Sveikatai palankaus maisto sąraše – dar trys kraštiečių produktai

Jau šeštus metus Lietuvoje veikia valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Pagal nustatytus griežtus kriterijus atrenkami produktai gali būti savanoriškai ir nemokamai žymimi lengvai atpažįstamu žaliuoju „Rakto skylutės“ simboliu.
Dar 2018 metais į sąrašą buvo įtraukta net 11 „ŠamŪkio“ produktų, o šiemet į sąrašą pateko dar keturi jų gaminiai ir trys AB „Krekenava“ gaminiai.
Kuo kitokie?
Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų.
Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Toks produktų gerinimas būtinas, nes Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių ir druskos, bet per mažai daržovių, viso grūdo duonos.
Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-ojo tipo cukrinį diabetą. Vien širdies ir kraujagyslių ligos ir vėžys šalyje lemia 3/4 visų Lietuvos gyventojų mirčių ir pagal šiuos rodiklius Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje.
Nagrinėja etiketes
Kaip atrenkami produktai, kurie atitinka „Rakto skylutės“ reikalavimus? Šį darbą nudirba visos šalies Visuomenės sveikatos biurai. Žinoma, dėl ženklinimo kreiptis gali ir patys gamintojai, tačiau tiesa ta, kad dar toli gražu ne visi žino apie šią iniciatyvą.
Šiemet Kėdainių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biurui buvo pavesta rasti vieną produktą, kurį būtų galima įtraukti į sveikatai palankių produktų sąrašą.
Tad galima pasidžiaugti, kad metai buvo gerokai našesni. O ir rasti produktai yra ne tik sveiki, bet ir labai gardūs ir puikiai tinkami šventiniam stalui.
„Iš viso Lietuvoje „Rakto skylutės“ simboliu yra pažymėta per 440 produktų, o vien šiemet sąrašas pasipildė 148 produktais. Tai – labai ženklus proveržis, galima pasidžiaugti, kad gyventojams yra suteikiama vis daugiau pasirinkimo galimybių.
Žinoma, yra dalis produktų, kurie tarsi automatiškai gauna šį „Rakto skylutės“ simbolį. Tai – vaisiai, daržovės, švieži ir džiovinti įvairūs jų gaminiai, gryna mėsa ar žuvis.
Tačiau kai kalba pasisuka apie gaminius – situacija darosi sudėtingesnė. Ne tiek jau daug mėsos gaminių gali pasigirti įveikiantys tokius aukštus reikalavimus“, – sako biuro vadovė Danguolė Avižiuvienė.
Ji sakė, kad, remiantis nustatytų kriterijų sąrašu, yra nagrinėjamos pasirenkamų produktų etiketės. Tikrinama, ar cukraus, riebalų ir konservantų kiekiai neviršija leistinų normų.
Kitaip tariant, Visuomenės sveikatos biuras atlieka didelį darbą už jus. Rinkdamiesi prekę, pažymėtą „Rakto skylutės“ simboliu, jūs galite būti tikri, kad išsirinksite sveikiausią tos rūšies produktą ir galėsite negaišti laiko nagrinėdamas etiketės turinį.
Liesi produktai
Šiemet „Rakto skylutės“ ženklinimu pažymėti trys AB Krekenavos agrofirmos gaminiai. Tai – plėšyta kiauliena, plėšyta jautiena ir plėšyta vištiena vakuume.
„Kalbant apie šiuos gaminius – jų kaloringumas yra išties stulbinamai mažas. 100 gramų produkto turi vos 144–150 kcal. Tai labai liesi produktai, juos galima priskirti prie dietinių produktų.
Kaip pavyzdį galima pateikti duonos gaminius, kuriuose paprastai kaloringumas yra bent du kartus didesnis“, – akcentavo D. Avižiuvienė.
„Lietuvos vartotojai vis mažiau nori skirti laiko maisto gaminimui namuose, todėl ieško lengvai ir greitai paruošiamų produktų. Plėšoma kiauliena ir jautiena yra ilgai verdama vakuuminėje pakuotėje žemoje temperatūroje tol, kol mėsa tampa minkšta, sultinga ir lengvai „suplėšoma“ atskiromis skaidulomis.
Todėl šiuos produktus paruošti itin paprasta. Tereikia išimti mėsą iš vakuuminės pakuotės ir įdėti į kepimo indą, pakuotėje esantį padažą užpilti ant mėsos ir kepti orkaitėje apie 30 min. 180 °C temperatūroje“, – apie patį produktą kalbėjo įmonės rinkodaros vadovas Marius Jofė.
