Ligų profilaktika – sveika karvių banda, aukštos kokybės pienas

 Ligų profilaktika – sveika karvių banda, aukštos kokybės pienas

Užkirskite kelią karvių mastitui. Haptoglobino nustatymas per septyniasdešimt, progesterono tyrimų rezultatai per penkiolika minučių. Nuo šiol LSMU mokslininkai dar greičiau gaus tyrimų rezultatus. Vieninteliai Lietuvoje LSMU GTF Gyvūnų auginimo technologijų instituto mokslininkai nustatys haptoglobiną piene ir kraujo serume anksčiau nei pastebimos įvairios mastito formos ir užtikrins karvių bandos sveikatingumą.

Mastitas – karvių liga, paplitusi visame pasaulyje. Pieno liaukos uždegimas gali būti klinikinis (pastebimas), subklinikinis (slaptas) ir lėtinis mastitas. Birželio 15 d. LSMU GTF Gyvūnų auginimo technologijų institute (GATI) sutelkę jėgas įvairių šalių mokslininkai demonstravo, kaip galima operatyviai, per keliolika minučių diagnozuoti šį susirgimą paėmus karvių pieno ar kraujo serumo mėginius bei diskusijas pratęsė tarptautiniame moksliniame seminare „Aktualios galvijų mitybos problemos ir naujausi tyrimo metodai vertinant jų produktyvumą, produkcijos kokybę ir sudėtį bei sveikatingumą“.

Rezultatai pasiekiami naudojant „eProCheck2.0-2400“ analizatorių skirtą ligų prevencijai. Haptoglobino nustatymas karvių piene ir kraujo serume užkirs kelią mastitui ir palengvins karvių augintojų rūpesčius dėl bandos sveikatingumo bei sumažins gydymo kaštus.

Apie 10 tūkst. eurų kainuojantį prietaisą LSMU mokslininkams dovanojo UAB „Centrinis parkas“.  Tokie prietaisai Europoje yra keturi: vienas Lietuvoje LSMU ir trys Vokietijoje.

LSMU GTF GATI vadovas prof. R. Gružauskas, pabrėžia, kad kartu su UAB „Centrinis parkas“ atstovais bei tarptautinėmis kompanijomis skatina LSMU studentus domėtis pašarų, pašarų papildų gamybos naujovėmis, gyvulininkystės srities pasiekimais bei naujaisiais tyrimų metodais ir metodikomis. Bendradarbiavimas intensyvina magistrantų, doktorantų studijas bei specialistų mokslinę veiklą gyvūnų mitybos ir jų produkcijos gerinimo srityse bei sudaro galimybę atlikti praktiką partnerių įmonėse. Verslininkai su LSMU mokslininkais kuria ir diegia naujų pašarų priedų kompozicijas, įsisavina naujausius tyrimų metodus ir rengia tarptautinius mokslinius seminarus ir konferencijas bei įsitraukia į aktualią antibiotikų mažinimo programą.

UAB „Centrinio parko“ direktorius – LSMU Veterinarijos akademijos absolventas, mokslų daktaras V. Slausgalvis, teikia paramą universiteto mokslininkams ir stiprina verslo ryšius. Pagrindinis mokslų daktaro tikslas, kartu su LSMU mokslininkais bei Belgų kompanija „Innovad“ (pašarų papildus gaminanti įmonė) kurti naujus pašarų priedus, kurie leistų mažinti antibiotikų naudojimą gyvūnų auginime ne tik šalyje, bet ir Europoje. Suteiktų galimybę užtikrinti gyvūnų gerovę, sveiką karvių bandą, aukštos kokybės pieną ir jo produktus.

Anot, dr. V. Slausgalvio, LSMU GATI  atlikti tyrimai prilygsta Viskonsino (JAV) ir Bolonijos (Italija) universitetuose atliktiems tyrimams. LSMU Veterinarijos akademija yra mokslų daktaro Alma Mater, tad bendradarbiaudamas su Universitetu ir tarptautiniais partneriais bei burdamas mokslininkus ir verslo atstovus, grąžina duoklę institucijai, kurį jį išugdė.

„Innovad“ techninio departamento produktų atrajotojams grupės vadovas dr. Rudiger Kratz tiki, kad mokslininkų ir verslininkų bendradarbiavimas yra puiki investicija.

Vokietijos firmos „Frim Tec“ direktorius Friederich Frank akcentavo progesterono ir haptoglobino nustatymo svarbą ne tik pieno kokybei, produktų gamybai, bet ir žmonių sveikatai. „Vokietijoje gyvulininkystės srities specialistai jau taiko naujausias mokslininkų sukurtas metodikas haptoglobino kiekiui nustatyti“ – teigė verslininkas.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content