Skip to content

Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

 Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį praneša nustačiusi konkrečias taisykles, kurių privalės laikytis maistą pacientams tiekiančios įmonės.

Ministras Aurelijus Veryga teigia, kad aiškių reikalavimų iki šiol nebuvo, todėl ligoniams tiekiamas maistas dažnai buvo nesubalansuotas, skurdus, kartais ir atšalęs bei prastai atrodantis.

Pranešama, kad įsigaliojus naujai tvarkai, į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse neturėtų rasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Taip pat reikalavimuose numatyti kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai, nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas.

[quote author=”A. Veryga”]Dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia pacientų maitinimui, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį.[/quote]

Be to, gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių. Ministerija teigia, kad tai leistų užtikrinti, jog į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai produktai, tačiau tai – rekomendacinė nuostata.

„Reikia pripažinti, kad problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, kad dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia pacientų maitinimui, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį “, – sako ministras A. Veryga.

Anot jo, patekus į ligoninę neverta tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę.

Ministerija teigia, kad reikalavimus jai padėjo parengti Lietuvos dietologų draugija, Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Nauja tvarka turėtų įsigalioti lapkričio pirmą dieną.

Pasak Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, maisto gaminimas pacientams – sudėtingas uždavinys tiek dėl specifinių pacientų poreikių, tiek dėl apimties, tačiau aiškūs reikalavimai maistui – teisingas sprendimas.

„Ministerijos sprendimas parengti aiškias, pagrįstas taisykles sveikintinas. Jos tikrai pasitarnaus gydymo įstaigoms, siekiant užtikrinti, kad maisto gamyba nebūtų nuolatinė problema, kaip iki šiol“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Pasak ministerijos, dar viena svarbi įsigaliosianti naujovė, kad gydymo įstaigose maistą gaminantys žmonės turės atitikti kvalifikacinius reikalavimus, todėl bus siunčiami į mokymus.

Teigiama, kad šių darbuotojų kvalifikacija ne visada yra pakankama – stinga žinių apie alergiškiems žmonėms tinkamus vartoti produktus.

Šiam reikalavimui įgyvendinti nustatytas trejų metų pereinamasis laikotarpis. Jo metu bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir kvalifikaciniai reikalavimai lektoriams, kurie galės vesti mokymus.

Žadama, kad lapkritį įsigaliojus naujai tvarkai, jos vykdymą prižiūrės ir kontroliuos institucijos, ar laikomasi nustatytų reikalavimų.

 

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video