Nuosprendis druskai: vartoti ar atsisakyti

 Nuosprendis druskai: vartoti ar atsisakyti

Druska pastaraisiais metais tai peikiama, tai giriama. Vienur raginama daryti perversmą virtuvėje ir druskos visai atsisakyti, kiti siūlo nerti į prieskoninių žolelių jūrą ir atrasti druskos pakaitą, o treti – tiesiog sumažinti sūrių krislų kiekį. Tiesos gairių ieškome su Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro Pelėdnagių ambulatorijos šeimos gydytoja Irmina Širkiene.

Ką druska veikia organizme?

Pirmiausia gydytoja siūlo prisiminti, kas yra druska: „Tai cheminis junginys – natrio chloridas (NaCl), kurį sudaro 40 proc. natrio ir 60 proc. chlorido.“

Pasak I. Širkienės, druska būtina geram tam tikrų procesų veikimui. „Pagrindinės druskos funkcijos yra reguliuoti skysčių pusiausvyrą organizme ir kontroliuoti raumenų bei nervų darbą.

Žmogaus organizme yra apie 100 gramų natrio. Mūsų organizmas negali nei kaupti, nei pasigaminti druskos, todėl jos turime gauti su maistu“, – sako gydytoja ir priduria, kad druskos perteklių organizmas pašalina su skysčiais per inkstus, o kai sūriųjų krislų būna per daug, mes pajuntame troškulį.

Lemtingas skaičius

Taigi sveikam žmogui druskos atsisakyti nereikia. Pakanka neviršyti rekomenduojamos normos.

„Natris – labai vertingas elementas, kurio mes turime gauti kasdien, nes kitaip organizmas negalės funkcionuoti, – dėmesį atkreipia šeimos gydytoja. – Tačiau tai nereiškia, kad druskos turėtume suvalgyti kuo daugiau. Buvo atlikta nemažai tyrimų, siekiančių nustatyti minimalų druskos poreikį žmogaus organizmui. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja neviršyti 6 gramų druskos kasdien.“

[quote author=“Irmina Širkiene“]„Per didelis druskos (natrio) vartojimas gali padidinti hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio), osteoporozės, skrandžio vėžio ir inkstų ligų riziką.[/quote]

Vis tik lietuvis per dieną suvartoja trissyk daugiau – vidutiniškai 18 gramų. Tiesa, gydytoja akcentuoja, jog beveik visą maksimalų rekomenduojamą druskos kiekį mes suvalgome kartu su įprastais maisto produktais, todėl druskos vartoti atskirai praktiškai nereikia.

Kaip kenkia?

Nuolatinis druskos perteklius sveikatai gali pridaryti žalos.

„Per didelis druskos (natrio) vartojimas gali padidinti hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio), osteoporozės, skrandžio vėžio ir inkstų ligų riziką, – aiškina I. Širkienė. – Druskos reikėtų vengti žmonėms, sergantiems inkstų ligomis, labai jauniems ir pagyvenusiems, kadangi jų inkstai negali pašalinti natrio ir reguliuoti skysčių balanso organizme taip efektyviai, kaip sveikų, suaugusių žmonių. Kūdikiams iki vienų metų druskos arba produktų, kuriuose druskos yra, duoti išvis negalima. Mat jų inkstai dar nėra tam subrendę.“

Kada gydo?

Druska reikalinga žmogaus organizmo medžiagų apykaitos procesams.

„Jei druskos trūksta, galime netekti per daug skysčių, – sako I. Širkienė. – Tokia būsena vadinama dehidratacija (vandens trūkumu). Netekdami skysčių (tai sukelia įvairios organizmo būklės: vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, padidėjęs prakaitavimas, kai kurios ligos) kartu netenkame ir būtinų mikroelementų: natrio, kalio ir kt. Tokiais atvejais ligoniams į veną lašinami druskos tirpalai arba rekomenduojama gerti daug pasūdyto vandens.“

[quote author=“Irmina Širkiene“]Taigi nors per didelis suvartojamos druskos kiekis organizmui kenkia, žmonės neturėtų bijoti jos vartoti. Druskos atsisakymas organizmui taip pat žalingas. Tiesiog venkite apdoroto maisto ir supraskite, kas yra saikas.[/quote]

Jeigu kraujospūdis tapo per žemas, pasak gydytojos, vanduo su žiupsneliu druskos padėtų geriau, nei įprastai geriama kava.

„Kitas dalykas – druska mūsų organizmui turi ir fiziologinę reikšmę. Jei maistas skanus, o jis toks būna tuomet, kai yra šiek tiek pasūdytas, tada geriau skiriasi skrandžio sultys, geriau virškinama. Tai taip pat svarbu. Niekur nedingsi, valgymas – ne tik vienas iš gyvenimo malonumų, bet ir būtinas dalykas“, – be reikalo nepulti į kraštutinumus siūlo gydytoja.

Ieškome sveikiausios

Druskos pasirinkimas nemenkas. Ji būna įvairių formų, spalvų ir rūpumo. Dažniausiai, kaip sako gydytoja, naudojama rafinuota druska, ji papildoma jodu, kurio, vartojant daug apdoroto maisto, mums trūksta.

„Nesutariama, ar skiriasi įvairios druskos savo sudėtimi: vieni mano, jog skirtingos druskos turi skirtingą mineralinę sudėtį, kiti teigia, jog druska yra druska. Tačiau sutariama, kad reikia riboti druskos vartojimą. Belieka išsirinkti tą druską, kuri geriausiai pateisintų jūsų lūkesčius“, – paprastą išeitį siūlo pašnekovė.

„Taigi nors per didelis suvartojamos druskos kiekis organizmui kenkia, žmonės neturėtų bijoti jos vartoti. Druskos atsisakymas organizmui taip pat žalingas. Tiesiog venkite apdoroto maisto ir supraskite, kas yra saikas“, – paskutiniais patarimais pasidalija šeimos gydytoja I. Širkienė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video