Paąžuolis baravykas išdygo pačiame Kėdainių miesto centre

 Paąžuolis baravykas išdygo pačiame Kėdainių miesto centre

Pačiame Kėdainių miesto centre – tarp „Lietuvos draudimo“, Šiaulių banko ir Kėdainių rajono savivaldybės administracinio pastato – gražuolį paąžuolį baravyką nufotografavo čia pat dirbanti kėdainietė Oksana./Kėdainietės Oksanos nuotr.

Grybautojai vis giriasi gausiu grybų laimikiu – grybai dygsta praktiškai visuose miškuose: tiek drėgnesniuose, tiek sausesniuose. Tačiau tai, kad grybai ėmė dygti pačiame Kėdainių miesto centre, atrodo tiesiog neįtikėtina. Visgi čia pat dirbantys biurų darbuotojai patikina – baravykai paąžuoliai čia išdygsta ne pirmą kartą.

Išdygo pačiame centre

Pačiame Kėdainių miesto centre – tarp „Lietuvos draudimo“, Šiaulių banko ir Kėdainių rajono savivaldybės administracinio pastato gražuolį paąžuolį baravyką nufotografavo čia pat dirbanti kėdainietė Oksana. Paąžuolį gali pamatyti visi, laiptais lipantys nuo pagrindinės J. Basanavičiaus gatvės Janušavos aikštės turgaus link. Beje, grybą nufotografavusi moteris teigė pastebėjusi, kad ši vieta jiems patinka.  

„Tame mažame parkelyje prie „Lietuvos draudimo“ pastato paąžuoliai baravykai auga jau nebe pirmus metus“, – tikino Oksana.

Paąžuoliai turi nenustatytų medžiagų, kurios sureagavusios su svaigalais gali sukelti virškinimo sistemos sutrikimų. Miesto centre, šalia važiuojamosios kelio dalies, užaugę grybai yra labai pavojingi.

Aut. past.

Ypač palankus metas

Leidinio „Lietuvos grybai“ vyriausioji redaktorė, Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Jurga Motiejūnaitė teigia, kad lietingas oras ypač palankus grybams dygti.

„Paąžuolio vaisiakūniai paprastai būna vidutinio dydžio, nors gali užaugti ir labai dideli. Iš dažniau aptinkamų baravykinių paąžuolis yra vienas ryškiausių grybų: jo kepurėlės apačia tamsiai raudona, vaisiakūnio vidus ryškiai geltonas, o paspaustas ar perpjautas jis smarkiai ir greitai mėlynuoja“, – rašo J. Motiejūnaitė.

Miesto grybo – nevalgykite

Jos teigimu, rugpjūtis paąžuoliams yra tinkamiausias dygti laikas. Mikologijos laboratorijos vadovė sako, kad mieste rasti grybai yra valgomi, tačiau perspėjo, kad jų negalima valgyti užgeriant alkoholiu. Paąžuoliai turi nenustatytų medžiagų, kurios sureagavusios su svaigalais gali sukelti virškinimo sistemos sutrikimų. Miesto centre, šalia važiuojamosios kelio dalies, užaugę grybai yra labai pavojingi.

„Mieste augančių grybų valgyti bet kokiu atveju negalima, nes miestų dirvožemyje dažniausiai būna didesnė teršalų, ypač sunkiųjų metalų, koncentracija. Grybai labiau nei augalai tarsi kempinė kaupia sunkiuosius metalus ir radionukleidus“, – teigė J. Motiejūnaitė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video