Gali būti ir daugiau
D. Avižiuvienė pasidžiaugė, kad į „Rakto skylutės“ sąrašą dar anksčiau buvo patekę „ŠamŪkio“ produktai. Ji sako mananti, kad rajone gaminamos produkcijos, kuri atitiktų keliamus reikalavimus, gali būti ir žymiai daugiau.
„Mūsų rajone gaminami produktai tikrai suteikia daug erdvės „Rakto skylutės“ ženklo plėtrai. Tinkami gali būti jau esami produktai, kai kada galima juos kiek pakeisti arba įvesti į rinką visai naujus. Kalbamės su įmonėmis, supažindiname su inciatyva.
Aišku, ne visuomet yra įmanoma atitikti tuos reikalavimus. Tarkime, cukraus fabriko produkcija, ledai – na, jie niekaip negalėtų patekti į sveikesnių produktų sąrašą. Tačiau turime daug ūkininkų, tą patį Konservų fabriką – visi jie puikiai gali pretenduoti į „Rakto skylutės“ ženklinimą“, – sakė D. Avižiuvienė.
Apie tai, kad ne visos įmonės ir toli gražu ne visi vartotojai žino, kas yra ta „Rakto skylutė“, pripažįsta ir M. Jufė. Vis dėlto, sako jis, edukuoti visuomenę užtrunka laiko.
„Džiaugiamės, kad „Krekenavos“ plėšoma kiauliena ir plėšoma jautiena atitiko griežtus „Rakto skylutės“ ženklinimo reikalavimus. Šiandien turime situaciją, kuomet didžioji dauguma vartotojų nežino, nei kas tai yra „Rakto skylutė“, nei kuo pasižymi šiuo simboliu ženklinami produktai.
Tačiau vartotojų edukacijai reikia laiko. Tikimės, kad ateis laikas, kuomet būtent šiuo simboliu ženklinami produktai sulauks vartotojų įvertinimo ir pripažinimo.
Šią iniciatyvą vertiname labai pozityviai – reikia vartotojus edukuoti ir tinkamai informuoti, kad apsipirkinėdami ir rinkdamiesi gausiame įvairių produktų asortimente jie galėtų nesunkiai atpažinti jų sveikatai palankesnius produktus“, – sako M. Jofė.
Sveikas maistas – prioritetas
Net 15 „Rakto skylutės“ logotipu paženklintų produktų savo aruode turintis „Šamūkis“ orientuojasi į sveiką maistą. Kai kada, sako, sulaukia net pastebėjimų, kad produkcijoje druskos mažoka.
Bet, kaip sako įmonės vadovė Justina Kočetova, geriau jau leisti klientui pačiam papildomai pasisūdyti produktą, negu pateikti persūdytą ir mažiau sveiką gaminį. Juo labiau kad „Šamūkio“ gaminius labai mėgsta mažieji.
„Mes dirbame, kad mūsų visi produktai būtų palankūs sveikatai. Beveik visi mūsų gaminiai atitinka „Rakto skylutės“ reikalavimus.
Nenaudojame pridėtinių riebalų, jokių konservantų. Vienintelis konservantas – druska, ir tai stengiamės, kad būtų 1–3 proc. druskos 100 g produkto. Dažniausiai sūdome 1 proc. su mintimi, kad jei žmogui bus mažokai sūrumo – jis pasibarstys druskos pats.
Šamas yra žuvis be ašakų, tinkama vaikams, todėl mes darome ją maksimaliai sveiką, kad vaikams tėvai galėtų patiekti saugią žuvį be sąžinės graužimo.
Tiesa, turime vienintelį konservą su aliejumi, bet net ir jis atitinka kriterijus.
Šiemet „Rakto skylutės“ simboliu paženklinti mūsų virtinukai. Juose – tik gryni produktai. Žuvis, grybai ir šiek tiek druskos. Prieš šventes virtinukus šluote šluoja, esame tikri, kad jie nuguls ant šventinio Kūčių stalo“, – sako J. Kočetova.
Ji antrina prieš tai kalbėjusiems pašnekovams, sakydama, kad sveikos produkcijos svarba Kėdainiuose dar kiek mažoka. Retas pirkėjas žino ir apskritai pastebi šį ženklinimą. Tuo tarpu sostinėje situacija kardinaliai skiriasi – produktų etiketes vartotojai skaito itin atidžiai.
Šios šventės yra puiki proga ir kėdainiečiams pasirinkti sveikatai palankius produktus ir paremti savo krašto verslininkus.
Jei jau šventes švęsime kitaip, nei visuomet, gal galime pabandyti švęsti jas sveikiau? Su šamo gardėsiais Kūčių išvakarėse ir plėšomu minkštutėliu mėsos kepsniu per Kalėdas.
Būkite ir likite sveiki!