Nominacija kraštietei – už stendą „Kad nešaltų pirštukai“
Džestina BORODINAITĖ
Ketverius metus iš eilės Radviliškio kojinių mezgimo čempionate dalyvaujanti kraštietė Milda Verkauskienė niekada negrįžta be apdovanojimų. Ir šie metai ne išimtis. Tautodailininkė džiaugiasi jai skirta nominacija už paruoštą stendą „Kad nešaltų pirštukai“. Prieš tai renginio organizatoriai M. Verkauskienę apdovanojo už modernumą, žaismingumą, tautiškumą. Daugelį metų šį renginį tik iš šalies stebėjusi, o vos prieš ketverius metus dalyvauti pasiryžusi kraštietė juokauja, kad šis čempionatas – it liūnas: „Pradėti buvo nelengva, o atsitraukti tiesiog nebeįmanoma“.
Tema – vis kita
Kiekvienais metais čempionato Radviliškyje tema vis kita.
„Temos apima visus šalies regionus, tad visada reikia kruopščiai ruoštis. Jeigu vienais metais tema buvo „Žemaičių pynė“, tai ir mūsų darbuose turėjo atsispindėti būtent Žemaitijos regiono raštai.
Šį kartą Šeimos metams skirtas čempionatas buvo pavadintas „Tu numegzk man, mama, kelią“.
Jo metu, kaip ir įprastai, per tris valandas mezgėme motyvą pagal duotus reikalavimus: organizatoriai nuolat nurodo galimą naudoti virbalų dydį bei akių skaičių ant jų, vertintojai atsižvelgia į spalvų derinius, mezginio tvarkingumą, rašto pasirinkimą ir, žinoma, reikalavimų atitikimą.
Kiekviena kojinių pora – atskiras meno kūrinys, kiekvienais metais leidžiantis atrasti naujovių“, – tikina M. Verkauskienė.
Didžiuojasi čempionatu
Mezgėja sako, kad pamačius kažką originalaus, įdomaus bei ypatingo, ir pačiai kyla noras ieškoti ir, aišku, bandyti kurti naują kojinių kolekciją.
„Kaip kalbėjo šio projekto autorė, prieš dvylika metų kultūros tarybai pateikusi projektą, – apturėsime gėdą, bet radviliškiečiai vykdomu čempionatu didžiuojasi.
Anksčiau renginyje buvo nemažai dalyvių ir iš kitų pasaulio šalių, tik šiais, paskutiniaisiais metais, varžosi tik lietuviai (tarp mezgėjų yra vienas vyras).
Kad neprailgtų trys valandos mezgimo, renginio dalyvius kaskart linksmina įvairūs meno kolektyvai.
Šį kartą rėmėjai vaišino kibinais, sultiniu ir šviežiomis uogomis“, – pasakoja M. Verkauskienė.