Skip to content

Braškių sezonas: kai kurie augintojai jau baigė prekybą

 Braškių sezonas: kai kurie augintojai jau baigė prekybą

Nors daugelis dar tik svajoja apie pirmąsias lietuviškas braškes tiesiai iš lysvės, Kėdainių rajone, Kunioniuose, ūkininkaujantys Sigita ir Nerijus Žilinskai skelbia – jų braškių sezonas jau baigtas./„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Nors daugelis dar tik svajoja apie pirmąsias lietuviškas braškes tiesiai iš lysvės, Kėdainių rajone, Kunioniuose, ūkininkaujantys Sigita ir Nerijus Žilinskai skelbia – jų braškių sezonas jau baigtas. Šiltnamyje auginamos uogos šiemet džiugino vos tris savaites, o jų kaina, pasak Nerijaus, pirkėjų nebeišgąsdino taip, kaip ankstesniais metais.

Trys savaitės ir pabaiga: trumpas šiltnamio braškių džiaugsmas

Pasak N. Žilinsko, šiltnamyje auginamų braškių sezonas išties nėra ilgas.

„Yra trys, na, daugiausia keturios savaitės, kai mes skiname braškes šiltnamyje,“ – aiškina ūkininkas. Šiemet, kaip įprasta, pirmosios uogos sunoko apie Motinos dieną, tačiau sezonas buvo pakankamai trumpas. Pernai, tiesa, sezonas prasidėjo kiek anksčiau, tad ir braškėmis šie augintojai prekiavo kiek ilgiau.

Šis trumpas braškių sezonas dažnai nustebina pirkėjus.

„Visi pamiršo, kad braškė – tai yra trumpai uogas duodantis augalas. Čia ne agurkas, ne pomidoras, kur visą vasarą jūs skinat, – sako Nerijus, pridurdamas, kad daugelis tikisi braškių rasti vos ne iki rudens, ypač kai pamato pirmąsias braškių reklamas. – Kai tik prasideda sezonas, žmona Sigita visur prideda į socialinius tinklus tos reklamos, ir niekas labai neskuba, galvoja: ai, prasidėjo sezonas, bet tai mes čia turėsim braškių iki rudens“.

Todėl ūkininko patarimas paprastas: kai jau atsirado braškės, tai ir pirkite, nes už dviejų savaičių nebebus.

Tiesą sakant, visą laiką bandydavom pakelti braškių kainą, bet niekas mums tiek nemokėdavo. Na, o šiemet, tvirtai apsisprendėme, kad kainuos 10 eurų už kilogramą, ir žmonės be problemų tokia kaina braškes pirko.

N. Žilinskas

Kainų šuolis: nuo 8 iki 10 eurų už kilogramą

Šiemet Žilinskų braškės kainavo 10 eurų už kilogramą. Įdomu tai, kad ankstesniais metais ūkininkai bandė savo uogas įkainoti tokia pačia kaina, tačiau pirkėjai į tai reagavo vangiai. „Buvo visą laiką braškių kaina 8 eurai už kilogramą. Šiemet jos kainavo jau 10 eurų, – pasakoja Nerijus. – Tiesą sakant, visą laiką bandydavom pakelti jų kainą, bet niekas mums tiek nemokėdavo. Na, o šiemet, tvirtai apsisprendėme, kad kainuos 10 eurų už kilogramą, ir žmonės be problemų tokia kaina braškes pirko.“

Panašu, jog pirkėjai susitaikė su aukštesne kaina už kokybišką, lietuvišką produktą. Juo labiau kad didžioji dalis braškių parduodama tiesiai iš paties ūkio – žmonės atvyksta į vietą pirkti saldžiųjų uogų, o dauguma pirkėjų yra nuolatiniai ir ilgamečiai klientai.

Braškės – labiau hobis nei verslas

Nors braškės atrodo pelningas verslas, N. Žilinskas atvirauja, kad jų ūkyje tai sudaro tik nedidelę pajamų dalį.

„Jeigu taip bendrai paėmus visą mūsų ūkį, tai braškės sudaro gan mažą dalį mūsų pajamų, – teigia jis. – Aš visiems sakau, kad čia yra mūsų hobis. Toks širdžiai malonus darbas, kuris leidžia susitikti su įdomiais žmonėmis, pabendrauti, o ir skinti skanias uogas miela širdžiai.“

Anot jo, jei reikėtų gyventi vien iš braškių, tai būtų neįmanoma, ypač turint omeny, kad šiltnamis, kuriame jos auginamos, didžiąją metų dalį stovi tuščias.

