Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Uogų sezonas trumpas, tad skanaukite jų kuo įvairesnių ir nepamirškite įkomponuoti į kasdienius patiekalus. Nors įprasta braškes naudoti glotnučiams, gardinti jomis pusryčių košę, jogurtus ar varškę, jas galime panaudoti ir sočioms salotoms. „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų vadovė Irina Berkman siūlo braškių – šias uogas pritaikysite patiems įvairiausiems patiekalams.
Netradiciniai braškių panaudojimo būdai
Mamos ir močiutės, sulaukusios gausaus uogų derliaus, iš jų verda uogienes ir kompotus, tačiau visi puikiai žino, kad uogas geriausia skanauti šviežias. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės I. Berkman, pirkėjai itin vertina braškes, o kol lietuviškos dar sirpsta, verta pigiau įsigyti graikiškų.
Specialistė primena, kad parsinešus jų iš prekybos centro, geriausia braškes suvalgyti per tris dienas. „Jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose šaldytuve. Karštomis dienomis gera atsigaivinti vandeniu su ledo kubeliais, kuriuose sušaldytos uogos – jas tiesiog sudėliokite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite.“
Ji priduria, kad prie uogų galima įberti ir prieskoninių žolelių: mėtų, čiobrelių, bazilikų – toks paskanintas vanduo be pridėtinio cukraus bus ir naudingas, ir patiks visai šeimai. Be to, braškes įprasta naudoti ledams, šventiniams pyragams bei tortams ir ne tik: „Galima smulkintas braškes įmaišyti į ištirpintą šokoladą, panaudoti kaip užkandį ant krekerių su sūriu. Sumaišę balzamiko actą su trintomis braškėmis ir įbėrę truputį cukraus, gardžiuositės puikiu padažu prie salotų. Trintas braškes galima naudoti net saldžiarūgščiams kepsnių marinatams“, – vardija komercijos operacijų skyriaus vadovė.
Specialistė informuoja, kad iki birželio 16 d. braškių bus galima įsigyti pigiau – net su 50 proc. nuolaida – jų pakuotė (500 g) kainuos 1,99 Eur.
„Rimi“ siūlo pasigaminti gardžių ir sočių vištienos salotų su braškėmis, kurios tiks tiek dėžutėje neštis į darbą, tiek vakarienei su šeima. Pasinaudokite pasiūlymu ir iki birželio 16 d. pigiau įsigykite ne tik braškių, bet ir vištienos, kuriai taikoma 33 proc. nuolaida.
Sočiosios braškių salotos
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
500 g braškių;
100 g gražgarsčių;
1 vnt. morkos;
120 g ankštinių žirnių;
120 g raudongūžio kopūsto;
2 vnt. trumpavaisių agurkų;
2 vnt. avokadų;
300 g vištienos šlaunelių;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Padažui reikės:
3 šaukštų graikinių riešutų aliejaus;
3 šaukštų citrinos sulčių;
1 šaukšto garstyčių;
1 šaukštelio medaus;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Vištieną pašlakstykite aliejumi ir iškepkite.
2. Iškeptą vištieną atskirkite nuo kaulo, pagardinkite mėsą druska ir pipirais.
3. Ankštinius žirnelius išvirkite vandenyje, nukoškite, supjaustykite per pusę.
4. Raudongūžius kopūstus supjaustykite šiaudeliais, agurkus – griežinėliais, morką –plonomis juostelėmis, avokadus – riekelėmis, braškes – į keturias dalis.
5. Sumaišykite riešutų aliejų, citrinos sultis, medų, garstyčias. Padažą paskaninkite druska ir pipirais.
6. Dubenyje išdėliokite paruoštas daržoves, braškes ir vištieną, užpilkite paruoštu padažu.
Skanaus!