Kaip užauginti tinkamus baklažanus?
Baklažanai – bulvių, pomidorų ir paprikų giminaičiai, tačiau ši daržovė labiau nei bet kuri kita mėgsta šilumą. Mūsų kraštuose namų sąlygomis auginami baklažanai paprastai nepateisina lūkesčių – arba išvis neužauga, arba užauga pernelyg maži. Todėl norintys užauginti šią didelę maistinę vertę turinčią daržovę, geriausia auginti šiltnamyje ir po plėvele, daiginant.
Ši daržovė mėgsta smėlingą žemę, patręštą mėšlu. Baklažanai ypač reiklūs šviesai ir drėgmei, todėl net menkiausias šešėlis ar trumpas žemės išsausėjimas gali jiems pakenkti.
Pradedame daiginti
Šiai procedūrai padarykite mišinį iš durpių, mėšlo ir daržo žemės (2:5:3). Greičiausiai sudygsta pamirkytos sėklos, užtenka šiltai palaikyti kelias dienas ant minkšto drėgno popieriaus. Vėliau pasėkite po kelias sėklas iškart į vazonėlius, o kai jos sudygs, palikite tik patį tvirčiausią daigelį, kitus – išraukite arba nugnybkite. Laikykite 20–24 ºC temperatūroje, naktį sumažinkite. Daigeliai paprastai pasirodo po 8–10 dienų.
Sodiname daigus
Sudygusius ir sveikus baklažanus svarbu sodinti šiltnamyje arba po plėvele po 55–60 parų. Tinkamiausias laikas – gegužės vidurys, svarbu, kad daigai vazonėliuose neperaugtų, nes ši daržovė apskritai nemėgsta būti persodinama.
Sodindami daigelius į žemę, tarp jų palikite 60 cm atstumą. Kai daigai jau puikuojasi žemėje, patręškite juos kompostu arba mėšlu. Svarbu, kad prie šaknų išliktų kuo daugiau šilumos ir drėgmės.
Nepamirškime priežiūros
Kad baklažanai užaugtų dideli ir skanūs, rekomenduojama juos tręšti iki trijų kartų per sezoną mineralinėmis trąšomis. Pirmasis kartas turėtų būti praėjus porai savaičių po pasodinimo, tuomet – kai baklažanai žydi, paskutinį kartą – kai ima megzti vaisius.
Taip pat nepamirškite reguliariai palaistyti (1–2 kartus per savaitę), o kai labai karšta – dažniau. Svarbiausia, kad dirva neperdžiūtų, bet išliktų drėgna.
Na, o rugpjūčio pradžioje stiebams nuskabomos viršūnėlės – tokiu būdu pristabdomas augimas, o užsimezgę vaisiai noksta geriau.
Laukia geras derlius
Net ir nuimant derlių, privalote išlikti dėmesingi – jei pavėluosite nuskinti baklažanus, jie apkars, o pačiuose vaisiuose atsiras kietų sėklų, kurios neabejotinai pagadins skonį.
Skinti baklažanus reikia, kai jie įgauna tamsią spalvą, minkštimas stangrus, o sėklos dar labai mažos.