Skonio standartus diktuoja pirkėjas
Pagal ką parduotuvėje renkamės vieną ar kitą maisto produktą? Pakuotės stilius, gaminio sudėtis ar matyta reklama neretai lemia, kurios prekės link tiesiasi rankos. Tačiau tam, kad produktas būtų populiarus, išsilaikytų rinkoje ilgus metus ar net taptų klasika, be abejonės, svarbiausia yra skonis.
Ypatingas dėmesys
AB Krekenavos agrofirma savo gaminių kokybei ir skoninėms savybėms visada skyrė ypatingą dėmesį. Jų tobulinimas, prisitaikymas prie besikeičiančių (nauji skoniai, formos, patogumas vartojant ir kt.) ir kartu daugybę metų išliekančių pastovių vartotojų poreikių (kokybės, gero skonio ir patrauklios kainos) yra bene svarbiausias vienos didžiausių šalies mėsos perdirbimo įmonių darbo aspektas.
Bendrovės komanda nuolat keldama vis aukštesnius reikalavimus produktų skoniui, neseniai išbandė ir įdiegė dar vieną šios savybės tobulinimo grandį.
Eilinio vartotojo verdiktas
Nuo šiol kuriant naujus gaminius pasitelkiami… eiliniai vartotojai. Tiesa, ne visai eiliniai, o turintys degustacijai reikalingų savybių. Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto specialistai įmonei padėjo iš jos nieko bendro su maisto technologija neturinčių darbuotojų sudaryti degustatorių komandą. Kolektyvo nariai, pageidavę ragauti ir vertinti naujus įmonės gaminius, įveikė griežtą minėtos mokslo įstaigos atranką.
„KTU specialistai iš įmonės darbuotojų atrinko tuos žmones, kurie turėjo degustatoriui būtinas savybes, t.y. jautė aromato ir kitas skonio subtilybes, sugebėjo atpažinti skonio atspalvius, prieskonius ir pan. Vėliau įveikusiųjų atranką laukė mokymai, po kurių kibo į naujai kuriamų produktų degustacijas“, – sako AB Krekenavos agrofirmos generalinė direktorė Eglė Jeliniauskienė.
Papildo technologus
Ši skonio kūrimo grandis buvo įvesta siekiant gauti tvirtesnį ir labiau užtikrintą rezultatą. Nors įmonėje naujus produktus kuria bei tobulina juos nuolat ragaudama profesionali ir bene geriausia šalyje maisto technologų komanda, tačiau papildoma objektyvi informacija apie produkto skonines savybes suteikia daugiau aiškumo.
„Mūsų aukščiausios kvalifikacijos maisto technologai, prieš sukurdami produktą ir pateikdami degustatorių komandai, jį išragauja daugybę kartų.
Bet kai naujas gaminys įveikia nepriklausomą testą, t. y. kai pamatome nieko apie technologinius procesus neišmanančių žmonių reakciją į naują gaminį ir kaip jie jį priima bei kokie jų pastebėjimai ir pan., tampa aiškiau.
Dabar esame ramesni dėl to, kaip vartotojas priims naują produktą. Šia grandimi tiesiog užsitikriname didesnę sėkmės tikimybę, mes nebespėliojame atiduodami naują gaminį vartotojų teismui. Šis degustatorių testas puikiai papildo produkto kūrimo procesą, kurio rezultatas – tikrai gerai išdirbti ir išbaigti skoniai“, – sako įmonės vadovė.