Skip to content

Nė žingsnio be gertuvės? Specialistai pataria, kokią išsirinkti ir kaip prižiūrėti

 Nė žingsnio be gertuvės? Specialistai pataria, kokią išsirinkti ir kaip prižiūrėti

Kad gertuvė tarnautų ilgiau, būtų saugi ir vandenį iš jos gerti būtų higieniška, svarbu ją reguliariai ir tinkamai prižiūrėti. Net geriausia gertuvė gali tapti nepageidaujamų bakterijų „viešbučiu“, jei ja nepasirūpinama./ Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Tyrimai rodo, kad daugkartinės gertuvės populiarėja: vis daugiau žmonių renkasi jas dėl patogumo, taupumo ir noro mažinti plastiko vartojimą. Deja, ne visi kasdien naudojamomis gertuvėmis rūpinasi pakankamai, tad po kamšteliu netrunka įsikurti ištisos nepageidaujamų bakterijų kolonijos. Be to, svarbu nepamiršti, kad ne visos gertuvės vienodai draugiškos žmogaus sveikatai ir aplinkai. 

Nedarykite šių dažnų klaidų

Kad gertuvė tarnautų ilgiau, būtų saugi ir vandenį iš jos gerti būtų higieniška, svarbu ją reguliariai ir tinkamai prižiūrėti. Net geriausia gertuvė gali tapti nepageidaujamų bakterijų „viešbučiu“, jei ja nepasirūpinama.

„Tinkama priežiūra padeda išvengti mikrobiologinės taršos – nesikaupia bakterijos ir pelėsiai. Neužtenka tik praskalauti gertuvę, būtina kruopščiai ją išplauti: jei gamintojo nurodyta, plaukite indaplovėje. Jei plaunate rankomis, plaukite karštu vandeniu ir indų plovimo priemone, naudodami buteliams skirtą šepetėlį, po to būtinai praskalaukite vandeniu ir leiskite gerai išdžiūti“, – nurodo Lina Norkienė, Visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą.

Vandens gertuvėje nereikėtų laikyti ilgai, ypač kambario temperatūroje, nes tai taip pat skatina bakterijų ir pelėsių dauginimąsi.

Stiklinės gertuvės – saugiausios sveikatai ir visiškai nekeičia gėrimo skonio. Šios gertuvės įprastai laikomos ir draugiškiausiomis aplinkai.

Aut. past.

Be to, svarbu žinoti, jog jokia pakuotė ar gertuvė nėra atspari visoms įmanomoms sąlygoms, gamintojai privalo nurodyti naudojimo apribojimus – pavyzdžiui, ar gaminys tinkamas karštiems gėrimams, ar gali būti plaunamas indaplovėje, naudojamas mikrobangų krosnelėje. Vartotojui svarbu laikytis šių nurodymų, kad gertuvė būtų saugi ir tinkama naudoti ilgą laiką.

Kokios medžiagos gertuvę rinktis?

Gertuvių populiarėjimas paskatino ir jų įvairovę parduotuvėse – šiandien galima rasti visokiausių: nuo paprastų plastikinių iki tvirtų metalinių ar elegantiškų stiklinių modelių.

„Svarbiausias kriterijus – medžiaga, iš kurios pagaminta gertuvė. Būtent tai leidžia apsispręsti, kokią gertuvę pasirinkti atsižvelgiant į gyvenimo būdą”, – sako L. Norkienė.

Plastikinės gertuvės, pasak jos, lengvos, atsparios smūgiams, patogios sportuojant ar keliaujant. Tačiau svarbu įsitikinti, kad plastikas saugus (be BPA), o gertuvė tinkama naudoti su skirtingais skysčiais. Vis tik pigaus plastiko gertuvės greitai susidėvi ir gali sugerti kvapus.

Vandens gertuvėje nereikėtų laikyti ilgai, ypač kambario temperatūroje, nes tai taip pat skatina bakterijų ir pelėsių dauginimąsi.

Aut. past.

Plieninės gertuvės – tvirtos, ilgaamžės ir gerai išlaiko temperatūrą. Puikiai tinka tiek karštiems, tiek šaltiems gėrimams. Jų trūkumas – didesnis svoris. Tuo metu aliumininės gertuvės, nors ir metalinės, yra lengvos ir patrauklios išvaizdos, bet jautrios smūgiams. Šios gertuvės netinka rūgštiems ar sūriems gėrimams, nes aliuminis gali su jais reaguoti.

Stiklinės gertuvės – saugiausios sveikatai ir visiškai nekeičia gėrimo skonio. Šios gertuvės įprastai laikomos ir draugiškiausiomis aplinkai. Stiklas – visiškai inertiška medžiaga, kuri neišskiria jokių cheminių medžiagų. Jis 100 proc. perdirbamas ir gali būti saugiai naudojamas daug kartų. Tačiau šios gertuvės yra trapios ir sunkesnės, todėl labiau tinka naudoti namuose ar biure, o ne aktyviam laisvalaikiui.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video