Žilinskai vieni pirmųjų Kėdainiuose ėmė auginti braškes šiltnamyje, tačiau ilgainiui atsirado daugiau taip pat šias uogas auginančių ūkininkų. Nerijus sako, kad ne vienas kolega buvo atvykęs pas jį norėdamas pasisemti patirties, pažiūrėti, kaip gi tos braškės ankstyvą pavasarį šiltnamiuose dera, ir visiems jiems jis sakydavęs geriau jau kažko kito imtis. Ne dėl konkurencijos – mat pirkėjų Žilinskai turi sočiai – o dėl to, kad braškių auginimas šiltnamyje yra mažai pelno atnešanti ūkio sritis.

Nerijus pabrėžia, kad nors dažnai žmonės mano, kad braškes auginti nesunku, vis dėlto realybė yra kitokia – braškių auginimas anaiptol nėra lengvas.

Aut. past.

Sudėtingiausias augalas ir kodėl remontantinės braškės širdžiai nemielos

Nerijus pabrėžia, kad nors dažnai žmonės mano, kad braškes auginti nesunku, vis dėlto realybė yra kitokia – braškių auginimas anaiptol nėra lengvas.

„Braškės yra pats sudėtingiausias dalykas iš visų, ką mes esam auginę, – teigia ilgametę patirtį turintis ūkininkas. – Gerą daigą užauginti yra labai nepaprasta. Ir reikia daug ką žinot, labai daug smulkmenų įvairių, kurių aš, po teisybei, iki šiol nežinau.“

Ūkininko darbas reikalauja ne tik žinių, bet ir nuolatinio buvimo šalia, pasiruošimo netikėtumams. Žilinskai viską, ką augina, augina šiltnamiuose, savo šiltnamius šildo, tad šalnos jiems nebaisios, tačiau tai reikalauja papildomų investicijų ir priežiūros.

Anksčiau šeima augino bambukus, tačiau dėl nepatikimo partnerio šios veiklos teko atsisakyti.

„Bambukų atsisakysime, grįšime prie kitų augalų, bet tikrai ne prie braškių. Auginsim kitokias daržoves“, – sako Nerijus apie ateities planus. Tačiau tai – kitų metų planai. Šiemet, pasibaigus braškių sezonui, ūkyje bus ilgas vasaros ramybės laikas.

Po daugiau nei 30 metų ūkininkavimo, Nerijus neslepia noro vasarą ir pailsėti.

„Aš jau nebenoriu visą vasarą šiltnamiuose suktis ir kasdien uogas ir daržoves pardavinėti. Noriu šią vasarą ir pailsėti, prie jūros nuvažiuoti. Nuo 20-ies metų kai pradėjau su šiltnamiais dirbti, taip visos vasaros juose praleistos, pardavinėtos gėrybės turguose iki pat išnaktų… Norisi pailsėti“, – atvirauja jis.

Būtent todėl remontantinių, visą vasarą derančių braškių, jie neaugina – renkasi trumpą, bet intensyvų sezoną, po kurio galima atsikvėpti.

Taigi, norintiems paragauti Žilinskų braškių šiemet teks laukti kitų metų, o kitiems pirkėjams ūkininkas primena – pamačius lietuviškas braškes prekyboje, delsti neverta, nes jų sezonas gali būti netikėtai trumpas

3 Komentarai

  • braškių daigus.Pas juos geriau važiuot pralėkus Josvainius ir už miško sukt į kairę.Ten nuo pat kelio matosi jų sodyba su šiuolaikiškais šiltnamiais.Labai liūdina tie nevykę bambukiniai partneriai su kuriais bendraudami Žilinskai net Vokietiją pasiekdavo.Nieko protingo apie bambukus negaliu pasakyti,bet Ispanijoje stovėdamas prie kokio tai upelio,prisipjoviau daug bambukinių meškerykočių pomidorams pririšti.Vadinasi,bambukas ir šiaip kaip krūmas ar kitas medingas augalas gali augti ir be priežiūros…

  • As valgau braskes su pienu ir saltibarsciais

  • Gyvenime nesu valgius tokių skanių braškių, kaip Žilinskų. Jau laukiu kitos gegužės

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video