome ir džiaugiamės, kad nemaža dalis mūsų paruoštų specialistų ilgainiui pradės dirbti tokiose įmonėse kaip Kėdainių konservų fabrikas ar kitose, tad susipažinti su įmonės vidumi, darbų apimtimis jau dabar yra labai svarbu. Tai abipusė nauda – fabrikas gauna puikiai paruoštus darbuotojus, o mes turime galimybę suteikti ne vien teorinių, bet ir praktinių žinių. Štai kad ir Zita – smagu, kad viena geriausių mano studenčių šiandien atstovauja tokio masto fabrikui kaip Kėdainių konservų fabrikas, o į Alma Mater grįžta dalintis patirtimi“, – sakė docentė L. Bašinskienė ir išreiškė viltį, kad tokių renginių fabrikas rengs kuo daugiau.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content