Cukraus gamybai duotas startas

 Cukraus gamybai duotas startas

Šiandien Kėdainių cukraus fabrike prasidėjo gamybos sezonas. Į AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ supirkimo punktą prieš kelias dienas pradėję keliauti pirmieji cukriniai runkeliai džiugina nebloga kokybe.

„Vakar supirkome pirmuosius runkelius, apie 1 000 t. Džiugu, kad jų kokybiniai rodikliai yra žymiai geresni nei buvo prieš porą savaičių, kai neramino jų cukringumas, kuris nesiekė nė bazinio – 16 proc. Dabar supirktų šaknų cukringumas dėl palankių meteorologinių sąlygų paaugo ir siekia minėtąjį bazinį, tikimės, kad vėliau runkeliai bus dar saldesni“, – sako AB „Nordic sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.

Anot pašnekovo, cukringumo rodikliai gerėti gali dėl jau prognozuojamų pirmųjų šalnų – atvėsus orams saldžiosios šaknys intensyviai kaupia cukrų savyje.

Neblogas derlingumas

Runkelių derlingumas taip pat nenuvilia, nors, anot S. Mozerio, kol kas dar anksti apibendrintai kalbėti apie tonažus iš hektaro, tačiau panašu, kad šiais metais šaknų derlingumas gali būti didesnis už vidutinį.

Dar viena gera žinia iš cukrinių runkelių laukų, kad oro sąlygos jų nuėmimui yra itin palankios.

„Dabar į fabriką pristatomų cukrinių runkelių švarumas siekia apie 90 proc., tai yra labai geras rezultatas. Apskritai sąlygos kasimui yra puikios – yra nei per drėgna, nei per sausa. Štai kolegos Vokietijoje šiuo metu negali nuimti runkelių dėl sausros – žemė dėl drėgmės trūkumo per kieta, sunku kokybiškai išrauti šaknis. Džiugu, kad mūsų ūkininkams orai palankesni, tikimės, kad ir kolegos užsienyje greitu metu sulauks geresnių sąlygų“, – sako S. Mozeris.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video